Coronaanpassat luciafirande i Trönö

Förra årets luciafirande ställdes in, men i år vågade sig SPF-seniorerna i Trönö på att bjuda in till julbord på luciadagens eftermiddag. En mångårig fin tradition som efter ett års uppehåll nu åter skulle bli av. Ändå fanns coronan med som en mörk skugga även i år, och de planer som fanns på att ha luciatåg med barn ställdes in för att inte riskera någon smittspridning med att blanda åldersgrupper.
Ordföranden Mats Andersson kunde hälsa ett 50-tal gäster välkomna. Marie Sundberg har varit med tidigare och kan det här med att förnya och variera de traditionella lucia- och julsångerna. En ensam luciakrona på ett bord visade att helgstämningen infinner sig även så här, och när alla sjunger med i Stilla Natt och Halleluja får allt en extra dimension. Det eminenta julbordet avåts i små sällskap vid glest dukade bord prydda med omsorgsfullt gjorda dekorationer.
Men vad vore en julfest i Trönö utan Viktor Rydbergs dikt Tomten? Som avslutning på en eftermiddag i gemenskapens tecken intog Jan Frid scenen och läste med känsla den välbekanta dikten i skumrasket.
Ett lyckat luciafirande var omdömet från de som tog sig hemåt, mätta och belåtna. Stort tack till de som fått allt att klaffa, skött förberedelser med mat, inköp, dukning, disk, själva genomförandet och plockat ihop efteråt. Tack också till Marie och Jan som får julkänslan att krypa under skinnet på publiken.

God Jul och Gott Nytt år tillönskar vi varandra.

Birgit Lundgren