studiebesök

Uppdaterades: 10 oktober 2018

 

 

 Lundens gård

 
SPF Seniorerna, Lilla Paris gjorde den 25 sept. ett studiebesök på Lundens gård i Gärdhem. Gårdens ägare Anders Lunneryd välkomnade oss och berättade mycket intressant om gårdens historia och framförallt om driften.
Gården drivs helt ekologiskt dvs man använder varken konstgödsel eller växtgifter. Detta klarar man genom att odla många olika äldre grödor ex. speltvete. De kanske inte ger fullt så stor avkastning, men i gengäld slipper man köpa konstgödsel som är dyrt och dess framställ- ning påverkar ofta miljön negativt. Det krävs t.ex. mycket energi vid framställningen. Man använder istället olika naturgödselmedel.
Vi fick också se den imponerande silo- och torkanläggningen. Värme till torkanläggningen får man från biologisk diesel. Ett mycket intressant och givande besök där vi också bjöds på vetebullar bakade på speltvete – fantastiskt goda  

 

F7 Såtenäs

Den 8 maj gjordes ett studiebesök på F7 Såtenäs. Vi fick först en mycket intressant genomgång av flottiljens funktion och uppgifter av Håkan Brandt. Han betonade bland annat hur effektivt och väl det svensktillverkade planet Gripen fungerar. Det har inte haft några allvarliga barnsjukdomar, vilket annars är ganska vanligt för nya stridsflygplan i övriga världen. Dessutom är planet förhållandevis billigt i drift jämfört med konkurrerande plan. Ex. beräknas det nya amerikanska planet F 35 kosta 6 – 7 gånger mer att hålla i luften per timma.
Därefter besökte vi transportenheten på Såtenäs, där chefen på enheten berättade om vilka transporter det kan bli fråga om och hur de utförs. Mycket transporter för Röda korset och FN. Man har på transportenheten sex Herkulesplan. Varav ett sedan ett halvår är stationerat i Mali sedan ett halvår.
Herkules är ett mycket robust flygplan som kan lyfta med laster på 15 – 18 ton, beroende på vänder och förhållande på startbanor. Mängden last beror på startplatsens höjd över havet och luftens temperatur. Varm luft som får lägre densitet ger sämre lyftförmåga. Man kan också råka ut för att få punktering på obelagda start – och landningsbanor och tvingas byta hjul under ganska primitiva förhållanden.

Trollhättan-Vänersborgs flygplats

Den 26 april 2017 gjorde ett 25-tal medlemmar ett studiebesök på Trollhättan-Vänersborgs flygplats på Malöga.
Vår guide Elin visade oss de mycket noggranna säkerhetskontroller man utsätts för vid incheckning. Vi fick också se och berättat om all säkerhetsutrustning när det gäller brand och att hålla startbanan fri från snö och halka. Hur man exempelvis mäter friktionen på banan.
Ett mycket intressant och uppskattat besök.

 

Varners centrallager

Besöket var planerat till den 8 november 2016. Eftersom vi då fått 43 cm snö blev besöket inställt. Istället gjorde vi, c:a 30 personer uppdelade på två grupper, studiebesök 17 och 19 januari 2017. Den norska familjeägda klädjätten Varner äger bland annat Dressmann och Cubus. Man har c:a 11000 anställda. Centrallagret startade under förra året. När det inom kort är i full drift kommer samtliga artiklar till alla c:a 1600 butiker i åtta länder att passera lagret.
Besöket på Varner var informativt, intressant och spännande. Anders Eriksson som tog emot oss och berättade om lagret är värd all tack.


Det är 30 meter till tak i höglagret.


En grupp Lilla Parisare i en stor hall där all in- och utlastning sker.


Transportband. Datorer styr varje förpackning till rätt ställe - höglager, butik osv.

 

En rundtur i Skaraborg

Den 10 maj 2016 gör vi en resa i Kjell Gustavssons regi.


Vi samlas i Särestad hos Rolf Särevik


Korna hos Rolf uppsöker mjölkningsroboten när de vill bli
mjölkade och vill ha kraftfoder. Här skymtas en ko inne i roboten.


Nästa etappmål var Håle-Tängs kyrka


Kyrkan är en s.k. centralkyrka och har ritats av Emil Langlet

 
Som avslutning fikade vi hos Mäjens Glass & Maräng i Håle

Vänersborgs Tandteknik ab.

Den 15 mars 2016 gjorde vi ett mycket intressant besök på Vänersborgs Tandteknik ab. På beställning av tandläkare tillverkar man konstgjorda tänder som implantat och protes. Man gör kronor och mycket annat. Många arbetsmoment är datoriserade, speciellt när det gäller datorstyrd fräsning i keramik och titan har man avancerad utrustning. En 3D-skrivare hör också till repertoaren.


Mikael Larsson, en av tre delägare, berättar.


Mikael visar hur han kan manipulera en 3D-skannad bild.


Kristina Jansson ser till att den nya tanden har samma struktur och färg som patientens egna tänder.


Många prylar är det.


Mycket imponerade tackar vi Mikael och de övriga för ett spännande studiebesök.

Publicerades: 24 oktober 2016 Uppdaterades: 10 oktober 2018