26/4 Älvstadens utveckling

Den 26 april stod ett drygt 20-tal huttrande SPFare i snålblåsten och väntade på färjan på Stenpiren för att ta sig över till Campus Lindholmen. Där möttes vi av Annika Mattus Tufvesson, som började med att berätta lite kuriosa om Göteborg och dess 400-åriga historia, om stadens utveckling från gränsbefästning till industristad med de stora varven till dagens kunskapsstad.
Annika berättade om de strandängar och sankmarker som staden en gång byggdes på, då Kvillebäcken var Sveriges gräns mot Norge. Valet av plats för den befästa staden som skyddade nationen från de danska angriparna påverkar i hög grad  det pågående byggandet av dagens kunskapsstad. Underlaget kräver att allt måste pålas! Någon funderade på hur mycket pålande den snabbt växande Karlastaden med Sveriges högsta byggnad, Karlatornet, har krävt.
Annika visade på den stora modellen av staden hur mycket stadsmark som frigjordes då de stora varven och dess underleverantörer i form av mekaniska verkstäder, mäklerier och magasin lades ner. Centrum för skeppbyggnationen var en gång Skeppsbron, där GöteborgsOperan nu ligger. Då varven försvann frågade de styrande vad göteborgarna mest önskade sig med marken — svaret blev: Tillgång till vattnet! Det är nu ett ledord för det pågående stadsbyggnadsprojektet!