Referat 2016 & 2017

Ett sammandrag av SPF-Seniorerna Höstglöds aktiviteter

Bussutflykt 2017-08-17 med Anna Ulmstedt som guide.

Resan startade från Bro församlingshem med ett femtiotal ressugna medlemmar. Färden gick med Gadds buss mot östra Gotland under guidning av Anna Ulmstedt och hennes mustiga och roliga anekdoter. Första anhalt var chokladfabriken i När där vi även intog förmiddagskaffe. Under tiden berättade ägaren Ann-Charlotte om företaget. Därefter fick vi tillfälle att botanisera bland godsakerna och shoppa loss.

Nästa anhalt var Thord Karlssons krukmakeri i Lye där han berättade om sitt företag och lärde oss om olika bränningstekniker och glaseringar. Vi passade också på att titta in i kyrkan och beundra de vackra fönstermålningarna.

Efter en liten rundtur i Ljugarns hamn så ställdes färden till Lövängens pensionat för lunch. Där hade ägaren Frej Häglund med personal tillagat en utsökt lunch bestående av lax, potatis och smarrig sås. Under kaffet på maten, med mumsig kaka, berättade Frej om familjeföretaget som började med Bruna Dörren i Ljugarn där han fick jobb som discjockey och som sedan genom olika förvärv och hårt arbete växt till ett litet imperium.

Sista etappen på resan var Folhammar och en liten rundvandring bland raukarna innan det var dags att vända hemåt. Hemfärden gick via Sysne och Gammalgarn.

Strax före fem var vi tillbaka efter en lagom späckad dag som startade med molnigt väder men slutade i solsken.

Text och foto: Agneta Jacobsson

  

Grillkväll i Sockengläntan i Barlingbo torsdag 13 juli

En fantastiskt vacker julikväll samlades ca 25 av Höstglöds medlemmar i Sockengläntan i Barlingbo för den årliga grillkvällen. Kvällen inleddes med att
Göte Pettersson hälsade välkommen och berättade om kvällens program.
Första punkten var att ägaren till Sockengläntan, Gunnar Klasson, berättade om tillblivelsen av det moderna änget och viltvattnet. Det är ett fantastiskt arbete han lagt ner för att åstadkomma detta som är till glädje för alla som vill besöka Sockengläntan. Som besökare kan man lämna ett frivilligt bidrag till skötseln.

Därefter var det dags att grilla medhavda korvar och köttbitar som mättade
hungriga magar. Grillmästarna Göte Pettersson och Valle Olofsson övervakade
det hela så inget brände vid på den stora grillen.
När alla var nöjda och mätta var det dags för en tipspromenad. De med högsta poängen fick pris i form av olika frukter.

Lotter såldes under kaffet och sedan kom kvällens musikaliska underhållning
av Ulla Malmberg på dragspel och Leif Svensson på munspel.
Ett sånghäfte hade sammanställts av Ulla och alla sjöng glatt med.
Innan sista sången "Man skall leva för varandra" var det lottdragning
med fina priser i form av ätbara nyttigheter.
Barbro Annas avslutade kvällen med att tacka Gunnar med ett litet ekonomiskt bidrag och varsin blombukett till Ulla och Leif. Slutligen lite information om kommande aktiviteter, bussutflykt och distriktets aktivitetsdag i augusti.

 

Ett sammandrag av SPF-Seniorerna Höstglöds våraktiviteter

I mars hade vi ett månadsmöte som gästades av Emma Hargeby. Hon informerade om läkemedel. I ord och bild tog hon oss igenom medicinernas snåriga värld. Det blev många intressanta frågor och proffsiga svar. Emma tackades med en stor applåd. Mötet avslutades med kaffe och lottdragning. Det var många som gick hem med hembakta rullrån, en god ost eller något annat ätbart som dagens kommitté, Ingrid, Gull-Britt, Evert och Anita hade fixat.

Barbro och Emma

På skärtorsdagen var det dags för påsklunch på Lövsta restaurang. Ordföranden Barbro Annas hälsade ett 90-tal medlemmar välkomna som sedan lät sig väl smaka av de olika läckerheterna. För underhållningen svarade Ove Björkander som tillsammans med Agneta Jacobsson även svarade för allsången. Fem lotterier såldes med ett fint prisbord.

Foto: Roland Gustavsson

Den 18 maj, en mycket varm och solig dag, hälsade ordförande Barbro Annas ett 60-tal intresserade medlemmar välkomna till Hejnum bygdegård. Därefter överlämnade hon ordet till Lennart Persson, lammbonde från Hejnum. Han berättade om Hejnum Hällars ekonomiska förening som bildades 2001. Föreningen har ett 10-tal medlemmar som med stöd från Världsnaturfonden stängslat in och sköter ett område på ca 5 mil omkrets på Kallgateburg. Området betas av både får och nötboskap.

Därefter tog Cecilia Nygren och Ingrid Thomsson från Länsstyrelsens naturvårdsenhet vid och berättade om vad det innebär med naturreservat. Vad innebär det för Hejnum hällar, Filehajdar och Kallgateburg om de blir Natura 2000-område? Det finns över 100 rödlistade arter på Hejnum Hällar såsom fjärilar, mossor, lavar, svampar, fåglar, reptiler, bin och andra insekter. Dessutom artrikt på fjärilar såsom svartfläckig blåvinge och apollofjäril. Efter informationen var det frågestånd och det blev många frågor för det här är ett ämne som intresserar många.

Efter lunchen som bestod av en mycket god kajpsoppa lagad av Barbra Annas blev det dags att besöka de olika områdena för att sedan sammanstråla i bygdegården igen för eftermiddagskaffe. Ordförande tackade för en intressant och informativ dag.

Barbro, Ingrid, Cecilia och Lennart. Foto: AJ

Den 14/6 arrangerade Höstglöd DM i boule på Almedalens banor i Visby.

Foto: Göte Pettersson

Höstglöds nestor Per-Johan Lithberg (90 år) Blir medaljhängd.

 

SPF Seniorerna Höstglöd höll årsmöte i Bro föreningsgård
lördagen den 25 februari 2017.

Ordförande Barbro Annas hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till
Leif Svensson som valdes till att leda dagen förhandlingar.

Styrelsen kommer att bestå av sju ledarmöten inklusive ordförande, mot tidigare nio. Medlemsavgiften blir fortsatt 200 kr per person och år.

Styrelsen för det kommande året fick följande utseende
Barbro Annas ordförande och övriga ledarmöter,
Thomas Frid, Astrid Torndahl, Ing-Britt Kolmodin, Agneta Jacobsson, Göte Pettersson och Waldemar Olofsson. Föreningen har haft ett omväxlande program under året och alla har varit välbesökta och väl genomförda.

Verksamhetsplanen för 2017 antogs med reservation för ändringar. Närmast i tur står mötet den 16 mars med apotekare Emma Hargeby. I april blir det påsk lunch med underhållning. I maj får vi smaka på den gotländska primören kajp i Hejnum. DM i boule dit alla SPF föreningar är välkomna blir den 31 maj.
Solgläntan i Barlingbo blir platsen även för årets grillafton, bussresa blir det i augusti och kroppkakor äter vi i oktober.
I november blir det ett studiebesök och till sist jullunch i december.

Finns det intresse för en matlagningskurs?
Ledare finns så det är bara att anmäla sig.

Ordförande avtackade de styrelsemedlemmar som var i tur att avgå med presentkort och en ros. I tur att avgå var Vanja von Corswant, Kurt Pettersson, Maj Carlsson och Barbro Kysinger.

Mötet avslutades med lottdragning och en stor applåd till dagen kommitté.

40 års jubileum med SPF Seniorerna Höstglöd

Nuvarande ordförande Barbro Annas hade den angenäma uppgiften att hälsa 73 medlemmar välkomna med en kram. Jubileet firades i Väskinde bygdegård där "Väskinde Salonger" stod för allt.
När vi samlats och minglat ett tag öppnades dörrarna in till festsalen där åtta runda bord med vita linnedukar, brutna servetter och tända kandelabrar väntade på sina gäster.
Vid varje bord fick vi vår egen servitris som såg till att vi hade det bra och mådde gott. Tillsammans åt vi utmärkt god tre rätters middag. Mellan rätterna och under hela kvällen underhöll serveringspersonalen oss med sång, musik och sketcher.
Ordförande Barbro Annas berättade i korthet om föreningens 40 år. Den bildades 26 januari 1977 på ett möte i Bro Föreningsgård och under åren har förenigne haft elva olika ordförande var av sex var med på jubileet. Medlemsantalet har gått från fjorton till i dag tvåhundraarton.
Vi har gjort många bussresor genom åren både på Gotland, fastlandet och till och med i utlandet. Aktiviteterna har varit och är många och av ett varierande slag, roliga, lärorika, intressanta, och sportsliga. Allt är möjligt tack var det goda samarbetet i föreningen.

Att Jubileet blev en minnesvärd och rolig kväll var alla överens om när vi vandrade hemåt i natten med ett leende på läpparna.

Ett stort och varmt tack till "Väskinde Salonger" ingen nämnd och ingen glömd.

Julfest 2016 i Lokrume Bygdegård

Lördag den 10 december, var SPF Höstglöds medlemmar inbjudna till Lokrume bygdegård för att tillsamman äta julbord och avsluta ett händelserikt år.

Jens Pettersson hade glädjen att hälsa ett 100-tal medlemmar välkomna till Lokrume denna lördags eftermiddag.

Medan kommittén dukade fram julbordet, underhöll Kalle Jacobsson och Jan Pettersson med glad julmusik. Tomtekommittén sjöng sin egenskrivna välkomstvisa och bjöd till bords, till ett julbord som innehöll julens allehanda läckerheter och att tomten har problem om bokstäverna var tydligt. Enligt menyn serverades Lina Sjukk och Vilma Törp till Siv Gadrock. Något att klura på, men bra smakade det i alla fall.

Även i år hade vi glädjen att få ett uppskattat besök av Gotlands Lucia med tärnor.

Julfesten fortsätter med julgotter, kaffe och pepparkaka. Lottförsäljningen gick som en dans, alla vill såklart vinna en gotlandslimpa, rullrån eller honung. Ville någon ta sig en sväng och "dansa ner" julmaten så gick det för sig.

Besök av tomten tillhör en julfest, alla har tydligen varit snälla i år för ingen blev utan paket.

Eftermiddagen lider mot afton och vi tackar kommittén genom ordförande Barbro Annas

för en mycket trevlig eftermiddag och önskar varandra en riktigt GOD JUL.

Kroppkakaor i Hejnum

Torsdag den 10 november var det så dags för kroppkakefesten i Hejnum bygdegård. Över hundra medlemmar hade anmälda sig men vädrets makter rår ingen på.
Det hala väglaget gjorde att vi blev ett åttiotal hungriga Höstglödare som bänkade oss runt borden.
Ordförande till lika kroppkake bakerskan Barbro Annas hälsade alla varmt välkomna och bjöd till bords.
Framdukat på långbordet stod, rykande varma kroppkakor, sås, lingonsylt och rårivna morötter. Garanterat det fanns så alla blev ordentligt mätta och gott var det.

Till kaffet underhöll Pilla o Leif Ohlin med ett musikaliskt kåseri, från Pillas första framträdande som 5 åring på Murgrönan till medverkade i dagens Gotlands Revy.

Ordförande informerade om att årets influensavaccination har börjat, se annons i dagspressen.

Värva en medlem och få en sverigelott som tack.
En uppmaning till alla att komma in med förslag till nästa års verksamhetsplan.

Efter lottdragning påminde ordförande om Madammerna den 24 november
och om julfesten den 10 december, samt tackade alla för en trevlig eftermiddag.

 SPF Seniorerna Höstglöd gästas av Bison.

Torsdag den 6 oktober träffades ett 70-tal Höstglödare på Lövsta för att äta lunch tillsammans. På utsatt tid var alla samlade och vi kunde sätta oss till bords. Mötet inleddes med att ordförande Barbro Annas hälsade alla välkomna och efter parentation över avlidna medlemmar läste ordförande en dikt ur " Vindfåglar" av Åke Kihlen. Maten var mättande och god, nöjda och belåtna kunde vi luta oss tillbaka för att lyssnade på Bison som förde oss från krigets fasor i Vietnam till tuppen Pekkas tragedi i hönshuset. Bions budskap var att allting ordnar sig och att slumpen påverkar våra liv. En resa i både sorg och glädje. Därefter hölls ett månadsmöte med förhandlingar och information om kommande händelser, närmast på tur står Madammerna den 27 oktober, därnäst kroppkakefesten i Hejnum den 10 november och slutligen julfesten i Lokrume den 10 december. Eftermiddagen avslutades med att vi sjöng Gotlandssången.

SPF Seniorerna Höstglöds boulefest

Torsdag den 15 september vad det åter dags för alla Boulare att mötas och tillbringa en eftermiddag tillsammans. Vid ankomsten till Väskinde bygdegård tog dagens kommitté emot och bjöd på en drink medan Kurt Pettersson informerade om dagens program. Första punkten var lunch, klockan är tolv och visst kurrade det i magarna litet här och där så det var välkommet. Borden stod dukade, det var bara att ta plats och visst smakade det bra. Att ta ton och då till ackompanjemang av föreningens egna musiker, Ulla Malmberg på dragspel och Leif Svensson på munspel, känna bara bra. Anneli Blixt koordinator för Island Games 2017 informerade om de kommande spelen och vill ha frivilliga som volontärer under spelen. Ut i solen till årets nya "lek" våran påhittiga Sven-Olof Wiberg introducera de ett nytt sätt att spela boule. Segrade gjorde Inger Malmqvist. En tipspromenad med blandade frågor om Gotland fanns för den som ville ta en liten promenad. Flest rätt och segrade gjorde Nils-Adolf Stenström. Dags för otendag och prisutdelning till de tre bästa lagen i årets KM. Herr: 1 Göte Pettersson, Leif Svensson och Karl-Erik Thomsson 2 Gustav Lithberg Rolf Kysinger 3 Stig Östergren, Per-Johan Lithberg. Dam: 1 Ingrid Pettersson, Laila Karlsson och Birgitta Vestermark. 2 Helena Söderberg, Lisbeth Stenström, Vivan Hallgren. 3 Ing-Britt Kolmodin, Maj-Britt Härnlöv, Anna-Greta Olsson. Mix: 1 Lisbeth Stenström, Ingrid Pettersson och Rolf Kysinger. 2 Bertil Andersson Roland Gustavsson, Margot Persson. 3 Helena Söderberg, Sten-Åke Bjersnader, Anne Larsson.
Vi bockar och tackar för en trevlig eftermiddag. B Kysinger

Grillafton i Barlingbo, Sockengläntan.

Dags för årets grillafton. I stället för att som alltid åka till någon strand, beslöt vi oss för att göra tvärt om i år och åka in i landet. Döm av allas förvåning när vi vid framkomsten till målet befinner oss vid vatten, i ett vackert välvårdat änge, helt enkelt en oas mitt i skogen. Sockengläntan i Barlingbo skapad av Lena och Gunnar Klasson. Göte Pettersson en av dagens lekfixare hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Gunnar Klasson som i korthet berättade om tillkomsten av Sockengläntan. Under tiden hade lekfixare Kurt Pettersson satt fart på grillen, risken fanns att regnet skulle dra in över oss. En tipspromenad hör till så alla gick en promenad runt i änget med frågor av varierande svårighetgrad, utslagsfrågan var att gissa vikten på ett järnstycke. Segrade gjorde, Kjell Wollbo, Gull-Britt Gardell och Eila Nilsson. Grillarna var klar att användas och solen tittade fram. Efter avslutad "matstund" blev vi underhållna av Ulla Malmberg på dragspel och Leif Svensson på munspel. Lotterier såldes och vinster hämtades, alla med temat "i sommar skall här grillas." Solen börjar dala bakom trädtopparna och ordförande Barbro Annas tackade alla för en trevligt genomförd kväll och med en önska om en fortsatt trevlig sommar.

Besök på Brusebo den 26 maj

En vårutflykt till något vackert ställe en solig dag i månaden maj kan aldrig vara fel. Vårt utflyktsmål i år blev Brusebo, ett konstnärshem i Väskinde. På trappan till Brucebo stod våra guider Johanna och Susanne och hälsade ett 60-tal Höstglödare välkomna. William och Carolina Bruces hem är i dag ett museum som ligger i ett naturreservat. Paret kom till Gotland i slutet på 1800-talet, han en naturmålare från Kanada och hon utbildad till bildhuggare vid Kungliga Akademin för de fria konsterna. De sökte ett sommarhus på Gotland. De köpte Emilsro på Själsö som de byggde ut och 1906 stod huset klart. Samma år avlider William 47 år gammal. Carolina bosätter sig permanent på Brucebo och bodde där fram till sin bortgång 1935. Idag drivs Brusebo av Brucebostiftelsen, som öppnar upp för guidade turer, så att allmänheten får möjlighet att se den rika konstskatten som finns bevarad där, och kan njuta av den vackra omgivningen. Som kuriosa kan tilläggas att William och Carolina köpte Emilsro av Elof Wisselgren, Mormorsfar, till en av dagens besökare. Efter en mycket intressant konstvandring begav sig sällskapet till Krusmyntagården, för att där avsluta utflykten med en kopp kaffe och önska varandra en skön sommar.

SPF Höstglöd på Flygresturangen

Torsdag 21 april träffades ett 70 tal medlemmar från SPF Höstglöd på flygresturangen, för att tillsammans äta lunch. Med en känsla av vår i luften hälsade ordförande Barbro Annas alla välkomna. Hon informerade om kommande aktiviteter, boulen startar utomhus i Bro den 2 maj och den 26 maj blir det ett guidat besök på Brusebo och eftermiddags fika på Krusmyntagården. Höstsglöds styrelse se ut på följande sätt. Ordförande Barbro Annas, kassör Maj Carlsson, sekreterare Barbro Kysinger. Ordinarie ledamöter, Thomas Frid, Ing-Britt Kolmodin, Vanja von Corswant, Göte Pettersson, Kurt Pettersson och Agneta Jacobsson. Dagen gäster var Ingrid och Tommy Wahlgren som underhöll oss under temat "Gutamålsvisor från nöjets estrader". Vi fick lyssna till texter skrivna av bland annat Allan Nilsson, Roland Olsson och Tommy Wahlgren själv. Som " Vem kan segla förutan vind" på gutamål med svensk tolkning. "Visa från vindens ängar"," Lagargrens vals" och så klart "Summarn kummar" För att föra gutamålet vidare till den yngre generationer sjunger Ingrid Wahlgren barnvisor för och med barn på gutamål.

Påsk lunch med SPF Seniorerna Höstglöd

Skärtorsdagen är den dag då SPF Höstglöds medlemmar bjuds till Hejnum för att tillsammans fira in påsken, ett 100-tal medlemmar hade i år hörsammat inbjudan. Festkommittén välkomnade sina gäster med en drink och Barbro Annas hälsade alla varmt välkomna och informerade om vad som närmst står på tur i föreningen. Den 31 mars träffas Madammerna på Norrgatt, 2 april är vi välkomna till Klinteortens mannekänguppvisning på Rondo och den 9 april kallas medlemmarna till ett extra årsmöte i Bro. Därefter bjöds vi till bords och serverades en trerätters middag som smakade alldeles utmärkt. Stämningen var glad och uppsluppen, under eftermiddag underhöll "En spelman som heter Ove" med sång och musik, ville någon ta sig en sväng om på dansgolvet gick det bra. Under kaffet såldes flera lotterier, de hembakade gotlandslimporna lockade. Jens Nilsson informerad om vad som händer och sker i socken Hejnum. Samtidigt fick vi veta att det var 14:e gången Höstglöd serverades påsk lunchen i Hejnum. Dagen till ära hade kommittén som startade upp den första påsk lunchen, Alf och Maj-Britt Malmqvist, Elvir och Gun-Britt Gustafsson samt Inger Mårtensson speciellt bjudits in. När man har trevligt går tiden fort och stunden för uppbrott kom även denna gång. Mätta nöjda och belåtna önskade vi varandra en fortsatt trevlig påsk och tackade för en trevlig eftermiddag.

Månadsmöte i Bro 2016-01-16, med Elvis som tema

SPF Seniorerna Höstglöd hade sitt första möte för året i Bro föreningsgård lördag den 16 januari. Barbro Annas vår vice ordförande hälsade alla varmt välkomna och då speciellt dagens "underhållare" Maj-Britt och Thorleif Jeppsson. Vi fick följa med på en resa som startade i början av fyrtiotalet med kriget, ransonerings kort och de stora barnkullarna. I delstaten Mississippi föddes en liten kille som med tiden skulle blir "The King" inom den moderna musiken. Hans efternamn var Presley och han döptes till Elvis. Maj-Britts idol hade fötts och hennes liv kom att präglas av Elvis och hans musik. Vart 5 år reser Maj-Britt och Torleif till Memphis i för att hylla och hedra "The King" Vi fick så klart lyssna till musik och när Elvis sjunger" Du store gud" finns det väl ingen som inte hålla med om att han är "The King". Efter kaffe paus så var det dags för mötesförhandlingar. Styrelsen presenterade sitt förslag till verksamhet för 2016 som också finns att läsa på hemsidan. Medlemmarna ombads komma med åsikter om förslaget i god tid före årsmötet. Mötet avslutades efter att de nöjda vinnarna i lotteriet fått sina vinster och en påminnelse om årsmötet den 13 februari. Tack till dagen kommittee Kajsa o Sven-Olof Lantz, Gunilla Lydahl Olofsson o Waldemar Olofsson Erland o Marianne Stenström.

SPF Seniorernas Höstglöds Julfest i Lokrume 15-12-12

Lördag den 12 december, var SPF Höstglöds medlemmar inbjudna till Lokrume bygdegård för att tillsamman äta julbord och avsluta ett händelserikt år. Bengt Lidström hade glädjen att hälsa ett 100-tal medlemmar välkomna till Lokrume denna lördags eftermiddag. Medan kommittén dukade fram julbordet, underhöll Ove Björkander med glad julmusik. Tomtekommittén sjöng sin välkomstvisa för trettonde året i rad och bjöd till bords. Mätta och belåtna och i väntan på att Gotlands Lucia med tärnor skulle komma, ägnade vi oss åt kluriga frågor som hur många milstenar finns det på Gotland, ja säg det. Mörkret faller, lucia med tärnor skrider in och sprider ljus och glädje med stämningsfull sång. Det var ett mycket uppskattat besök. Julfesten fortsätter med kaffe, pepparkaka. Lottförsäljningen går som en dans, alla vill såklart vinna en gotlandslimpa. Ville någon ta sig en sväng och "dansa ner" julmaten på så gick det också bra. Besök av tomten tillhör en julfest. I år hade tomten i Lokrume problem med ledbanden eller var det bredbandet. Vi får hoppas han får rätt hjälp. Eftermiddagen lider mot afton och vi tackar kommittén genom ordförande Thomas Frid för en mycket trevlig julfest och önskar varandra en riktigt GOD JUL.

Aktivitetsdag i Väskinde torsdagen 15-11-05

"Må bra från topp till tå" var temat som lockat ett 80-tal Höstglödare till Väskinde bygdegård. Dagen startade kl 10.00 med att Lisbeth Stenström hälsade alla välkomna och lämnade över mikrofonen till Linda Eklund från hälso-sjukvårdsförvaltning. Linda berättade bland annat om att på vårdcentralerna i dag finns levnadsvårdmottagningar där vi kan få hjälp och råd vad gäller kost, motion, alkohol och tobak.

Cecilia Persson, Socialförvaltningen, pratade om anhörigstödet en viktig funktion för alla som vårdar en anhörig i hemmet.

Runt om i lokalen fanns olika stationer att utforska. Margareta Sundberg, Vobis, visade och informerade om olika hjälpmedel. Hans Sandmark, fotortoped, provade ut och visade fotinlägg och skor. Mejan Ingmansson, fotvård, gav goda råd om fotvård och visade skor.

Ulrika Lindh Sporre, hörselkonsulent från Hörcentralen, informerade om sina erfarenheter som hörselskadad och om erfarenheter från sitt dagliga arbete. Med sig hade hon två hörseltolkar. Emma Hargeby , Apotekare, informerade om medicinens inverkan på balansen och sömnen.

Louise Hemph, Farmaceut, kollade blodtryck och vägde besökarna och fick fram förutom vikten både BMI och muskelmassa. Annelie Hanebring, Korpen, visade hur man skall träna balansen med olika hjälpmedel och redskap.

En utställning visade det dolda sockret i det vi äter och dricker. Datorer fanns att tillgå och där visades hur man kan använda datorerna till att träna minnet. Samtidigt fanns i lokalen en tipspromenad med frågor knutna till dagens tema. Kl 12.00 var break för lunch, en mustig fisksoppa och grovt bröd.

Nästa viktiga programpunkt var prostata. Information om arbetet med "Mustaschkampen". Göte Pettersson och Gunnar Ericsson berättade om egna erfarenheter av prostatacancer.

Tid för Otendag, lottdragning och rättning av tipspromenaden. Dagen börjar närma sig sitt slut och Ann-Marie Lindahl avrundade dagen med att uppmanade alla "tänk positivt".

Italienska buffé i Väskinde 15-10-09

Den första fredagen i höstmånaden oktober träffades ett 60-tal Höstglödare i Väskinde bygdegård för att tillbringa kvällen tillsammans. Vi började med mingel medan kvällen ännu var ung. Ordförande Thomas Frid hälsade alla varmt välkomna och bjöd gästerna att låta sig väl smaka av den italienska buffén som stod uppdukad. Medan mörkret faller sprider sig värmen i lokan och vi avslutar buffén med en ost och fruktbricka. Ridån går upp och på scenen har sju musikanter från Gutebälgarna tagit plats tillsammans med sin ledare Uno Nährström. Orkestern underhöll oss under kvällen med en blandad reportrar, sång och dansmusik och för den som ville ta en sväng om gick det bra. Under kaffet såldes lotter och vinsterna som under kvällen prydde scenen med sin färgprakt fick fortsätta sprida glädje i någons hem. Kvällen fortsatte ytterligare ett tag till Gutebälgarnas musik, men hur trevligt man än har, så blir det dags att skiljas. Ordförande tackar alla för en trevlig kväll och hoppas vi ses den 5 november en heldag med arbetsnamnet "Må bra från topp till tå".

Bussresa på södra Gotland 15-08-14

Bussen avgick fredagen den 14 augusti från Bro Föreningsgård med Anna Ulmstedt som guide och reseledare. Resan gick via Djupvik där vi fick en första bensträckare. Vi fortsatte sedan vår resa söderut längs den vackra Ekstakusten. Nästa stopp med kaffe och smörgås blev hos Margus hantverk och gårdsbutik i Hablingbo. I Vamlingbo besökte vi först kyrkan med alla sina många fina väggmålningar. I Naturrummet straxt intill där vi kunde lära oss allt om Gotlands tillkomst när ön steg upp ur havet bit för bit. Prästgården uppvisa en fantastisk trädgård med blommor, kryddväxter och matservering i trädgården. Lars Jonssons konstverk fanns att beskåda inne i Prästgården. Vi for vidare till Holmhällar där vi blev serverad en god laxbuffé med tillbehör. Resan gick sedan vidare till Minernas Museum i Garda. Åsa Ardin Kedja berättade om hur hennes museum kommit till och om livet på gården under många generationer. Bostadshus drängkammare, smedja och andra byggnader framkallade minnen för många. Efter en heldag med trevlig och uttömmande guidning återvände vi sent på eftermiddagen till Bro Föreningsgård för vidare hemfärd.

SPORTRESULTAT

KM I MIXTRIPPEL

Vi hade iallafall tur med vädret igen

36 glada pensionärer mötte upp till spel idag, det blev 12 ihoplottade lag. Med så många lag blev det monrad 5 omgångar på tid. Det hördes glada tjoande ibland men även högljudda svordomar men med ett leende. Efter 3 omgångar tog vi fika och avslöt med 2 omgångar. Vi hade även åskådare idag, Märta, Lena och Bertil A, Berit och Leif H, Gunbritt och Stig E.

Resultat efter väl genomförda matcher:

1:a Marianne K, Karl-Erik T, Stig Ö. 4 poäng, + 24 i kvot.

2:a Ella W, Sten-Åke B, Sven-Olof W. 4 poäng, + 14 i kvot

3:a Gunnar E, Anna-Greta O, Anne L. 4 poäng, + 7 i kvot

Bowling pensionärsmästerskap

Herrar 75 4 Stig Lindberg Höstglöd

Herrar 65 2 Sten-Åke Bjersander Höstglöd

Damer 1 Lisbeth Stenström Höstglöd

Höstglöds KM Boule

Dam 1 Inger Lithberg, Britt-Inger Gardelin, Laila Karlsson 2 Anne Larsson, Lisbeth Stenström, Gull-Britt Gardell 3 Maj-Britt Mattiasson, Märtra Mörrby, Ing-Britt Kolmodin

Herr 1 Sten-Åke Bjersander, Lars Lundqvist, Stig Östergren 2 Rolf Kysinger Göte Pettersson, Gunnar Ericsson 4 Per-Johan Lithberg, Roland Hedqvist, Karl-Erik Thomsson

Grillafton med SPF Höstglöd på Svarthäll 15-07-09

Torsdag den 9 juli hade Höstglöd sin årliga sommargrillafton. Den här gången på Svarthäll. Ett 30-tal medlemmar var med på utflykten. Under dagen hade det regnat på flera håll på ön men inte på Svarthäll. Solen lyste dock med sin frånvaro under kvällen. Bror Nilsson och Rolf Björkegren såg till att grillarna var igång så vi kunde grilla det vi hade med oss. En del grillade kött andra korv. Allt smakade bra vilket det alltid gör det när man är ute i friska luften. Under kvällen hade vi gemensam allsång som Gerd Viberg och Sune Gomander höll i. Det delades också ut ett vandringspris till Karl-Erik Thomsson för hans insatser i stenvarpa på förra årets grillafton, som Sven-Olof Wiberg då anordnade. Vi avslutade en trevlig kväll med hopp om att nästa års grillafton blir i strålande solsken och med värme i luften.

Bror och Kerstin Nilsson

SPF Seniorerna Höstglöds vårutflykt 15-05-28

Torsdag den 28 maj samlades ett 50 tal Höstglödare vid Jantes bilmuseum i Västerhejde för att tillbringa dagen tillsammans. Ordförande Thomas Frid hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till muséets ägare Jan Jante som guidade oss runt bland föremål som hade många år på nacken. Han visade bland annat den äldsta bevarade cykeln från 1862, en motorcykel daterar 1902 och Sveriges äldsta traktor som har en toppfart på 2,5 km i timmen. Utvecklingen har gått framåt om man säger så. Där fanns mycket mer att se, så det får nog bli ett återbesök. Ola Lindvall bondsork från Ekeby som engagerat sig i pensionärsfrågor informerade: Bättre liv för äldre, sammanhållande vård för äldre, trygghetsboende och vårdplanering vid hemgång efter sjukhusvistelse. En utförligare presentation av projektet "Bättre liv för äldre" kommer framöver. Många viktiga frågor att diskutera medtanke på att antalet äldre ökar på vår ö. Det är idag mer än 20% av befolkningen som är över 65 år. Nästa hållpunkt efter lunchen var Kuse änge där Björn Fransson ordförande i hembygdsföreningen, till lika redaktör för "Västerhejde krönikan" tog emot oss och berättade, med entusiasm, om hur medlemmarna hävdar och vårdar det 2,3 ha stora änget på gammalt traditionellt vis. Kan en vårutflykt avslutas på ett bättre sätt än att tillsammans njuta av en kopp kaffe i ett Gotländskt änge.

SPF Seniorernas distriktsmästerskap i boule

Den 20 maj genomfördes SPF Seniorerna Gotland distriktsmästerskap i boule på Almedalens boulebanor. Arrangörsklubb i år var SPF Seniorerna Höstglöd. Hälsade de 22 lagen välkomna gjorde SPF distriktets ordförande Britt Olsson och med önskan om en spännande och trevlig bouledag. Efter 5 timmars spelande kunde Höstglöds ordförande Thomas Frid gratulera de segrande lagen som fick äran att få sina namn ingraverade i vandringsprisen. Medaljer tilldelades följande deltagare.
Damtrippel 1 Blåelden Asta Hägg, Aina Olofsson, Birgitta Liljegren. 2 Höstglöd Inger Lithberg, Maj-Britt Mattiasson, Britt-Inger Gardelin. 3 Höstglöd Marianne Kolmodin, Gull-Britt Gardell och Ella Wahlberg.
Mixtrippel 1 Blåelden Solveig Löfgren, Sten Björklund, Göte Andersson. 2 Höstglöd Inga-Lill Pettersson, Karl-Erik Thomsson, Sten-Åke Bjersander. 3 Höstglöd Lisbeth Stenström, Gunnar Ericsson, Gustav Lithberg.
Herrtrippel 1 Höstglöd Kurt Pettersson, Sven-Olof Wiberg, Rolf Kysinger. 2 Höstglöd Roland Hedqvist, Per-Johan Lithberg, Lars Lundqvist. 3 Treklangen Ulf Karlsson, Rune Andersson, Sylve Melin.
Ett stort tack till alla som ställde upp och speciellt till tävlingsledaren Gustav de Ritz som fick allt att fungera.

Påsk lunch med SPF Seniorerna Höstglöd 15-04-02

Skärtorsdagen är den dag då SPF Höstglöds medlemmar bjuds till Hejnum för att tillsammans fira in påsken, ett 100-tal medlemmar hade i år hörsammat inbjudan. Festkommittén välkomnade sina gäster med en drink och Barbro Annas hälsade alla varmt välkomna och bjöd till bords. Vi serverades en trerätters middag som smakade utmärkt. Stämningen var glad och uppsluppen, två glada spelmän Jens Ringqvist och Rolf Lenströmer ledde allsången. Under kaffet såldes flera lotterier vilket gick mycket lätt, de hembakade gotlandslimporna lockade. Spelmännen tog ton igen och den som så önskade kunde ta sig en sväng om. När man har trevligt går tiden fort och stunden för uppbrott kom även denna gång. Mätta nöjda och glada önskade vi varandra en fortsatt trevlig påsk och tackade för en trevlig eftermiddag.

Månadsmöte i Martebo 15-03-05

Torsdagen den 5 mars träffades ett 70-tal Höstglödare i Martebo Baracken för en gemensam lunch och månadsmöte. Ordförande Thomas Frid hälsade alla välkomna och då speciellt Christer Tinge från Swedbank som skulle tala om familjerätt. Soppan smakade mycket bra, mätta och nöjda satte vi oss till rätta för att lyssna på vad ordet familjerätt innebär. Hur ser familjebilden ut i dag och vilka problem kan uppstå vid skilsmässa, dödsfall och sjukdom. Vad skall man tänka på och allra helst tänka på innan något inträffar. Lever man i ett samboförhållande är det viktigt att veta, att vid en bodelning är det bostad och bohag som delas mellan partnerna och då bara det som anskaffats under samboförhållandet. Ett råd är skriv alltid ett samboavtal. Mellan äkta makar gäller arvsrätten, undantag är enskild egendom och skulder som man äger själv. Finns barn sedan tidigare gäller andra regler. Vid sjukdom och om man behöver hjälp med den ekonomiska biten är det klokt att skriv en fullmakt till någon man vill skall var en behjälplig. Ett gott råd som gäller alla är, "var klok före" skriv samboavtal, testamente, och fullmakt. Vill man veta mer finns det rådgivning som är kostnadsfri på banken. Vi tackade Christer Tinge för bra information med en varm applåd och en bukett vårblommor. Därefter vidtog månadsmötet. Kommande aktiviteter är Påskfesten i Hejnum den 2 april och Senior Shopen i Väskinde den 23 april då Blåelden och Stenkyrka SPF föreningar är inbjudna. Mötet avslutades med kaffe och såklart ett lotteri. Ordförande tackade kommittén, Kristina & Rolf Björkegren, Kajsa & Sven-Olof Lantz samt Birgit o Karl-Erik Thomsson, för ett gott arbete och en mycket trevlig eftermiddag. Som avslutning sjöng vi Gotlandssången.

Månadsmöte i Bro 15-01-10

Till årets första månadsmöte hade ett 50-tal medlemmar kommit för att ta del av vad som kommer att hända inom SPF centralt och lokalt år 2015. Vi heter numera SPF Seniorerna Höstglöd. Vi har fått delvis nya stadgar som skall tas på årsmötet och en helt ny logga har det blivit. Verksamhetsplanen för 2015 presenterades och där fanns två helt nya aktiviteter. En aktivitet är gruppen "Guldkant" där några från föreningen kommer hem till de medlemmar som tycker det skulle vara trevligt med ett besök och en pratstund. Den andra aktiviteten är en kvinnogrupp "Madammerna" som kommer att träffas sista torsdagen i varje månad. Syftet med gruppen är att ha trevligt fika och prata lite om allt möjligt men inte om sjukdomar, politik och religion. Eftermiddagens föreläsning av Björn Franzen handlade om etablering av en tandvårdsklinik i Etiopien. Han berättade och visade bilder från kliniken i Bahir Dar. Projektet som i sin helhet utgår från Gotland drivs av Björn Franzen, Hans Forslund, Lars Ahlner och Samuel Assaf. De har genom att ta till vara kasserad tandvårds- och sjukvårdsutrustning byggt upp en klinik där de i första hand hjälper folk med sjukdomar och skador i huvud- och halsområdet. De gör en helt fantastiskt insats med små medel som har stor betydelse för befolkningen. Vi fick också veta vilka svårigheter man kan stöta på till exempel tog det 4 år för den första utrustningen att nå Bahir Dar. Tideräkningen ligger 7 år efter vår tid och timtiden skiljer på 6 timmar. Vi tackade Björn med ett bidrag till verksamheten och önskade fortsatt lycka till. Mötet avslutades med att vi sjöng Gotlands sången.

SPF Höstglöds Julfest i Lokrume 14-12-13

Lördag den 13 december, Lucia dagen, var SPF Höstglöds medlemmar inbjudna till Lokrume bygdegård för att tillsamman äta julbord och avsluta ett händelserikt år. Bengt Lidström hade glädjen att hälsa över 100 medlemmar välkomna till Lokrume denna lördagseftermiddag. Medan kommittén dukade fram julbordet, underhöll Kalle Jacobsson och Janne Pettersson med glad julmusik och tomtekommittén sjöng välkomstvisan och bjöd till bords. Mätta och belåtna och i väntan på att Gotlands Lucia med tärnor skulle komma, ägnade vi oss åt kluriga frågor såsom vilket år skapades Gotlands folkdräkt för kvinnor, ja säg det. Mörkret faller, lucia med tärnor skrider in och sprider ljus och glädje med stämningsfull sång. Det var ett mycket uppskattat besök. Julfesten fortsätter med kaffe, pepparkaka och lottförsäljningen. Ville någon ta sig en sväng på dansgolvet så gick det bra. Besök av tomten tillhör en julfest. I år hade tomten i Lokrume det extra jobbigt men som tur är kan även han ringa "Poolia" och få förstärkning. Eftermiddagen lider mot afton och vi tackar kommittén genom ordförande Thomas Frid för en mycket trevlig julfest och önskar varandra en riktigt GOD JUL.

Månadsmöte i Hejnum 14-11-15

Många Höstglödare hade hörsammat kallelsen till novembermötet i Hejnum. Ordförande Thomas Frid hälsade alla välkomna och öppnade dagens möte. Skrivelser har kommit angående nya normalstadgar, som ska antas på kommande årsmöte samt från Karlssons Buss med förslag på Höga Kustenresa. Thomas Frid rapporterade från ordförandekonferensen där Forex informerat om sin Bankverksamhet, Swedbank om studiecirkeln "Gilla Din ekonomi", Geab om rabatt till 65+, If om rabatt på bil-, villa-, hund och kattförsäkringar. Från Brandskyddsföreningen, som övertar Fixar-Maltes tjänster. Maj Carlsson rapporterade att föreningens ekonomi är god samt att oktobermötets Höstauktion gav drygt 3000 kr. Tack till alla givare och köpare! Agneta Jakobsson, ny medlem, hälsades välkommen. Nästa möte blir Julfest i Lokrume den 13 december. Dagens kommitté serverade räksmörgås med öl eller vatten innan Mats Ahlby informerade om och visade den bearbetade filmen "Kalkbränning" från Gunnar Olssons filmsamling. Alltifrån Rings i Hejnum förr till Klinthagen idag, mycket intressant och uppskattat. Vi fick se ännu en bearbetad och intressant film: "Karl Ekman, Skär Fårö, 100 år 1866- 1966". Hundraårsdagen samt glimtar från ett händelserikt liv. Kaffe med kaka serverades, lotter såldes och många blev vinnare. Kommittén tackades och eftermiddagen avslutades med Gotlandssången.

Skördeauktion i Bro 14-10-25

Lördag den 25 oktober träffades ett 70 tal medlemmar från SPF Höstglöd i Bro. Mötet inleddes med Parentation för två medlemmar som lämnat oss. Därefter följde möte där medlemmarna uppmanades att komma med förslag på aktiviteter till nästa års verksamhetsplan. Möter fortsatte sedan med höstauktion där medlemmarna skänkt allehanda ting från äppelmos till tovade vantar, hembakade gotlanslimpor, kroppkakor, svamp, blommor, hela middagar och bakverk av alla slag. Sammantaget blev det ett dignande bord som de två auktionisterna Sven-Olof Viberg och Alf Malmqvist hade fullt upp med att sälja. Köplusten var stor och med hjälp av "springarna", Laila Karlsson och Gerd Viberg som fick motion så det räckte för flera dagar, gick det bra. Vi blev bjudna på smörgås, öl och kaffe med gammeldags äppelkaka, inte dålig må man säga. Vi hann även med allsång och ett gympapass som Gerd Viberg ledde. Så man kan säga det var full fart från början till slut. Men vad vore ett möte utan ett lotteri och som alltid med fina priser till glada vinnare. Tiden går fort nar man har roligt och så även i dag. Ordförande tackade kommittén, Laila Karlsson, Stig Östergren, Hillan o Ove Karlsson, Gerd Viberg, Sven-Olof Wiberg, Margot Persson och Helena Söderström för ett gott arbete och en mycket trevlig eftermiddag. Som avslutning sjöng vi Gotlandssången.

Countryafton i Väskinde 14-10-03

Linedance Bilden

Fredag den 3 oktober träffades ett 70-tal Höstglödare i Väskinde bygdegård, kvällens tema var Country. Den som kände för det kunde plocka fram boots, rutig skjorta och hatt ur garderobens inre, roligt var att många hade gjort det. För att skapa en känsla av Cowboyens liv var scenen omvandlad till ett nattläger någonstans på prärien där boysen sadlat av hästarna tagit av stövlarna och lagt sig för att vila vid den livsviktiga elden. Efter en stunds mingel hälsade ordförande Thomas Frid alla välkomna och då speciellt de som gästades oss för första gången. Bordet var dukat och maten var given, Chili con carne med tillbehör. Sune Gomander spelad country musik under kvällen och ledde allsången, bland annat sjöngs "Gamle Svarten och så petade vi in en pinne i brasan". Line dansarna, Astu Stompers dansade för oss och de som ville hade möjlighet att prova på. Många vågade, vi får se kanske finns intresse för en kurs? Pilla och Leif Ohlin och Leif Svensson överraskade under kvällen med spontana framträdande, vilket alltid är uppskattat. Under kaffet såldes lotter och priserna var så klart kaktusar.

 

RM i Boule på Öland 2014-08-30, 31

Klicka nedan för att se bild.

RM i Boule på Öland

Fredag den 29 augusti tog sex lag från Höstglöd färjan till Oskarshamn för att delta i SPF:s Riksmästerskap i boule på Öland. Vi bodde på Talluddens Camping i nybyggda ljust och fräst stugorna, som låg ca 2 km från tävlingsbanorna. Lite tissel och tassel och spring fram och tillbaka blev det på fredagskvällen, med oss hade vi en som fyllde 80 år och givetvis blev det en champagneskål och ett fyrfaldigt hurra. Men med tanke på morgondagens tävling och dagen strapatser fick det bli ett tidigt sänggående. Lördag morgon tidigt upp och hoppa ingen sovmorgon här nej, inskrivning kl.8.00, spelstart kl. 9.00. 492 förväntansfull spelare från hela landet deltog vilket blev 164 lag, en eloge till arrangörerna Allt funkade mycket bra. Lagen: Dam 1 Lisbeth Stenström, Margot Persson och Birgitta Vestermark Herr 1 Kurt Pettersson, Sven-Olof Wiberg, Rolf Kysinger 2 Roland Hedqvist, Per-Johan Lithberg, Lasse Lundqvist Mix 1 Bertil o Lena Andersson, Leif Svensson 2 Sten-Åke Bjersander, Inga-Lill Pettersson Märta Mörrby 3 Berit o Leif Hansson, Nils-Adolf Stenström På kväll samlades vi alla och åt pizza, pratade, diskuterade och hade en trevlig tillsammans. Söndag morgon, tävlingsnerverna "låg utanpå" om man säger så och regnet hängde i luften. Hur skulle dagens tävling gå, två matcher på fm och slutspel på em. Skulle något lag gå så långt, det var spännande. Men tyvärr det gick inte hela vägen fram, men alla gjorde sitt bästa och vi hade en trevlig helg på Öland. Bästa lag kom på 9:e plats och det var herrar lag 1.

SPF Höstglöds bussresa på Gotland 2014-08-14

Ordförande Thomas Frid hälsade ett femtiotal medlemmar välkomna, presenterade resekommitté: Aina Bladh, May Ekström – Frid och Marianne Kolmodin, guide Anna Ulmstedt samt chaufför Andreas Gadd. Mot okända mål, i regnet, guidades vi via Hejdeby, Endre "felvända" kyrka, genom Barlingbo förbi Lövsta lantbruksgymnasium och Roma kyrka, som aldrig blev riktigt färdig – har takryttare i stället för torn, men är för övrigt en rymlig treskeppig kyrka. Kyrkklockan från Gammel-svenskby kallar samman svenskbyborna den första augusti varje år. Vi kommer så till vårt första mål Ulla Ahlby, krukmakare i femtiotre år varav fyrtionio i Viklau. Hennes arbeten i ler-och svartgods är otroligt vackra, hon gjuter också betong och gör stora skimrande mosaikäpplen. En konstutställning med möjlighet att handla. Vi tog tacksamt emot erbjudandet att dricka förmiddagskaffet i hembygdsgården. Resan gick vidare via Väte till Vall och Sidengården, där Oscar och Tuss Almgren välkomnade och berättade hur det blev sidentillverkning i Sverige. Oscars farfars farfar var konvalescent i Lyon, där man i Jackuardteknik vävde siden av silke från mullbärsfjärilens kokong. Genom industrispionage och smuggling av vävstolar i konjakstunnor startade sidentillverkning i Stockholm! Vi såg också ett bildspel, som visade silkets väg och sidenframställning från Kina till Europa. Mycket givande och intressant. I butiken handlades. Anna guidade och Andreas körde oss österut till Torsburgen, nordens tredje största fornborg 1,2 kvadratkilometer, 71 m ö.h. Vi åker längs den 4oo m långa muren och tar en kort promenad för att se återväxten efter den stora branden 1992. Lunchpaus på den återuppbyggda restaurangen i Herrvik – gott och trevligt. Solen kom lagom fram till den vackra turen runt Sysneudd. Stopp vid fiskbutiken för solstund och handel. Åter mot Bro via Kräklingbo, Dalhem, Ekeby och Fole. Anna berättade om händelser och sevärdheter under resans gång – intressant och roligt. Avslutningsvis avtackades chaufför, guide och reseledare för en mycket trevlig och lärorik dag!

Grillafton vid Svarthäll 2014-07-10.

Så var det dags att pack picknickkorgen till den årliga grillaftonen Svarthäll var målet, en vacker plats på öns västra sida. Grillbasen Bror med hjälpare hade varit på plats ett tag för grillarna var ordentligt varma, det var bara att lägga medhavda objekt på glöden. Vist smakar det extra bra att sitta ute och äta och speciellt en så skön sommarkväll med hav som närmsta granne och solen som värmer. När så Ulla Malmberg tar fram dragspelet och förgyllde kvällen med sång och musik. Kan det bli bättre? Så har vi då Sven-Olof Wiberg denne påhittige man, i år blev det världspremiär för en ny stenkul sport. Istället för metallklot som det är i boule var det kast med litet runt stenklot, vann gjorde Gerd Viberg och Karl-Erik Thomsson och som första pris fick de varsin melon. När sedan kaffetåren var urdrucken och solens värme började avta var det dags att bryta upp och tacka för den trevlig gemenskap. Ordförande påminde om bussresan den 14 augusti samt önskade alla en fortsatt trevlig sommar.