Frilufsarnas 10-årsjubileum firades vid Näshultasjön

Jubileumspromenad vid Näshultasjön. Det är nästan på dagen tio år sedan Maj-Britt Besterman och Roger Stark startade Frilufsarna med promenad på Sörmlandsleden vid Näshultasjön. Det var Maj-Britts idé och Roger tyckte förslaget var värt att pröva. Då hade vi ännu inte antagit namnet Frilufsarna, ett namn som vi numera svänger oss med i stolthet.

  • Roger Stark och Maj-Britt Besterman tillsammans med Frilufsare på samma plats där det började med promenader inom SPF för precis tio år sedan. Foto: Leif Korsman
  • Med utsikt över Näshultasjön åt vi matsäck. Foto: Roger Stark
  • Här svart trumpetsvamp. Foto: Roger Stark
  • Det är så grönt och fint i naturen nu. Det tar Frilufsarna vara på. Foto:Roger Stark
  • Roger Stark och Maj-Britt Besterman tillsammans med Frilufsare på samma plats där det började med promenader inom SPF för precis tio år sedan. Foto: Leif Korsman
  • Med utsikt över Näshultasjön åt vi matsäck. Foto: Roger Stark
  • Här svart trumpetsvamp. Foto: Roger Stark
  • Det är så grönt och fint i naturen nu. Det tar Frilufsarna vara på.  Foto:Roger Stark

Det var 21 augusti 2014 som det var premiär på Sörmlandsleden vid Näsultasjön. Då var vi ett tiotal personer som avverkade promenaden på cirka 5 kilometer. Den gången fanns det boskap på ängen, något som vi saknade nu när vi gick samma sträcka.
Det ska också sägas att redan året efter premiären anslöt flera SPF-medlemmar, vilka fortfarande är aktiva i gänget.

Promenadernas höjdpunkter är självfallet de gemensamma fikastundernas. Den här gången passar uttrycket höjdpunkt bra i dubbel bemärkelse. När det var dags att öppna ryggsäckarna för att plocka fram kaffe och smörgås hade Maj-Britt lockat upp alla på en klippa med god utsikt över Näshultasjön.

Svampplockare fick den här gången chansen att stifta bekantskap med olika sorters matsvamp. Utmed promenadvägen fanns bland annat Carl Johan, gula kantareller, svart trumpetsvamp och taggsvamp.

Det kan tilläggas att det här var tionde veckan i rad som Frilufsarna samlats. Mera ska det bli. Åtminstone de två närmaste veckorna finns inbokade aktiviteter. Då ses vi igen.

Välkomna till Ramsunds äppelblommor och bin. 
Torsdagen 31 augusti - SENSOMMAREXTRA

RAMSUNDS GÅRD i Sundbyholm är vårt mål. Avfärd från parkeringen mellan Biltema och DollarStore klockan 10:00. Samåkning utan avgift. Vi ställer bilarna vid Sigurdsristningen och tar en promenad till Konstnärsstugan och därefter upp på åsen.

På tillbakavägen gästar vi nya äppelodlingens tusen nyplanterade träd där Patrik Andersson berättar om satsningen som han gjort tillsammans med Eva Strömvall. Förutom att Patrik berättar om jättesatsningen med alla träd som gjorts utan ROT-bidrag kommer representanter för alla de bin som har sin givna uppgift bland äppelblommorna. Det är Inger Kullberg och Bengt Ståhl som har bikuporna i äppelodlingen. Inger är också ordförande för Biodlarföreningen Eskilstuna.

När vi lyssnat till Patrik samt Inger och Bengt får vi även gästa den stora trädgården med 97 olika äpplesorter. Där har TV4 årligen spelat in delar av Bonde söker fru.
Som avslutning får vi tillfälle att köpa äpplen och honung. Mera närproducerat kan det inte bli.

Glöm inte matsäcken. Var vi njuter av den bestämmer vi gemensamt när vi träffas, men det sker efter att vi lyssnat på vad våra värdar har att säga.
Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.

Text: Roger Stark