Välkommen till Rurik Norrtälje

Kommande evenemang i Roslagen

Här hittar du en lista över kommande konserter och evenemang i Roslagen: Anne-Marie Sundvall har gjort sammanställningen. Uppdaterad den 1 augusti.

"Låt oss vandra tillsammans"

Många av oss har suttit isolerade länge och vi känner att vi behöver aktivera oss på något sätt. Vi föreslår därför att vi som känner likadant träffas utanför Rödakorsgården på tisdagar kl 11.00 för att ta en promenad tillsammans.

Extra nyhetsbrev från äldreombudsmannen

Här ett extra nyhetsbrev från Norrtäljes äldreombudsman Madelaine Rieschtel med anledning av satsningen på Digidel. Klicka på länkarna så dyker nyhetsbrev, info om Digidel och guide till Digidel upp.

Du kommer att bli uppringd

I samband med corona-pandemin är risken för ensamhet och isolering stor hos många äldre personer. Med initiativet Ringhjälpen kontaktar Norrtälje kommun därför alla i kommunen som är över 80 år för att höra hur de mår och om de behöver hjälp med något.

Nu kan du få hjälp med det digitala

Tack vare Norrtälje kommuns nya satsning på Digidelhjälpen kan du lära dig mer om hur du använder olika digitala tjänster.

Höstens program

Programmet i höst är helt beroende på hur situationen utvecklar sig. Vi planerar som vanligt men har bestämt att det är för osäkert för att vi ska trycka Rurikbladet med höstprogrammet. I stället gör vi så den här gången att vi lägger ut planerade aktiviteter här på hemsidan och Facebooksidan. Någon gång efter midsommar kommer de första aktiviteterna att läggas ut här så ha tålamod så ses vi igen.

Kommuninformation om corona

Kommunen har tagit fram ett informationsblad med anledning av coronaviruset.

Birgitta Sämskar om situationen

Några ord från Ruriks ordförande Birgitta Sämskar om den rådande situationen

Debattartikel i Aftonbladet: Regeringen har övergett pensionärerna

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med PRO och SKPF: Tyvärr måste vi konstatera att regeringen och samarbetspartierna varken förstår vilket arbete vi gör till dagligdags, bryr sig om effekterna av pandemin för äldre eller att stötta oss ekonomiskt.

Över 10.000 underskrifter insamlade i vårt upprop för äldreomsorgen – Skriv under du med!

I början av juli startade SPF Seniorerna ett digitalt upprop för äldreomsorgen. Namninsamlingen kommer att pågå fram till hösten då vi hoppas kunna redovisa ett stort antal underskrifter för socialminister Lena Hallengren och övriga beslutsfattare.

Skriv din berättelse!

SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna har ett gemensamt projekt för att bryta ofrivillig ensamhet. Inom projektet har vi startat en skrivuppmaning där vi uppmanar alla över 65 år att skicka in sin berättelse som handlar om detta märkliga år, då coronapandemin ställde allt på ända. Vi kallar vårt skrivarprojekt Coronans år 2020.

Ny prognos för pensionen 2021

Pensionsmyndigheten har idag lämnat prognos till regeringen om utgifter för kommande år. Prognosen är bland annat att inkomstpensionen räknas upp med 0,8 procent 2021. Prognosen som lämnades i maj var att inkomstpensionen skulle minska med 1,5 procent. Istället beräknas pensionen minska 2022.

SPF Seniorerna kräver åtgärder för att lösa bristen på bostäder för äldre

Fyra av tio kommuner i landet rapporterar brist på särskilda boenden för äldre, och närmare en tredjedel av kommunerna saknar helt seniorbostäder. – Det är orimligt att äldre ska tvingas bo kvar hemma med omfattande hemtjänst, säger förbundsordförande Eva Eriksson i en intervju med tidningen Hem & Hyra.

IVO:s granskning visar på stora skillnader mellan kommuner

Nästan hälften av Sveriges alla dödsfall med covid-19 under första halvåret har skett på äldreboenden. IVO:s granskning visar dock på stora skillnader i hur kommunerna drabbats. SPF Seniorerna kommer följa IVO:s fortsatta tillsyn och granskning för att identifiera behov av förändringar och utkräva ansvar.

Debattartikel om systemfelen i äldrevården

– Mantrat under coronapandemin, ”att skydda de äldre”, har ingen täckning i delar av dagens äldreomsorg, eftersom långvariga och djupgående brister gör just detta svårt, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna och Gösta Bucht, sakkunnig vård och omsorg SPF Seniorerna i en debattartikel i Dagens Medicin.

Skriv under vårt upprop för äldreomsorgen

Ingen kan längre blunda för verkligheten och det omfattande förändringsbehov som finns i äldreomsorgen. Med Coronapandemin har de brister vi länge påtalat blivit än tydligare och fått oerhörda konsekvenser. Skriv under vårt äldreomsorgsupprop och hjälp oss att sätta högre tryck på politiker i kommuner, regioner, riksdag och regering.

Sparris-och baconomelett

Med färdigtärnat bacon gör du den här goda omeletten på ett kick.

Ingen hemtjänst till 87-åriga Maj-Lis

Värmdö kommun har anmälts till JO för vägran att ge hemtjänst åt semesterboende i kommunen.

Fantastiska Prag!

I Prag väntar en fantastisk stadssemester att drömma om när vi tillåter oss att resa igen.

Hon var Sveriges första kvinnliga kirurg

Att vara barnmorska på 1800-talet var ingen lek. Pia Höjerberg har skrivit om Johanna Bovall Hedén, Sveriges första kvinnliga fältskär.

JO granskar Arbetsmiljöverket

Justitieombudsmannen (JO) går vidare med Kommunals anmälan av Arbetsmiljöverket.

Gå till nyhetsarkivet

Nyheter från Stockholmsdistriktet

Aktuella kampanjer från vårt förbund

Annonser