Träffar 2021

Nya tag i höst!

Vi har haft många tittare på våra sändningar på Youtube men det kan aldrig ersätta fysiska möten.

Vi träffades på Vallgatelogen igen, efter flera års bortavaro. Vi hyr av Par Bricole som tagit över fastigheten. Lokalerna passar vår verksamhet.

2021-12-14 Lucia

Musikskolans Luciatåg förgyllde det sista medlemsmötet för terminen. De imponerade på oss alla med sin skönsång och fina uppträdande.

Under första delen av mötet framförde SPF-kören kända och populära julsånger och det blev också mycket uppskattat. Till kaffet serverades skinksmörgås, hembakta lussebullar och pepparkaka.

Ordförande Ausma Pavulans tackade luciatåget med lite julgodis och en blomma till ledaren Carina Alfredsson. Ausma tackade därefter kören och dagens kaffegrupp och önskade till sist alla en god jul och ett gott nytt år.

2021-11-30

Föreningen hade på sitt medlemsmöte besök av Bert Karlsson. Under en timma underhöll han oss med att berätta om sitt engagemang för Ursand. Han inflikade också episoder från hans spännande entreprenörsliv. Allt från det att han startade livsmedelsbutiker som fortsatte med skivbolag, Skara Sommarland, flyktingförläggningar och sist men inte minst Ursand. Berts liv har varit och är mycket innehållsrikt.

Berts nuvarande skötebarn är Ursand som han utvecklat till resort och 5-stjärnig camping. När han kom dit fanns bara den vackra miljön. Ursand ska vara kvalitet och Bert har flera planer för framtiden. Det finns möjlighet att bygga en hamn och Ursand blir då Sveriges enda 5-stjärniga camping med egen hamn. Bert har haft flera problem med kommunen men han upplever att dessa börjar lösa sig nu.

SPF:s ordförande Ausma Pavulans tackade Bert med en blomma, för ett intressant och underhållande framträdande.

2021-11-16

Föreningen hade medlemsmöte den 16 november där Lars Salonen berättade engagerat och underhållande om sina insatser som tandläkare i Kenya.

Lars har i flera omgångar givit sig ut på uppdrag av Rotary Doctors. Till största delen har det varit på en vårdcentral i orten Kisima. Den är etablerad med pengar som kronprinsessan Victoria fått av Ingvar Kamprad.

Lars informerade om munhälsa för tusentals barn. De satt alla stilla och lyssnade uppmärksamt. De fick lära sig att hantera en tandpinne som ersätter tandborsten.

Lars kunde undersöka 3-400 barn per dag vid skolor. Ungefär var 10:e fick komma till kliniken. Han kunde dra ut 6-700 tänder på under sex veckor. Det var dock inte så farligt eftersom tänder kan flytta på sig och fylla ut hålet.

Avslutningsvis berättade Ing-Marie Olsbänning om SPF:s arbete i Kommunala Pensionärsrådet. En aktuell fråga är att biblioteket nu är stängt för ombyggnad.

SPF:s ordförande Ausma Pavulans tackade Lars Salonen med en blomma.

2021-11-02

Föreningen hade medlemsmöte den 2 november med höstkonsert. Mötet inleddes dock med att Björn Börjeson berättade PB-husets historia från det första hus som IOGT byggde på 1880-talet till fram idag då Par Bricole tog över.

Höstkonserten blev till stora dela lika den konsert som föreningen gav på Folkets hus under kulturveckan. Kören, under ledning av Ingemar Stenström, inledde som brukligt med en Välkomstkanon och fortsatte sedan med fler sånger.

Därefter tog föreningens förträfflige trubadur Dag Ekström över och sjöng visor av bland annat Dan Andersson och Mats Paulson.

Ukulelegruppen leddes av Gunnar Henriksson och de spelade flera populära låtar, av bland annat Evert Taube och Jules Sylvain. Många i salen sjöng med spontant

Avslutningsvis framförde kören och delar av ukulelegruppen ”Musik ska byggas av glädje” som Lill Lindfors gjorde populär i slutet av 1970-talet.

Föreningens ordförande Ausma Pavulans tackade alla och överlämnade en ros till ledarna för musiken.

Ukulelegruppen


Kören

2021-10-23 Konsert med SPF Seniorerna Lilla Paris

SPF deltog på Vänersborgs Kulturvecka med ett framträdande på lördag 23 oktober i Folketshus festsal. Kören inledde som brukligt med en Välkomstkanon och fortsatte sedan med två sånger. ”Vuxna är också barn” är en kul sång för en pensionärskör.

Därefter tog föreningens trubadur Dag Ekström över och sjöng fyra visor som blev mycket uppskattade. Dag avslutade med en hyllning till den nyss avlidne trubaduren Mats Paulson och sjöng hans visa ”Dans i lä”.

SPF:s ukulelegrupp har funnits i flera år nu och de spelade flera populära låtar, bland annat ett potpurri med schlagers av Jules Sylvain och ”Morfar har berättat” av Lasse Dahlquist. Många i konsertsalen sjöng med spontant.

Kören sjöng ytterligare tre visor med hösttema. Avslutningsvis framförde kören och delar av ukulelegruppen ”Musik ska byggas av glädje” som Lill Lindfors gjorde populär i slutet av 1970-talet.

Kören leddes av Ingemar Stenström som även delvis ackompanjerade på piano. Ukulelegruppen leddes av Gunnar Henriksson.

Kören


Dag Ekström

2021-10-19

Höstens fjärde medlemsmöte hölls den 19 oktober och dagens föreläsare var Ingemar Apelstig som pratade om heraldik. Ämnet är kanske smalt men Ingemar gjorde det intresseväckande. Heraldik är läran om den typ av märken/sköldar som kallas vapen och deras historia. Vapen har funnits sedan tidig medeltid och skapades då av den som ville. Bilden av ett vapen, till exempel Riksvapnet, är inte skyddat eftersom det då skulle bli en logotyp. I stället beskrivs det i text.

Vapen framställs även idag och vem som helst kan göra detta. Även yngre personer gör det. Ingemar Apelstig visade upp exempel på detta och även sitt eget vapen. Ordförande Ausma Pavulans tackade Ingemar Apelstig för ett givande föredrag och överlämnade en blomma.

Föreningens representant i det Kommunala Pensionärsrådet (KPR) Ing-Marie Olsbänning presenterade sig och berättade något om hur de arbetar och vad som är på gång.

Ingemar Apelstig


Ordförande Ausma Pavulans tackade Ingemar Apelstig

2021-10-05

SPF Lilla Paris hade ett medlemsmöte tisdagen den 5 oktober som vanligt i PB-huset. Vi en uppkoppling mot Youtube kunde vi visa ett flertal av Peter Johansson korta videor om det gamla Vänersborg. De finns att hämta på museets hemsida. Peter stod alltså för underhållningen trots att han inte var fysiskt närvarande. Per Ahlenius kommenterade dem före och efter. Programpunkten blev mycket uppskattad och fler videor kan komma att visas framöver.

Vid kaffet uppstod en diskussion om äldreboende i vår kommun. Medlemmarna uttryckte ett ökat behov av ett mellanboende, ibland kallat trygghetsboende. Nu finns trygghetsboende, med trygghetsvärd och samlingssal, på Ringhem i Frändefors, Runnarebo i Vargön och Kastanjen i Vänersborg. Fler sådana boenden önskas. SPF och de andra pensionärsföreningarna har i många år försökt påverka i den riktningen genom KPR, Kommunens Pensionärsråd.

Ausma Pavulans avtackar Gunnel Jende som varit kassör i många år.

2021-09-21

Höstens andra möte ägnades åt mode. Tre kända modeaffärer i Vänersborg visade upp de senaste nyheterna. Det var Zalza, Scooz och Lundborgs. Årets färg är huvudsakligen brunt i olika nyanser men gärna med röda inslag,

Föreningens medlemmar, fyra damer och tre herrar, visade upp kläder och skor och de tre affärsinnehavarna kommenterade. Det fanns även möjlighet att titta på kläderna efteråt.

Föreningens ordförande tackade alla med blommor.

2021-09-07

Äntligen fick SPF:s medlemmar åter träffas fysiskt och det i en nygammal lokal som passar vår verksamhet perfekt. Den gamla IOGT-logen på Vallgatan har nu tagits över av Par Bricole och heter nu PB-huset.

SPF Lilla Paris första medlemsmöte för hösten var ett upptaktsmöte där vi pratade om höstens alla verksamheter. Siv Gustavsson, som är distriktsordförande, berättade om vad som händer i förbundet. Vi har en ordförande Eva Eriksson och en generalsekreterare Peter Sikström som båda jobbar förtjänstfullt för oss pensionärer. Lise-Lotte Brennelid berättade om SPF:s ganska omfattande Boule-verksamhet. Ausma Pavulans redogjorde för föreningens alla studiecirklar.

Underhållning bjöds på av Gunnar Henriksson (gitarr) och Ingemar Stenström (piano). De spelade många gamla godingar från jazzens storhetstid. Det var mycket uppskattat.

Ordförande Ausma Pavulans ledde mötet och kunde avslutningsvis tacka ett 60-tal medlemmar som var med.


Ingemar och Gunnar spelar. Foto Dag Ekström.

Hjärnkoll
1 september 2021

I SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktets tävling ”Hjärnkoll” deltog tre av våra medlemmar, Erwin Ljunggren, Annette Bogren och Gunilla Ramströmer med den äran. Tävlingen ägde rum på Bygdegården, Lindåsgården i Upphärad. Vi bjöds på korv med bröd och i pausen kaffe med dopp.

Tävlingen blev mycket rafflande då det när de 16  frågorna besvarats tre av lagen, Lilla Paris, Ale och Skepplanda-Hålanda hade samma antal rätt svar. Det krävdes tre utslagsfrågor, på den sista vem som kom närmast med rätt antal invånare i Sverige 1950. Skepplanda-Hålanda vann, men Lilla Paris kom på en hedrande silverplats. Lite roligt var också att två av våra medlemmar vann på lotteriet.

Vi tackar värdarna för allt arbete med förtäring och övriga insatser.

Lär mer här...


SPF Seniorerna Lilla Paris lag

18 maj 2021
SPF Lilla Paris avslutade vårens medlemsmöten med en Corona-säkrad friluftsdag på Sjövallen. Ett 30-tal medlemmar slöt upp för korvgrillning, tipspromenad och en efterlängtad social gemenskap.

På grund av pandemin har vårens träffar varit digitala.

20 april 2021Dag Ekström framträdde och underhöll med visor till gitarr och ett flertal roliga historier. Han visade många vackra naturbilder. Det blev ett mycket uppskattat och trivsamt framträdande.

Se i efterhand här...

23 mars 2021


Stig Görrel


Portalen är ett av många byggnadsverk som Stig uppfört till universitetet i Bagdad Irak


Stigs företag sålde Volvos entreprenadmaskiner i Saudiarabien

Den 23 mars berättade Stig Görrel om sitt innehållsrika liv som entreprenör i Sverige och Mellanöstern. Han har varit ansvarig för mycket stora projekt i bland annat Saudiarabien.

Se i efterhand här...

9 mars 2021


Per Ahlenius


Gunnel Jende


Födelseböcker ger underlag för forskningen

Den 9 mars var temat "Släktforskning är spännande". Per Ahlenius, Lena Malmlöf Hummerhielm och Gunnel Jende berättade på ett underhållande sätt om släktforskning. Föredraget blev så uppskattat att en uppföljning planeras.

Se i efterhand här...

Årsmöte 23 februari 2021

Mötet var digitalt. Se filmen från årsmötet här...


9 februari 2021


Dagens möte var digitalt. Kyrkoherden Owe Johansson oss och 9 damer på en resa till Jordanien, som är en monarki med ca 10 miljoner invånare. Efter en inblick i konungadynastin startade resan i Köpenhamn.
Torsdag kväll 24 april 2014 landande man i huvudstaden Amman.
Landet består i stort sett av klippor, berg och öknar förutom den bördiga Jordandalen. Det fanns dromedarer överallt, man såg många beduintält och noterade att beduiner är ett stolt och vackert folkslag. Gästfriheten är stor, det bjuds på väl kryddad mat på get-eller fårkött och kaffe som innehåller kardemumma.
Under den veckolånga vistelsen gjordes flera utflykter bl a till den kända klippstaden Petra, som man nådde genom en trång passage, Romerska teatern, Philadelphia, Mesa-stenen med sumerisk skrift, staden Irbid, ruinstaden Gadara, Dekapolis och många fler intressanta platser.
En av dagarna besöktes berget Nebo där det i samband med utgrävningar hittats en stor basilika. I en mosaikfabrik för handikappade ungdomar tillverkades tavlor och bord. I en kyrka kunde en karta av Jerusalem skönjas på golvet. På marknaden i Amman på marknaden visades bl a rosa kycklingar upp!
Vi fick besöka det beduinska tältlägret som byggdes inför filmen Lawrence of Arabia. Sista dagen gottade man sig i Döda havet, på vilket man flöt som en kork. Hela resan kan ses via SPF Lilla Paris hemsida
Ordf Ausma Pavulans tackade med en digital rosbukett.

Se i efterhand här...