17/5 2022 Besök på Sofiero

  • Vi åkte förnämligt i Häckens lagbuss!
  • Vi åkte förnämligt i Häckens lagbuss!

 

Den 17 maj gav sig ett 20-tal SPFare iväg på en dagstur till Sofiero, där landets mest praktfulla samling av rhododendron, ca 10 000 buskar och träd, stod i full blom. Vi lämnade Linnéplatsen kl: 07:45 och kom tillbaka framåt kvällen med ögonen fulla av praktfulla bilder av blommande azaleor och rhododendron. Och en och annan planta!

Marianne af Ekenstam, reseansvarig för SPF Linné beskriver Sofiero som följer:
Varför åker man till Sofiero Slott? Jo, för att njuta av slottet, den praktfulla rhododendronparken i ravinerna  och den vackra slottsträdgården med alla färgglada växter som lyser upp marken och doftar så gott. Vi var många som inte varit här förr men också en hel del andra som kom tillbaka för att uppleva prakten.
Slottets historia började 1864 när prins Oscar och hans hustru Sophia förälskade sig i omgivningen och byggde sitt sommarslott Sophie-Ro.
1905 skänkte paret Sofiero i bröllopsgåva till sonsonen Gustaf Adolf och Margareta. De bygger vidare på trädgården och utvecklar området. 1905 blir Gustaf Adolf kung av Sverige, Gustaf VI Adolf. Hans känsla för trädgården lever vidare och han utvecklar med tiden ett speciellt intresse för rhododendron. Det planteras mer än 5000 plantor.
1973 testamenterar Gustaf VI Adolf Sophiero till Helsingborgs stad.
För oss var det inte fel att äta slottslunch runt om i utemiljön. God mat och det sköna vädret bidrog till att det blev speciellt njutbart. Det märktes inte minst på vägen hem — det var inget fel på ljudnivån i bussen!