Kenneth Strandborgs släkthistoria oktober 2023

Hulda Sköldberg från föräldralös till…
 
…Hovleverantör hos Gustav V.
 
Det är ett omfattande detektivarbete Kenneth Strandborg har gjort om sin mormor fiskhandlaren Hulda Sköldberg, född 1876 död 1940.
Hulda föddes utom äktenskapet, föräldrar okända stod det i kyrkoböckerna.
 
Vid 8-årsålder kom Hulda som piga till Sköldbergs i Kungsbacka området. Mannen i huset Anton visste att han var far till Hulda, efter en tid erkände Anton Hulda som sin dotter.
 
Hulda var en arbetsam och driftig kvinna, när fadern dog, med mycket skulder, tog Hulda över fiskaffären och lyckades vända skutan och gå med vinst.
 
När sedan Hulda gick ur tiden tog hennes dotter Gulli över och blev föreståndare för Huldas fisk. Gulli hade ärvt sin mors sinne för affärer och startade en ostronbar. Det var den första i Göteborg och dåtidens kändisar hittade dit. Karl-Gerhard diktade om henne i sina lokalrevyer.
 
1963 startade Gulli, Fina fisken på Eklandagatan, den fick tyvärr läggas ner eftersom Hälsovårdsmyndigheten och Gulli inte kom överens. Gulli ville ha en stenvägg som fond, Hälsovårdsmyndigheten ville ha en glasvägg.
 
I Hängmattan på Karl-Johansgatan ligger Huldas hus. Idag använt som en fristad för hemlösa kvinnor.
 
Än idag kan vi se att Hulda Sköldberg verkat i Göteborg. Hon har som många prominenta göteborgare fått en spårvagn uppkallad efter sig.
 
Renée Lernestam
Sekreterare SPF-Skår