Månadsmöten

Uppdaterades: 18 mars 2020

Månadsmöten hålls i Församlingsgården i Linghem kl 14:00 vanligtvis tredje Fredagen i månaden, men avvikelser kan förekomma. Jämför med programmet som ges ut av SPF Seniorerna, eller annan information på hemsidan. Obs! Föranmälan krävs till alla månadsmöten. Skall göras på mobiltelefon med nr 079-306 52 65, eller genom epost. plogenlinghem@gmail.com

  • Linghems Församlingsgärd

Genomförda månadsmöten.

2017

20 Oktober Fysioterpeut Petra Pohl höll ett mycket uppskattat föredrag om träningens betydelse för bibehållen god kondition och balans vid ökande ålder. Inte minst för att undvika fallolyckor!
Läs mer här och se bildspelet.

2018

19 Januari, Sigvard Hallendorf berättar om historiska händelser i Linköping med omnejd. Föredraget var mycket intressant och kunnigt framfört av Sigvard.

16 Februari mötet började med Plogenkören underhöll  därefter hölls årmötet i Plogen med sedvanliga förhandlgar, Plogen bjöd på förtäring däreter genomfördes dragning på lotterierna. under mötet beslutades att höja lottppriset till 4 lotter för en "tjuga" eller en för en "femma".

16 Mars underhöll Ehrling Lundberg med melodier från Elvis P repertoar. Ehrling var en trevlig bekantskap, med både reklam för sina CD-skivor och sin sång på ett klassiskt vis.
Bilder på Ehrling Lundberg i Elviskostym.

20 April underhöll Temptation Jazz Band med ett antal härliga gamla låtar som nog de flesta kände igen. Vi åt även en Vårtallrik med kyckling och potatisgratäng, en härlig sallad och övriga tillbehör, som avslutning serverades kaffe/te och en kaka.
Föllj denna länk för att se lite bilder från mötet och Temptation Jazz Band.

18 Maj  gjorde vi en resa till Övralid där vi först intog en hälig fika i form av en god fralla med ost och därefter en lika god kaka. När vi fikat klart blev vi guidade av kunniga guider som var väl pålästa om Verner von Heidenstams liv. Bland annat fick vi veta att VvH var uppvuxen i Olshammar  som ligger tyärs öve vättern. och kan ses från Övralid.
Därefter åkte vi vidare norr ut och besökte Medevi Brunssallong. Där åt vi en härlig lunch bestående av stekt fläskkotlett med svampsås och rostad potatis. Det smakade lika bra som fikat på förmiddagen.
Vi blev sedan guidade, och fick en insyn i hur det hade sett ut på 16-17talet. Pga brist på pengar har det inte gjorts några halsbrytande renoveringar utan den ursprungliga arkitektur etc har bibehållits.Som avslutning  på rundturen fick vi smaka på att "dricka brunn" en del tyckte att det smakade som kranvattnet hemma och en del tyckte att det smakade väldigt mycket järn. smaken är som .............

När guidningen var över anträddes hemfärden och vi var tillbaka i Linghem vid 16 tiden.
Vid pennan Åke Lind
Bilder från Övralid och Medevi Brunn, se här.

11-14 Juni 2018 Resa till Luleå med Birka Cruises. Ett stopp på en dag gjordes i Härnösand.
Resan utgick som vanligt från Linneberga, efter stopp vid silon i Linghem, där en hel del resenärer anslöt. Efter stopp vid Nyköpingsbro, där möjlighet till kaffe med dopp erbjöds. Resan fortdatte sedan till Stockholm och Stadsgårdskajen där vi entrade Birka något försenade, som tur var väntade båten på oss.
Fortsätt reseberättelsen här.

6 Juli. Sill och Färsskpotatis med efterföljande Glass och Jordgubbar hos Allan och Ingegärd i Linneberga loge.
Vi hade en trevlig eftermiddag med härligt väder och välsmakande sill, potatis, jordgubbar och glass, välordnat av aktuellt sevislag. Som någon sa "det är tur att det är glespanel på logen" en varm dag som den här.

Den 22 augusti visades Linköpings Stadshus.
Vi bjöds på kaffe med tilltugg. Vi  träffa de äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson och kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund. Mikael höll en omfattande redogörelse över vad som sker i kommunen, med speciell inriktning på äldrefrågor.

Den 25 och 26 augusti teater i Linneberga.
I år spelades en pjäs skriven av Astrid Lindgren, "En Fästmö till Låns", skriven av Astrid Lindgren.

21 september genomfördes höstens första månadsmäte. Underhållningen "I Cornelis Vreeswijk:s fotspår" en uppskattad föreställning genomförd av Jan Holmbom och  Lennart Karlsson med artistnamnet hk.
Se bilder här.

Tisdagen 25 september
besökte vi Hävla Hammarsmedja och Rejmyre glasbruk. Varm klädsel rekommenderades, inne i smedjan finns ingen uppvärmning och det var ganska svalt där.
Buss avgick från Silon i Linghem kl 08:45
10:00 Hävla Hammrsmedja guidning och förmiddagskaffe.
12:00 Lunch på Rejmyre Gästgiveri och sedan går vi till glashyttan.
14:30 litet stopp vid Santa Maria Kyrka, utanför Finspång, vid detta stopp bjöds det på  bussfika.
Därefter färd mot Linghem.
Se även Hammarsmedjans egen hemsida.  
Bilder från Rejmyre.
Bilder från Santa Maria Kyrka.
Bilder från besöket i Hävla .

Torsdagen 18 oktober
gjordes ett studiebesök på en champinjonodling i Normlösa, samt ett besök på Boställets Vedugnbageri.
Bilder ftrån besöket.

19 oktober
månadsmöte med klädvisning av Seniorshop,
och sedvanliga arragemang.

16 november
månadsmöte med underhållning av "Oddbandet" från Mjölby och Motala med sitt säte i Mjolby. De spelade underbar musik ett litet axplock av de framförda lmelodierna "all of me, autum leaves, as tme goes by, duet, when the saints goes marchin in" och mänga fler. Som extranummer bjöds vi på  "we mets again".

Därefter var det dags för kaffe, lotterier varpå orföranden avslutade mötet.
En artikel i Corren ger lite fylligare trxt om Oddbandet.
Bild på Oddbandet.

21 december
 månadsmöte med underhållning av PLOGENKÖREN och så serverades gröttallrik med skinksmörgås. Orföraden avtackade servicegrupperna(de som arrangerar månadsmötena) med en vinflaska. Överraskningen var ett Luciatåg genomfört av delar av styrelsen, det har blivit en tradition som återkommer varje år i december.  Efter Luciatåget var det dags för lotteridragning varefter mötet avslutades.

2019

18 januari hölls årets första månadsmöte med underhållning av ERIK OCH SOFIA de sjöng och spelade "med stort hjärta för fina melodier" som det står på deras visitkort. Den som vlll veta mer om gruppen kan gå in på deras hemsida http://falthozentio.se/ . Grupp 1 arrangerade.
Se bilder här!

22 februari ägde SPF PlogenLinghems årsmöte rum. Ordförnade Leif Lindh höll en parentation över avlindna medlemmar under 2018, och tände ett ljus och en dikt lästes av  Jan-Åke Andersson. PLOGEN-KÖREN, förstärkt med MEDVINDSKÖREN  från Tallboda, underhöll med skön sång. Årsmötesförhandlingen leddes av Karin Karlsson, nyval, omval om vartannat klubbades snabbt och säkert igenom, resultatet kan ses under respektive flikar över funktionårer och framgår även av årsmötesprotokollet . Flera avgående styrelsemedlemmar avtackades med en bukett tulpaner. Fika och lotteri som vanligt. Grupp 2 svarade för arrangemanget.

29 mars månadsmöte med Johan Birath som undehållare. Johan höll ett kåseri med många punkter som uppskattades av publiken.
Det var första gången som en underhållare  avslutades med kraftiga applåder och stående ovationer. Grupp 1 svarade för arrangemanget.
Se bilder här!

27 April månadsmöte med Vårtallrik och underhållning av gruppen Tombola som spelade många välkända melodier där vi även inbjöds att sjunga med i en del!
Grupp 2 svarade för arrngemaget.
Se bilder här!

17 maj utflykt till Grännabergets Servering där vi bjöds på en finfin räkmacka på ett mycket gott bröd och med uderbart goda räkor. Efter att vi ätit den goda mackan och tittat på den fina utsikten högt över Gränna och ut över Vättern med Visingsö som bakgrund for vi vidare till Örserum är en liten ort belägen på vägen mellan Gränna och Tranås man har en charkfabrik som tillverkar enligt gamla metoder där det handlades Isterband och andra charkvaror  på den anrika Hugos Livs, (en gång i tiden hette det Hugandefs Livs), de tillverkar ett eget Isterband bl a  ett en speciellt  rökt Falukorv och även en valig Falukorv. Vi åkte tibaka samma väg och i Gränna tog vi Turistvägen tillika gamla Riksettan tillbaka och gjorde ett första stopp för en bussfika och ett andra stopp vid de tre broarna från skilda epoker. Den äldsta bron anlades år 1680- 1750 och breddades sedan ett antal år senare.

Därefter gjorde vi ett besök på Narrs konfektyrtillverkning i Ödeshög (fabriken  är nybyggd och ligger alldeles bredvid motorvägen och är bekväm att kommma till). Hela resan guidaddes på ett utmärkt sätt av den på orten uppvuxna Berith Greck Ånell.

Nedan följer ett antal länkar till de olika utflyktsmålen.
Grännabergets Servering.
Huganders Chark.
Narrs Choklad.

Bilder från utflykten finns här!

5 Juli. Sill och Färsskpotatis med efterföljande Glass och Jordgubbar hos Allan och Ingegärd i Linneberga loge.
Vi hade en trevlig eftermiddag med varierande väder och välsmakande sill, potatis, jordgubbar och glass, välordnat av aktuellt sevislag. Som någon sa "det är tur att det är glespanel på logen" en varm dag som den här, men det var förra äret det  i år hade det inte gjort något om det hade vart en tätare vägg. Vädret var ganska kyligt så det gick åt att man hade en tröja eller jacka att dra på sig.

11-17 september Resan till Polen, arrangerades av Bankekindsbuss.
Dag1,
efter att de sista resenärerna anslutit till resan vid silon i Linghem gickresn till Karlskrona via Åtvidaberg och Gamleby där vi aslöt till E22:an, vid en rastplats nära Mörbylånga var det dags för en bussfika. Färjan i Karlskrona entrades i god tid och där bjöds vi på en bufe` som smakade bra. Därefter var det inte mycket kvar att göra, utan sängen väntade.
Dag 2
I Polen anslöt en svensktaland  polsk guide vid namn Robert Mikolajczyk, Robert var mycket duktig och påläst om det mesta. Han höll långa och vältaliga anföranden om än det ena och än det andra om Polska förhållanden under färden mellan Gdansk och Krakow en resa på ca 60 mil tvärs genom landet, vi åt en lunch bestående av en en soppa, en stor fläsksnitsel och en våldig massa potatis till, jag tror inte det var någon i sällskapet som förmådde äta upp all potatis, PAUSA hette retaurangen och platsen Pitotrkow Trybunalski. Väl framme i Krakow tog vi i på ett litet men modernt hotell, Vienna HouseEsay och fich även där en soppa före varmrätten. Under resan ner till Krakow beråttade Robet att polensyta är ca 65% av sveriges men befolkningen är ca 38 mijoner dvs betydligt störe än sveriges.
Dag 3
Dagen började med en god frukost och därefter en kort bussfärd till Krakows gala staden där en svensktalande guide mötte upp och tog oss runt den gamla delen av Krakow. En del av sällskapet var uppe vid den gamla borgen som ligger på en höjd mtt i Krakow. Därefter var det dags för lunch och det blev polska piroger som smakade alldeles utmärkt. Därefter bar det av till Den kända Saltgruvan som ligger stax utanför Krakow. Efter 400 trappsteg var vi nere på den nivå som var tillgänglig för turister, ja egentligen var det ytterligare en bit ner till "kyrkan" som hade huggits ut ur berget. Kyrkan var utmyckad i katolsk stil. Flera ljuskronor prydde salen och de var alla utförda saltstycken som var utformade som kristaller i en ljuskrona av konventionellt slag. Som tur var fanns det hiss för upptransport.
Dag 4
Besök på Auswitz & Birkenau. Det var en väldigt nedslående upplevelse att se detta, hur kan människor stå ut med att vistas i dessa miljöer??
Efter besöket fick vi tid för egna upptåg i Krakow fram till middagen på hotellet som var framflyttad till 20:00. Gästantalet var större än hotellet  förmådde ta om hand. Vinet var slut och likaså sittplatsern, de som lite senare påkvällen bestälde Irish Coffe, fick ingen grädde! Så kan det gå om inte haspen är på.
Dag 5
Började med sedvanlig frukost och färd mot Warzawa, inkvarterinpå hotellet som var ett jätte stort hotell och namnet var Novotell Warzawa. 1 800 000 invånare finns i Warzawa Efter lunchen var det en Stadsrundtur med en lokal guide inbokad Stadsrudturen var både med buss och promenader Middag intogs på hotellet,
givetvis så inleddes den med en soppa. Det är nomalt för Polen att altid servera en soppa före huvudrätten berättade Robert.
Dag 6
Frukost och sedan avresa från Warzawa och färden gick mot Gdansk. vid lunchtid var vi framme i Gdansk  ett gäng hittade en gatuservering där vi hittade erfoderligt antal platser. Efter en välbehövlig lunch var det tid För Robert att genomföra en stadsvandring i Gdansk gamla staden. Denna del var totalt jämnad med marken efter kriget men har byggts upp med fasader som rekontruderats på ett ytterst noggrant sätt. Därefter var vi uppe vid östersjökusten i Gdynia och såg oss omkring innan det var dags att entra färjan och endast resan frå Karlskrona till hemmet återstår.

20 september, första månadsmötet för såsongen. Odförande Staffan Danielsson hälsade välkommen och öppnade mötet, för underhållningen svarade den kända duoen Lasse Ström och Göran Olsson. Flera vällkända och uppskattade sånger och instumentala stycken framfördes. Dryck serverades tillsammans med en härlig macka. Därefter följde infformation av ordföranden och sedvalig loteridragning ägde rum.

18 oktober. Mötet öppnades av Staffan som gav lite information dårefter höll Lennart Palmefors ett anförande om hälsa och åldrande hur den kan färlängas men hur mycket är beroede på ärftliga faktorer och det almänna hälsotillståndet, kost och levnadsvanor påverkar också. Det gäller att välja föräldrar med bra gener för att bli gammal!

Läs mer om Lennart Palmefors här!

3 november
Besök på Oscarsteatern i Stockholm som gav föreställningen "så Som I Himmelen".
Läs mer  om föreställningen här.

22 november
Plogen Linghem firade 30-årjubileum med inbjudna gäster, . För underhållningen svarade Bente Kville Buflod känd från Norsk TV. Läs mer om Bente här. 
Sektions-ordförande Jan-Erik Lövbom med fru och Krets-ordförande Christer Vindeby med fru. Även nuvarande Ordförane Staffan Danielsson och två tidigare Ordförande var närvarande, Leif Lindh och Lennart Tostenson, alla 5 höll hyllningstal till jubilaren som ju var Plogen. Sektions-ordföranden Jan-Erik Lövboms gåva till Plogen var avsedd att ges till någon som gjort nägot förtjänstfullt inom. Plogen Kretsordföranden överlämnade även en förtjänstfull utnämning till förre ordföranden Leif Lindh för ett uppofrande arbete för SPF.

Förtäringen var ornad av cateringfirman/resturang Oscar och var välsmakande. Jubileumsmiddagen bestod av en toast med rostbiff på en brödskiva huvudrätten var helstekt fläskfile med potatisgratäng, därefter trädde Bente in och höll ett nästan timlångt framträdande mend sång, gitarr och fiolmusik. Underhållningen avlöstes av information av olika slag, Därefter trädde lotteridragning vid, både för det "vanliga" och det nya 50-50 lotteriet. När sista vinsten delats ut började medlemmarna att troppa av och mötet avslutades.
Bilder från mötet visas här, följ länken.

  december

24 januari
För underhällningen svarade revyartisterna Carina Perenkrantz och Kaj Lärka de genomförse ett upskattat programm med inriktning mot bondkomik. Läs mer om artisterna genom att följa länkarna nedan. Orföranden öppnade sammankomsten med en del information och reseansvarrig lämnade en del om kommande resor.
Efter uppträdanddet vidtog det sedvaliga programmet med fika och lottdragning
Servislag 2 svarade för att alt funkade som det skulle med förberedelser osv.

Carina.Läs mer om Carina Perernkrantz här!
Ännu mera här om Carina!
Kaj. Läs mer om Kaj Lärka här!
I Kajs länk nämns Laila Westersund, Hon lämnade jordelivet 2011 i februari..

22 februari
hölls årmötet för föregående år med sedvanliga förhandlingar och val av representanter och funktionärer till varierande uppdrag.
Underhållningen svarade PLOGENkören för, Kören framförde ett antal vackra och kända sånger. Därefter severades kaffe med en tårtbit som föreningen bjöd på dagen till ära. Mötet avslutades med sedvalig lotteridragning. Staffan tackade alla för ett gott samarbete under året som gått.
Protokoll från årsmötet kan ni läsa här.

13 mars
Månadsmöte med underhållning av Eva Granlund från Vadstena nya Teater som underhöll med en egen föresällning med inbakade inslag av kroppsspråk. Utöver det inslaget så verkställdes lotteridragning med ett markant inslag av hembakat bröd av olika slag, utöver de vanliga Vinflaskorna. Staffan informerade om de senate nyheterna som kommit honom till del och tackade medverkande för mötet.
Mer om Vadtena nya Teater hittar ni här!

                                           --o--

Publicerades: 08 oktober 2016 Uppdaterades: 18 mars 2020