Stöld av identitet

Uppdaterades: 11 juli 2019

Försvåra för kriminella att stjäla din identitet!

  • Ett tryggt liv som Senior

Försvåra för kriminella personer att stjäla din identitet, så kallad identitetskapning.

Att kapa identiteten för ett offer är ett sätt kriminella använder för att beställa varor på internet. Fakturan kommer sedan till din adress och du blir betalningsansvarig. Det är en tidskrävande procedur att få tillbaka sin identitet och att bli av med betalningskrav och det kan även leda till betalninganmärkning.

I vår tidning "Senioren" nr 9 2016 finns två artiklar som berör stöld av identitet.
Sidan 74 "Spärra din adress" och
Sidan 75 "Bli inte den som fastnar på kroken".
Båda artiklarna är värda att läsa.
OBS! Det går inte att länka till artiklarna, de måste läsas i tidningen "Senioren".

Det finns numera en tjänst hos Riksskatteverket där man måste använda Mobilt BankID eller e-legitimation för att göra adressändring. Det medför att det är mycket besvärligare att kapa identiteten för någon.

Nu har även POSTNORD som äger "Adressändring" infört ett system för adressändring där det krävs BankID (eller motsvarande) för att göra adressändring.

Det blir mycket säkrare att använda både Skatteverkets och adressandring.se. Det beror på att det går att göra tillfällig adressändring även om man har spärrat med Skatteverket. Med adressandring.se kan man stoppa även denna möjlighet för kriminella att genomföra identitetsstölder, och beställa varor i ditt namn, som du sedan blir betalningsskyldig för

Gå till www.adressandring.se

välj
Spärra din adress
skydda din post

Fyll i det visade dokumentet. Legitimera dig med Mobilt BankID, det är ditt kvitto. Obs hos visssa banker heter det något snarlikt.
Har du inte mobilt BankID (eller motsvarande ) vilket är bra att ha, och det är kostnadsfritt att skaffa. Är du osäker prata med din bank.
Nu är det klart

 Läs mer på Skatteverkets Hemsida.

Läs mer på adressändring.se Hemsida.

Läs mer om ID-stöld här. Nytt fån My Safety.

Publicerades: 09 november 2016 Uppdaterades: 11 juli 2019