Träffar 2019

10 december 2019

SPF Seniorerna Lilla Paris firade både SPF:s 80 års jubileum och julavslutning tisdagen 10 december på Lagergrenska, där ett 100-tal medlemmar var samlade.
Kören inledde med vacker stämsång där Kerstin Lång var solist i Nu tändas tusen juleljus.

Därefter gav Siv Gustavsson en bakgrund till SPF:s grundande i Göteborg 1939.
Efter god landgång med kaffe och kaka kom Lucia på besök, sju välsjungande elever från musikskolan under ledning av Carina Alfredsson. Besöket uppskattades mycket - applåderna var stora.

Ordförande Ausma Pavulans avtackade dagens aktörer med en blomma och önskade alla en god helg.


 

Möte den 26 november 2019

Västgötagårdar var temat på ett föredrag av Owe Johansson vid ett SPF
medlemsmöte den 26 november 2019. Owe hade tagit utgångspunkt i en bok
"Västgötagårdar" utgiven 1932 av Nordiska museet och Skaraborgs läns
hushållningssällskap. Boken var således 87 år gammal och Owe hade på nytt
besökt flera av de gårdar som beskrevs i boken.

Owe visade jämförande fotografier mellan dåtid och nutid. Han kunde i många
fall även berätta om ägarna, särskilt för de större godsen och gårdarna.
Manbyggnaderna till en del gårdar är nu borta medan andra är välbevarade.
Därutöver berättade han om kyrkor i gårdarnas närhet Owe är ju pensionerad
kyrkoherde i Kinna.

Ordförande Ausma Pavulans tackade Owe Johansson för ett intresseväckande och
tänkvärt föredrag.

Möte den 29 oktober 2019


Lilla Pariskören


Gunnar Henriksson gitarr och Ausma Pavulans fiol


Gilbert och hans drängar

Höstkonsert. Temat var "folkvisor", och åhörarna bjöds på en musikalisk kompott i form av bl.a. körsång lett av Ingemar Stenström/ Ausma Pavulans, stämsång av damkvartetten "AKKA", pianospel av Ulla Björnheden som spelade "Romans" av Sibelius, gitarr- och fiolspel av Gunnar Henriksson och Ausma Pavulans samt munspel och gitarr av Gilbert och hans drängar. Folkvisor i jazzformat kända genom pianisten Jan Johansson framfördes av Ingemar Stenström på flygel och Gunnar Henriksson på gitarr. De spelade "Emigrantvisan" och " Visa från Utanmyra".
Ordförande Ausma Pavulans tackade Ingemar Stenström med en ros, informerade om aktuella händelser och tackade för visat intresse före kaffet.

 

Möte den 1 oktober 2019

Annette Murås, Trollhättan talade om sina vandringar till den berömda vallfartsorten Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Camino de Santiago eller Jakobsleden är en av världens äldsta leder och vandras av mer än 250 000 personer om året. Den börjar i franska Pyreneerna, är 80 mil lång och Annette gick den på 32 dagar. Hon berättade, hur hon ofta stannade och bara njöt av naturen och alla människomöten. Dagarnas vandring började ofta kl. 5.00 då det fortfarande inte var för varmt. Härbärgen där ett speciellt "pass" stämplades gav logi och tvättmöjligheter. Ofta kunde man köpa en speciell pilgrimsmeny för 8-10 euro, ett utmärkt sätt att umgås med andra pilgrimer. Sen 2017 hade Annette gjort 3 st olika vandringar, vilket hon berättade om på ett intressant sätt samtidigt som hon visade fantastiska naturbilder.
65 medlemmar njöt därefter av kaffe och smörgås innan lottdragning.

Möte den 3 september 2019

Upptaktsmöte för hösten. Denna gång i Kulturhuset i centrala Vänersborg. Ordföranden Ausma Pavulans hälsade ett 80-tal besökare välkomna.
Programmet inleddes med dragspelsmusik av Stefan Wenerklang från musikskolan tillika med två duktiga elever, Sara Lundgren och Milo Castell.
Höstens olika studiecirklar presenterades :
Körsång, ukulele, konversationsspanska, turistryska, läsecirkel, vardagsjuridik och Att vara trafikant.
Boulegruppens ledare delade ut pokaler till deltagare som gjort fina prestationer.
Efter sedvanligt kaffe och lotterier avslutade ordförande mötet

Hjärnkoll

Den årligen återkommande frågetävlingen Hjärnkoll ägde rum den 15 maj 2019. Arrangör var SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet. Läs mer här ...

 

Årsmöte den 19 februari 2019


Ausma Pavulans hälsade alla välkomna till årsmötet som sedan inleddes med parentation över avlidna medlemmar. Kören sjöng Kärlekens tid, Nocturne, Fader vår och Härlig är jorden.


Kjell Hansson valdes till ordförande för mötet och Gunnel Jende till sekreterare.


Ausma Pavulans valdes till ordförande för SPF Lilla Paris.


Gunnel Jende presenterade bokslut och budget för kommande år.


Efter lottdragning och information bjöd föreningen på semlor och kaffe. Mötet var väldigt välbesökt. Ca 100 medlemmar hade slutit upp!

 

Möte den 5 februari 2019.

Den 5:e februari skulle vi hört Ester O'Hara berätta om svenska kopplingar till Titanic-katastrofen. Tyvärr hade vi inte tillräcklig kunskap om hur man visar bilder i Pingstkyrkan- därför ställdes föredraget in och Ester O'Hara bad att få komma tillbaka i höst och då berätta och visa bilder från Titanic. I stället blev det mingel och kaffe och smörgås, lottdragning och lite information om kommande möten.

 

Upptaktsmöte den 22 januari 2019

Tisdagen den 22/1 ägde årets första sammankomst rum i Pingstkyrkans lokaler. Ordföranden, Gunnar Henriksson hälsade ett 80-tal personer välkomna. Därefter bjöd musikskolan/kulturskolan på musikunderhållning av Bina Kittelmann/Flensner - fiol och Gustav Hauri - dragspel. Ovationerna var stora och applåderna långa, speciellt efter det ungerska stycket "Czardas af Monti". Gärdebylåten spelades som extra nummer. Gunnar informerade om de olika studiecirklar som finns och Siv Gustavsson berättade om arbetet på distrikts-och förbundsnivå. Porträttfotografering p.g.a. Vänersborgs 375-års jubileum med fotoutställning i Konsthallen, ägde också rum för alla intresserade frivilliga. Kaffe och lotterier avslutade dagen och ordföranden hälsade alla välkomna åter till nästa träff.

Kopia av referat skrivet av Britt-Marie Andreasson