Lisebergs historia Del 2 april 2024

  • Radiobilar
  • Radiobilar

Vid sista månadsmötet vårterminen 2024 fick vi återigen besök av Patrik Källström, Lisebergs egen historiker. Vid del 2 uppehöll han sig vid ämnet nöjesparken Liseberg, d v s till ämnena gungor och karuseller, toppmoderna berg- och banor, scenframträdanden och dans.

Låt oss konstatera, Patriks föredrag skapade många nostalgiska känslor och några åhörarna utbröt i igenkännande, förtjusta tillrop när de gamla, nu försvunna attraktionerna visades upp i bildspelet.

”Kommer ni ihåg… ? frågade Patrik. ”Ja då”, svarade åhörarna entusiastiskt med glittrande ögon.

På 1920-talet utlyste GP en namntävling med hela 250 kr (motsvarar idag drygt 8 000 kronor) i pris till vinnaren. Det vinnande förslaget blev just Liseberg, som det geografiska området hetat sedan 1700-talet.

Redan 1926 invigdes Polketten. 1927 kom de första radiobilarna på plats påhejade av politikern Herman Lindholm, som på den tiden var Göteborgs starke man och nöjespappa.

År 1928 restes det första Lisebergstornet som tyvärr senare brann ner. 1929 byggdes den första pampiga entrén, med de orientaliska ormarna, som fortfarande finns på plats.

Liseberg har drabbats av en del bränder, den senaste i februari i år. År 1934 brann Tyrolerhallen ner men duktiga snickare byggde, på bara 33 dagar, upp den och den står där än idag och går under namnet Tyrolen

År 1936 öppnades Lisebergsbadet, som låg utefter Örgrytevägen. Badet var toppmodernt med både hopptorn och vågmaskin. Badet stängdes dock efter 20 år då Valhallabadet öppnades.

På 40-talet öppnades Rotundan, dagens Rondo. Göteborgarna var dansanta, det fanns hela fyra dansbanor på området.

1944 byggdes Lisebergsteatern, men då som ett planetarium. Men sedan 1948 är det ”mänskliga stjärnor” som visar upp sig där.

På 50-talet målade konstnären Knut Irwe Lisebergsbanan i det som vi sedan kom att förknippa med dess utseendet. Ett stiliserat alplandskap och ett parti som kallades "Bergakungens sal".

Från 50-talet och 50 år framåt uppträdde Ronny Hartley med sitt band varje sommar.

På 60-talet presenterades ”Veckans revy”. Men namnet till trots visade det sig att det var svårt att leverera en ny revy varje vecka. Efter bara en säsong hoppade nöjesprofilen och revymakaren Nisse Jonsson av och den redan då kände Sten-Åke Cederhök tog över.

Sten-Åke jobbade ända fram till 1982 med revyer i alla dess former bland annat tillsammans med Sonia Hedenbratt och Tomas von Brömssen.

Stjärnscenen Tyrolen har sett både svenska och internationella artister. Här har stora artister som Jimi Hendrix, Cliff Richard, Led Zeppelin, Dusty Springfield, Ted Gärdestad (som fick sitt stora genombrott här), Siw Malmkvist, The Spotnicks, Sonya Hedenbratt och Evert Taube är bara några av artisterna som glatt publiken.

Scenen, som invigdes av revykungen Karl Gerard, blev snart ett centrum för den snabbt växande popmusiken.  

För 50 år sedan kom populära Flumride och Spelhuset på plats.

1973 bröt återigen en brand ut i konserthuset. Men en olycka kan ibland leda till något bra. Till alla barns och föräldrars stora glädje byggdes här Kaninlandet och karuseller för de mindre.

Liseberg har hela tiden legat i framkant. På 80-talet installerades Lisebergsloopen, en sensation i Skandinavien.

1985 togs klivet över Mölndalsån. I god göteborgsanda kunde man inte låta bli att skämta, området döptes till; ”Å andra sidan” där också ”Villa upp och ner” uppfördes.

På 90-talet tillkom Lisebergstornet. Man kan konstatera att Liseberg alltid legat i framkant.

2000-talet inleddes med ”Jul på Liseberg” det kom att bli en riktig turistattraktion som utvecklade sig till "Julstaden Göteborg".

Redan 2004 började Lotta Engberg leda allsång från stora scenen. År 2009 började TV4 sända det hela och det blev en stark konkurrent till Allsång på Skansen.

2015 gjorde pumporna och skräcken sin entré, dags för Halloween. Även det blev en turist -och publikframgång.

Men än är det inte slut på åkattraktionerna. Nu tillkom både Helix och Valkyria. Två hissnande berg- och dalbanor. Väldigt populära både hos ung och gammal. Som kuriosa berättade Patrik att nuvarande VD för Liseberg, Andreas Andersen, är en riktig nörd när det gäller berg- och dalbanor.

Säkert kommer fler attraktioner till Liseberg som lockar nöjes- och åklystna besökare. Som vi har kunnat konstatera, Liseberg är under ständigt utveckling.

Renée Lernestam
Sekreterare SPF-Skår