Träffar 2018

 

 Möte 11 december 2018

  

Luciafirandet började med att kören gjorde en liten sångrundresa i Europa och sjöng; Julen är här, Det är is på vattnet, I en natt, Deck the halls, Kommen i herdar, Född är vår konung, Maria går bland törnrossnår och till sist Adams julsång. Länderna var i tur och ordning, Sverige, Danmark, Norge, Wales/England, Böhmen/Tyskland, Polen och Österrike.

Sedan kom Vänersborgs Lucia med tärnor och sjöng vackra julsånger!

En bild från lokalen i IOGT-NTO, där vi hade vårt Luciafirande som också var det sista mötet vi hade möjlighet att vara där. Nästa gång vi träffas blir det i Pingskyrkans lokaler på Nygatan.

  

Möte den 27nov 2018

Vi fick besök från NTF-FyrboDal med Agneta Berlin, som informerade om äldre i trafiken.

 Möte den 13/11-18

Lennart Hansson tidigare medarbetare på Hunnebergs viltmuseum talade under rubriken: Nordiska Mytologins eventuella ursprung och kopplingar till Halle- och Hunnberg. Lennart menade att bergen i sig själva är fantasieggande, härtill kommer den spännande geologin med sandsten, skiffer och kalksten, ett rikt viltbestånd, närhet till Vänern och Dättern. Det har funnits rikligt med odlingsbar mark samt tidigt i historien många bekräftade bosättningar. Arkeologiska fynd med vitteneguldets olika delar om sammanlagt 2 kilo guld. Detta kan till del indikera att den nordiska mytologins ursprung finns häromkring. Efteråt följde frågor och diskussion, fika och lotterier innan ordföranden Gunnar Henriksson tackade och avslutade mötet.

 

 Höstkonsert med öppen scen den 30/10-18

 

Kören under ledning av Ingemar Stenström inledde konserten.

Sång av kvartetten som framförde "När Plantaget är grönt".

Vacker fyrhändigt pianospelande av två damer.

Rolf Skoglund sjöng Taube.

Ann-Margreth, Ausma, Kerstin L och Kerstin B sjöng vacker stämsång.

Ukulelegruppen framförde också några sånger.

Körledare Ingemar Stenström inledde med att hälsa välkommen och berättade att dagens tema var Birger Sjöberg. Kören bjöd på allt från "Lilla Paris" till mera okända sånger såsom "Båtfärd", " Aftontankar vid Fridas ruta" med flera. Det bjöds på öppen scen, där vem som ville uppträda var välkommen upp på scenen. Bland annat spelade Gilbert Karlsson dragspel som ackompanjemang till en flanerande kvintett smed nyskriven text "När plantaget är grönt". En kvartett damer bestående av Ann-Margreth Stenström, Ausma Pavulans, Kerstin Lång och Kerstin Bergenfeldt sjöng stämsång i "Det vore väl för underbart"

40-års jubileum den 16/10-18

Jubileét inleddes med att kören sjöng en gratulationsvisa diktad av Ingemar Stenström.

Därefter underhöll Lilla Bandet med trallvänliga sånger där många kunde sjunga med.

 Ann-Marie Robertsson, som var intiativtagare till vår förening berättade om föreningens historia.

Föreningen förärades fin blomma från Distriktet och Gunnar fick mottaga en fin bukett som tack för arbetet med firandet.

Sedan berättade Lise-Lotte Brennelid och Allan berättade om Boulen och alla framgångar man haft under året. En vandringspokal som Lilla Paris hade vunnit gavs till föreningen.

Efter Lilla Bandets framträdande avnjöt vi smörgåstårta och tårta från Kalasboden.  Nämnas kan också att vi hade besök av ordförande från Södra Dal och att vår förra ordförande för SPF Seniorerna, Christina Rogestam också gästade oss.

  

Medlemsmöte den 2/10-18

Mannekänguppvisning med kläder från Zalza-Lundborgs-Scooz.

Visningen samlade en fullsatt IOGT-lokal. Mannekänger var Siv,

Bibbi, Birgitta, Ingrid, Rolf, Gunnar och Torsten. De medverkande avtackades med varsin ros av ordföranden Gunnar Henriksson. Visningen avslutades med servering och lottdragningar. 

Medlemsmöte den 18/9-18

Författaren Bo Björklund, Älvängen berättade om Göta älv- sedan urminnes tider.

Upptaktsmöte den 4/9-18

Upptaktsmötet började med att Musikskolan under höll med dragspelsmusik.

Helt fantastiskt skickliga dragspelare.

Sedan informerade Lena Larsson, verksamhetschef för vårdcentralerna Torpa och Brålanda om deras verksamhet.

Lise-Lotte Brennelid informerade om boulen och framgångarna i olika tävlingar för Lilla Paris.

Siv Gustavsson rapporterade från Distriktet och sedan följde information om studiecirklar och kommande aktiviteter.

Utfykt den 22 maj 2018

En friluftsdag på Hunneberg där Gerd och Bertil Eriksson grillade korv, som avnjöts av deltagarna. Kjell hade ordnat en uppskattad  tipspromenad.

Medlemsmöte 15/5-18

Tisdagen den 15/5 bjöds på vår-caprice med körens budskap att "musik ska byggas utav glädje". Körsång och solosång, damer i kvartett och herrar i trio, fiol- ukulele- gitarr- och dragspelsmusik stod på programmet. Omväxlande och trevligt! Dagens gäst var Alva Svantesson som bl.a. sjöng " On the sunny side of the street" ackompanjerad på banjoukulele av Gunnar Henriksson och Ingemar Stenström på flygel. Ordföranden meddelade att höstens program börjar den 4/9-18 och hälsade alla välkomna då.

Se och hör filmer från capricen här ...

Medlemsmöte 17/4-18

17 april gästades Lilla Paris av Conny Nord, Trollhättan som berättade om en fantastisk resa i Marocko med bil och husvagn. Han kallade föredraget " Mellan öken och ocean", och man förstår att landet bjuder på många sevärdheter.

Medlemsmöte 3/4-18

Vi besöktes av litteraturkännaren Sven-Olof Ask från Skara. Han har arbetat på forskaravdelningen på gamla biblioteket i Skara. Sven-Olof Ask berättade om Västgötalagen, som också varit vägledning för Dalsland och Värmland. Västgötalagen är den äldsta av landskapslagarna och tillkom i början av 1200-talet. Andra böcker från Västergötland presenterades också.

Distriktsordförande Siv Gustavsson informerade om äldrefrågor och Gunnar Henriksson informerade om kommande verksamhet. 

Medlemsmöte 20/3-18

20 mars mar det påskfest hos Lilla Paris, Vänersborg. Nära 70-talet deltagare hade tagit vara på chansen att äta gott, umgås och lyssna på kören. Ingemar Stenström ledde den vårligt uppklädda kören - sjalar och slipsar i ljusa, skira färger. De bjöd på ett 10-tal olika sånger från sin repertoar såsom Vänskap av Haydn, Det finns en fager blomma - arr. Kjell Lönnå, Vänta inte med att sjunga tills Du blir gammal-en folkvisa samt Karl-Antons Nu går sista visan.

Temat var glädje i musiken och sången, vänskap och gemenskap.

Hör kören här ...

Efter detta avnjöts en god landgång med påskmust, kaffe och kaka. Lotteriedrgningen med påskinnehåll samt information avslutade sammankomsten. Ordföranden Gunnar Henriksson hälsade alla välkomna åter den 3 april.

Referatet skrivet av Britt-Marie Andreasson

Medlemsmöte den 6/3-18.

 Vi gästades av Gunilla Poppe och hennes och Nils Poppes son Tomas Poppe, som berättade om Nils Poppes liv. Han föddes1908 och växte upp hos fosterföräldrar i Malmö. Hans biologiska mor var ogift därav placeringen i fosterhem. Hans drömmar om teater började redan under skoltiden och blev mer påtagliga då han läste på Svalövs folkhögskola. Hans komiska ådra och fallenhet för akrobatik utvecklades under 40-talet. Under denna tid kom han och Anna-Lisa Ericson att bli ett populärt danspar. Tillsammans spelade de "Lorden från gränden" över 1000 gånger på olika scener i Skandinavien. Han gjorde också karriär inom filmen med flera roller, varav ett par av Ingmar Bergman. Sonen Tomas underhöll med att sjunga och spela flera låtar med koppling till Poppe och Charlie Chaplin. Tomas avslutade med att spela och sjunga Smile som är skriven av Chaplin. Den mängd roller som spelats av Poppe har följts av en stor mängd priser och utmärkelser.

Reportaget fritt återgett efter Sven-Ingvar Eriksson referat i Vänersborgaren.

 

Årsmöte 20/2-18.

Referat från Vänersborgaren, skrivet av Sven-Ingvar Eriksson.

Lilla Paris SPF årsmöte

Ett hundratal av föreningens medlemmar kunde ordförande Gunnar Henriksson hälsa välkomna till föreningens årsmöte i IOGT-lokalen.

Årsmötet inleddes med musik och parentation över medlemmar som lämnat oss under verksamhetsåret. Sedan framförde Lilla Pariskören flera stämningsfulla sånger under ledning av Ingemar Stenström.

Själva årsmötet innehöll allt det vanliga som verksamhetsberättelse, ekonomisk rapport, val med mera.

Till ny ledamot i styrelsen valdes Gerd Eriksson som är verksam i klubbkommitén. Hon ersätter Barbro Weber som avböjt omval. Den nyomvalda styrelsen valde under eftermiddagen Ausma Pavulans till ny vice ordförande i föreningen. Mötet avslutades med att ordförande tackade alla för deras deltagande i olika arrangemang och aktiviteter. 

 Möte den 6/2-18

Föreningen gästades av musikern Kenneth Holmström, före detta medlem i Drifters. Han bjöd på en timmes underhållning med nostalgiminnen från utedansbanor med pojkarna stående på ena sidan och flickorna mittemot. Många nickade instämmande. Kenneth hanterade diverse instrument suveränt, som gitarr, klarinett, saxofon och framförde gamla godingar såsom "Silvermåne över bergen", "Mona-Lisa", " Ett litet rött paket" med flera. Lite småprat emellan på västgötska. Det var så gott som fullt i lokalen. Fikagruppen hade som vanligt ordnat fika. Efter lottdragningen meddelade ordförande Gunnar att årsmötet äger rum 20 februari och hälsade alla välkomna åter då.

Referatet skrivet av Britt-Marie Karlsson Andreasson. 

Upptaktsmöte den 23/1-18

Ordförande Gunnar Henriksson hälsade alla välkomna. Mötet började med att Daniel Kvist från Skandia informerade om den försäkring man kan teckna när man blir medlem i SPF. Därefter hälsades Maj-Britt Elmvik välkommen.

Maj-Britt informerade om hur man kan bli en kunnig patient. Hon talade om läkemedel och hur viktigt det är att man har rätt dosering och att läkemedlen passar ihop. Hon beskrev de vanligaste symptomen på hjärtflimmer och vad det kan bero på. Maj-Britt Elmvik och Daniel Kvist tackades med varsin bukett tulpaner. 

Ordförande Gunnar Henriksson och ledare för olika cirklar informerade om det utbudet och information gavs också om kommande resor. Alla hälsades välkomna till nästa möte som är den 6 mars då Kenneth Holmström kommer och spelar och underhåller oss. Gunnar tackade och avslutade sedan mötet.