Dialogforum pensionärsorganisationer

Dialogforum pensionärsorganisationer. Här läggs sammanträdesprotokoll från mötena ut efter hand i något redigerad form. Det senaste ligger alltid först.

Måndagen den 8 februari klockan

DELTAGARE
Robert Lennes, ordförande dialogforum, deltar på distans
Barbro Larsson, regionråd, deltar på distans
Tommy Levinsson, regionråd, deltar på distans
PRO Västmanland:
Inger Persson, deltar på distans
Matti Nokelainen, deltar på distans
SPF Seniorerna Västmanland:
Lisbeth Wernerson, deltar på distans
Marianne Avelin, deltar på distans
RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap:
Karl-Erik Andersson, deltar på distans
Sven-Olof Vestergren, deltar på distans
Cecilia Skanser, mötessekreterare
Jonas Ekström, överläkare/vaccinsamordnare, deltar på distans


DAGORDNING
1. Aktuellt inom Region Västmanland
Tommy Levinsson inleder med information om kollektivtrafiken, som körs med i stort sett full kapacitet. Antal passagerare är dock kraftigt reducerat till följd av pandemin och uppmaningen att undvika att resa i kollektivtrafiken, vilket gör att en stor del av intäkterna därmed går förlorade. I några län har framdörrarna öppnats igen, men det finns inga uppgifter om när det kan bli aktuellt i Västmanland. Det är en relativt god efterlevnad av rekommendationen om att använda munskydd mellan 07-09 och 16-18 och upplevd trängsel rapporteras vara knappt 1%. Just nu planeras för kollektivtrafikutbud 2022.
Deltagarna diskuterar det minskande resandet, om det finns resenärsstatistik fördelat på ålder samt hur frågor om kollektivtrafik diskuteras inom pensionärsorganisationerna.
Tommy Levinsson fortsätter med information om det förändrade produktutbudet, med anledning av en fråga från en av deltagarna. Han berättar att det är Västerås stad som har fattat beslutet, då de ansvarar för prissättningen, för att bland annat kunna satsa på utökad trafik. Regionen har inte förändrat priser eller utbud, men man ser nu över framtida utbud och priser.
Deltagarna diskuterar regionens översyn av priser och utbud samt att borttagandet av 40-kortet och försämrad seniorrabatt leder till kraftigt ökade kostnader för äldre och sällanresenärer. Vidare diskuteras om det finns forum mellan
pensionärsorganisationer och Västerås stad på liknande sätt som detta forum. Avslutningsvis diskuteras samordning av tåg och buss.
Barbro Larsson inleder med att kort presentera innehållet i en rapport om journalgranskning som regionen gjort med anledning av IVO:s (Inspektionen för vård och omsorg) granskning av medicinsk vård och behandling av personer boende på SÄBO, särskilt boende för äldre, under covid-pandemin. Bland annat redovisar rapporten samsjuklighet och skörhet, tidsförlopp från bekräftad covid till dödsfall, brytpunktssamtal samt vårdnivå. Rapporten är baserad på den första vågen och regionen ska göra en liknande efter våg två för att jämföra. Hon avslutar med aktuella siffror gällande antal bekräftade fall av covid och antal dödsfall i länet.
Deltagarna diskuterar vad som skiljer IVO:s granskning mot regionens granskning och vilka lärdomar som kan dras av detta. Vidare diskuteras smittspridning i olika delar av länet samt över- och underdödlighet.
Jonas Ekström presenterar information om vaccineringen i länet utifrån fyra vaccinationsfaser. Han informerar även om vaccinationsbokning, åtgärder som vidtas för att stävja fusk, vaccintillgång och vaccinprocess samt antal vaccinerade så här långt, vaccinprognos och planen för vaccinering av olika grupper.
Deltagarna diskuterar årlig vaccinering, immunitetens varaktighet efter vaccinering samt vaccinering av barn och unga. Vidare diskuteras bokning av vaccin för personer inom fas2, immunitet efter genomgången sjukdom, vilket vaccin som ges samt biverkningar.
Barbro Larsson informerar om att regionfullmäktige kommer att hållas den 16 februari. Det kommer bland annat att fattas beslut om ett förslag att höja patientavgifterna samt införa avgift för kvalificerad telefonkontakt, med oförändrat högkostnadsskydd. Hon informerar också om en pågående diskussion kring regionens kostnader för nätläkare samt om Nära vård och samverkansarbete.
Deltagarna diskuterar hur Nära vård är tänkt att fungera i praktiken.
Länk till regionens hemsida med information om Nära vård och informationsfilm:
Nära vård - Region Västmanland (regionvastmanland.se)
Ordförande Robert Lennes informerar om invånardialog Nära vård, som genomförs av beredningen för invånardialog, och han nämner att deltagarna i dialogforum gärna får vara behjälpliga i testdialoger samt med att föra informationen vidare till sina medlemmar.


2. Frågor från deltagarna
Fråga angående kollektivtrafik från SPF diskuterades under punkt 1 Aktuellt inom Region Västmanland.


3. Nästa möte
 Måndagen den 26 april 2021


4. Övriga frågor
Inga övriga frågor.


5. Mötet avslutas

Måndagen 29 november 2021

DELTAGARE
Robert Lennes, ordförande dialogforum
Lena Johansson, regionråd
Agne Furingsten, regionråd
Mushtaq Hussain, mötessekreterare
PRO Västmanland
Matti Nokelainen
Inger Persson
SPF Seniorerna Västmanland
Lisbeth Wernerson
Marianne Avelin
SKPF Pensionärerna Västmanland
Monica Nordvall
RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap
Karl-Erik Andersson
Sven-Olof Vestergren


DAGORDNING
Ordförande Robert Lennes inleder mötet och hälsar alla deltagare välkomna.
1. Aktuellt inom Region Västmanland
Lena Johansson informerar kort om covid-19-läget. Hon berättar att smittspridningen i länet är hög, bland framförallt ovaccinerade unga, samt att regionen har utfört vaccinering på olika platser för att öka vaccinationstäckningen. Hon berättar vidare att arbetslösheten inom besöksnäringen är hög.
Agne Furingsten informerar om Regional idrottsplan, som fastställdes i kultur- och folkutbildningsnämnden och kommer att behandlas i regionfullmäktige under våren 2022. Han berättar vidare om regionstyrelsens beslut om etablering av verksamhet för planerade operationer i Sala sjukhus och gällande definition av fast läkarkontakt samt berättar om arbetet med Regional kulturplan.
Deltagarna diskuterar hur fast läkarkontakt fungerar i praktiken samt planerade operationer i Sala sjukhus.
Lena Johansson berättar om arbetsbelastningen på grund av pandemin och bland annat att Region Västmanland är en av de regioner som inte utlöste krislägesavtalet.
Agne Furingsten informerar om klinisk forskning.

2. Frågor från deltagarna
Deltagarna diskuterar bland annat nätläkarkostnader, hyrläkare, vaccination av personal och vårdgaranti. Vidare diskuteras busspriser i länet samt att föreningsbidrag skiljer sig åt mellan olika regioner där Västmanland ligger lågt i jämförelse med andra, till exempel Örebro har dubbelt så mycket.
Robert Lennes meddelar att han kommer att boka in ett extra informationsmöte med projektansvarig för det Nya Akutsjukhuset i Västerås.


3. Nästa möte: måndagen den 7 februari 2022


4. Frågor från PRO Västmanland och svar
Fråga: På mötet den 27/9 berättar Kenneth Östberg att Screeningsråd och Socialstyrelsen inte rekommenderar screening av prostatacancer. Tarmcancerscreening ska påbörjas under våren
- vilka åldersgrupper gäller det?
Svar: Det gäller åldersgrupper 60–74.


Fråga: Gruppen upplever att det är svårt att få remiss till röntgen till exempel, ländryggen som är tämligen vanligt förekommande sjukdom bland äldre. Är det av ekonomiska skäl?
Svar: Det är medicinska bedömningar som är avgörande.


Fråga: Hur är beredskapen i regionen inför en eventuell ny pandemin?
Svar: Regionen har ett lager som räcker cirka tre månader. Socialstyrelsen har också nationella lager som går att rekvirera. Alla lager inventeras en gång per vecka.
5. Mötet avslutas


Måndagen den 27 september 2021


DELTAGARE
Robert Lennes, ordförande dialogforum
Kenneth Östberg, regionråd
Barbro Larsson, regionråd
Magnus Ekblad, regionråd
Mushtaq Hussain, mötessekreterare


PRO Västmanland

Inger Persson


SKPF Pensionärerna Västmanland

Lisbeth Wernerson
Marianne Avelin


RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap
Karl-Erik Andersson
Sven-Olof Vestergren
Monica Nordvall


DAGORDNING
1. Aktuellt inom Region Västmanland


Ordförande Robert Lennes inleder mötet och hälsar välkomna alla deltagare.
Kenneth Östberg börjar med att berätta om aktuellt covid-19 läge. Det är relativt lugnt i sjukhuset med ingen patient på IVA och fem patienter i sjukhusets övriga avdelningar. Han fortsätter att berätta om covid-19s vaccination i Regionen. Större del av befolkningen i Västmanland har fått två doser och möjligheten för tredje dos samt vaccination av 12 åriga diskuteras i Region Västmanland. Region Västmanland har hunnit med akuta operationer som fick vänta på grund av covid-19 samt hinner ifatt med samtliga operationer innan sommaren 2022. På grund av Corona är vi fortfarande i beredskapsläge om det skulle behövas.
Deltagarna diskuterar möjligheten för en tredje dos för de med nedsatt immunförsvar samt väntetider för operationer.
Kenneth Östberg fortsätter och berättar om regionens budget och förvaltningsplan samt investeringar. Förvaltningsplan tas upp i Regionstyrelsen i november.

Barbro Larsson inleder och informerar om läget i psykiatrin och habilitering under somras som har varit väldigt jobbigt på grund av låg bemanning och det gäller även Barn- och ungdomspsykiatri. Hon fortsätter att informera om nya psykiatriska avdelningar inom Vuxenpsykiatrin och utökning i mobila verksamheter samt att Hjälpmedelscentrum fick priset för återanvändning av hjälpmedel.
Barbro Larsson meddelar att Jonas Ekström har blivit områdeschef för Nära vård och Liselott Sjöqvist för akutsjukvården.
Deltagarna diskuterar frågor kring mobila verksamheter och samverkan med Västerås stad gällande mobila verksamheter.
Magnus Ekblad inleder och berättar om regional utveckling, fastigheter, miljö och energi samt operationskapacitet både personal och lokal. Han berättar vidare om NAV, Nya Akutsjukhuset och att det kommer att minska antal parkeringar i området. Han informerar även om det nya huset som kommer att ersätta det befintliga sjukhuset i Sala från sommaren 2022. Gamla byggnaden har regionen sålt till ett företag som heter Pronordic (ett lokalt företag och specialist att bygga samhällsnyttiga bygg).
Magnus Ekblad fortsätter att berätta om hållbarhetsarbete inom regionens verksamheter samt om miljöprogram för att minska klimatpåverkan. Vi ska ta fram hållbarhetprogram med 17 mål som ska till Regionfullmäktige i november och börjar gälla från januari.
Han berättar vidare om utveckling av företag inom hårt drabbade områden som näringsliv och besöksnäring.
Deltagarna diskuterar hur regionen kan förbättra och utveckla bredband, och dess vikt för vård, nära vård och digitalisering. Arbetet för tillgång till bra koppling pågår.
Deltagarna fortsätter diskussionen kring frågan digitalisering av vård och svårigheter för äldre människor på grund av digitalisering. Alla äldre har inte tillgång till datorer.
Magnus Ekblad berättar om kommunikation mellan regionerna och att det pågår stort arbete gällande journalsystem för att underlätta kommunikationen mellan regionerna.


2. Frågor från deltagarna
Kenneth Östberg svarar på Monica Nordvalls fråga gällande Bältrosvaccin. Regionen följer rekommendationer gällande det allmänna vaccinationsprogrammet. Bältrosvaccin ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet.
Kenneth Östberg berättar vidare att Screeningsråd och Socialstyrelsen inte rekommenderar screening av prostatacancer. Tarmcancerscreening ska påbörjas under våren i Region Västmanland.
Marianne Avelin frågar om listning i vårdcentraler och regionens policy kring det. Kenneth Östberg svarar att det är fritt för alla patienter att välja sin vårdcentral och det kan även vara utanför regionen. Väljer man ingen vårdcentral listas man per automatik till den närmaste vårdcentralen. Man kan behålla samma läkare om

läkaren flyttar till en annan vårdcentral men det beror också på att hur många patienter läkaren har.
Robert Lennes uppmanar deltagarna att skicka frågor innan mötet så det går att förbereddas.
Robert Lennes svarar på Marianne Avelins fråga gällande bidrag och stöd till pensionsorganisationer. Det ska beslutas i Kultur- och folkbildningsnämnden den 8 december. Handlingarna finns på regionens hemsida under möteshandlingar bilaga 8.
Robert Lennes föreslår att bjuda Lena Karlström tillsammans med Agne Furingsten och Lena Johanson till näste möte. Lenar Karlström kan informera oss om hur bidraget fördelas.


3. Nästa möte: måndagen den 29 november 2021


4. Mötet avslutas

Måndagen den 26 april klockan 

DELTAGARE
Robert Lennes, ordförande dialogforum
Barbro Larsson, regionråd
Lina Eriksson, regionråd
PRO Västmanland
Inger Persson
Matti Nokelainen
SPF Seniorerna Västmanland
Lisbeth Wernerson
Marianne Avelin
RPG Riksförbundet Pensionärsgemenskap
Karl-Erik Andersson
Cecilia Skanser, mötessekreterare
Liselott Sjöqvist, områdeschef akutsjukvård och bitr hälso- och sjukvårdsdirektör
Jonas Ekström, överläkare/vaccinsamordnare


DAGORDNING
1. Inledning
Ordförande Robert Lennes inleder mötet med att hälsa samtliga deltagare välkomna och går igenom dagordningen.


2. Aktuellt inom Region Västmanland
Lina Eriksson informerar om det arbete som pågår med översyn av primärvårdsprogrammet och en del av de förändringar som görs i syfte att bland annat skapa bättre tillgänglighet, kontinuitet och delaktighet för patienterna. Hon informerar vidare om kopplingen till Nära vård och att primärvårdsprogrammet kommer att behöva revideras längs vägen för att följa utvecklingen mot Nära vård.
Deltagarna diskuterar tillgänglighet samt äldrevårdsmottagningar och hur det ser ut i länet samt i övriga landet. Vidare informerar deltagarna om att SPF och PRO påbörjade en undersökning om hur det ser ut på länets vårdcentraler gällande äldrevård, men undersökningen är för tillfället pausad med anledning av pandemin. Avslutningsvis diskuteras vikten av att snabbt få en första kontakt på vårdcentralen.
Barbro Larsson informerar om program Nära vård, ett omställningsarbete med fokus på att vården ska utgå från patientens behov. Vidare uppmanar hon föreningarna att ta del av antologin ”Tillsammans – För en god och nära vård”, redaktörer Bodil Jönsson och Hans-Inge Persson. Den finns att beställa via bokhandel på nätet.
Ordförande Robert Lennes berättar om invånardialog Nära vård som beredningen för invånardialog genomför i form av digitala träffar med länets kommuninvånare 19, 26 och 27 maj. Länk till mer information samt möjlighet att lämna skriftliga synpunkter:
Invånardialog Nära vård - Region Västmanland (regionvastmanland.se)
Barbro Larsson fortsätter och berättar kort om arbetet som pågår med regionplan och budget, om nuläget gällande covid-19 i länet, nedläggningen av avdelning 94 inom psykiatrin samt om Tillnyktringsenheten, där ett nytt förslag som bygger på skötarkompetens finns framtaget.
Deltagarna diskuterar bland annat om besöken till psykiatrin har ökat med anledning av pandemin.
Barbro Larsson meddelar att det hittills inte har setts någon ökning till vare sig psykiatriakuten eller mottagning, men att det kan finnas ett dolt behov.
Deltagarna diskuterar hur regionens beredskap vid eventuell kraftig ökning av sökande till psykiatrin efter pandemin ser ut.


3. Aktuellt läge covid-19 sjukvård och vaccinering
Liselott Sjöqvist berättar inledningsvis att Region Västmanland är i förstärkningsläge sedan 9 april. Regionen är relativt förskonad, men regionerna runt omkring har en betungande intensivvårdsverksamhet och Region Västmanland hjälper övriga län vid behov. Vidare berättar hon att regionen smittspårar aktivt samt har en hög tillgång till provtagning, vilket kan vara en möjlig anledning till att beläggningen på intensivvården är relativt låg i länet. Hon visar statistik över medelåldern på inlagda patienter och informerar om provtagning, antal prover och andel positiva. Hon informerar vidare om målsättning gällande tillgänglighet för 2021 för besök och åtgärder och visar statistik för väntande och vårdgarantivärde gällande nybesök, väntande för operation samt statistik över utförda operationer 2019-2021. Vidare visar hon tillgänglighet och måluppfyllelse gällande cancervård, där Region Västmanland har bäst resultat i Mellansverige. Hon berättar också vad som kan/ska göras operativt framöver och avslutningsvis att regionen förväntas vara i balans om cirka ett år.
Deltagarna diskuterar hur dödligheten i länet ser ut, situationen gällande patienter med långtidscovid samt tillgänglighet och möjlighet för operationer.
Jonas Ekström informerar om status i arbetet med vaccinering i länet. Region Västmanland har nyligen inlett fas 3 och Jonas berättar hur planeringen och genomförandet av fas 3 går till, bland annat vilka tillstånd som räknas till riskökning, och visar statistik över hur många doser som har getts, andel vaccinerade per åldersgrupp samt antal och andel vaccinerade per kommun. Han informerar även om att en ny vaccineringsnod har öppnat på Hälla Syd, att läkarstudenter ska rekryteras för vaccinering i sommar, att personalvaccinationer återupptas från 10 maj samt om vaccinprognos och planering framåt.
Deltagarna diskuterar vaccineringsplaneringen framåt, hur tillgången på Astra Zenecas vaccin ser ut gällande dos 2, restriktioner och rekommendationer för
vaccinerade samt att kommunikationen gällande vaccinering av äldre med hemtjänst hade brister.
Avslutningsvis ställs en fråga hur processen att uppdatera ett vaccin ser ut. Jonas Ekström berättar kort om hur vaccintillverkning samt uppdatering av vaccin går till.


4. Nästa möte: måndagen den 30 augusti 2021


5. Övriga frågor
Ordförande meddelar att en inskickad fråga från SPF kommer att besvaras skriftligt och fråga samt svar kommer att distribueras till samtliga.


6. Mötet avslutas