Bussresa - Skånska mord

45 SPFare fick en intressant guidning av Jacques Schultze om tre skånska mord

Första stoppet - Hurva
Hurvamorden var en serie mord som begicks natten till 22 augusti 1952 i Hurva och Kvärlöv i Skåne. Brotten begicks av den extra ordinarie fjärdingsmannen Tore Hedin. Denne hade året innan mördat kvarnägaren Allan Nilsson i samband med pokerspel i Tjörnarp, och därefter tänt eld på dennes hus. Hedin hade dock lyckats förbli oavslöjad, delvis på grund av att han själv fick delta i utredningen av brottet.

Andra stoppet - Veberöd
Den 1 oktober 1902 slogs mjölnaren Bengt Larsson, Blentarp, ned med en skiftnyckel i sin kvarn av grannen och kvarnägaren Martin Svensson, som därpå hissade upp den ännu levande Larsson i en bjälke och tände därpå eld på Larssons kvarn och lät honom brinna inne. Motivet var att Larsson var mer populär bland kvarnkunderna än Martin själv. Bengt Larsson bjöd ofta kunderna på kaffe under väntetiden medan Martin Svensson var saktfärdig i leveranserna och drygade ut den malda säden med grus.

Tredje stoppet - Esarp
Esarparen kallades mjölnare Nils Andersson i Esarp. Han var ihop med pigan på gården och fälldes för att 12 februari 1932 ha mördat sin fru Hanna Andersson, genom att dränka henne i bäcken hemma på gården. Häradsrättsdomaren ansåg att Andersson var skyldig till både mord och otukt med ungdom. Andersson dömdes på indicier till fängelse, där han arbetade i snickeriverkstaden och tillverkade fågelholkar. Han beviljades resning och en ny rättegång i november 1947, då förklarades Esarparen för icke skyldig och beviljades ett skadestånd för åren han suttit i fängelse.

Fjärde stoppet - Vismarslöv
Efterlängtad fika

Åter till överst på sidan