Sjöfartsmuseet mars 2023

  • Akvariet

Havet blev för en stund vår värld 
I början av december återinvigdes Sjöfartsmuseet efter att ha varit stängt för renovering och ombyggnad i fyra år. Det nya Akvariet har grävts och sprängts fram under parken mot Karl Johansgatan.  
”Här kan ni utforska havet med alla sinnen och här erbjuds ni möjligheten att utforska relationen mellan havet och människa över tid, havet är vår värld”, inledde Sjöfartsmuseets pedagog Ninna Boberg och startade sin guidning. Vi traskade efter som törstiga åsnor. 

Hon inledde med en kort visning av vandringsutställningen ”Arven efter varven”, en direktkanal till verkligheten där fick vi möta människor och minnen från Göteborgs stora varv. Utställningen bestod av bilder på kvinnor och män, arbetare och tjänstemän från en mängd olika yrkeskategorier.  
 
Texter under varje bild om både vardagliga och dramatiska händelser gav en fantastisk inblick i hur arbetslivet kunde vara på varven. Det är lätt att falla ner i gropen som kallas nostalgi. 
Bara den delen är värd ett återbesök innan utställningen försvinner till något annat museum. 

Efter denna starka introduktion tog hon med oss 20 deltagare på en spännande resa ovan vatten och under vatten, från kalla mörka havsdjup till varma och soliga korallrev. Från udda tropiska fiskar, som t ex clownfisken (Nemo) till västkustens sej, torsk och torskbebisar. Vi fick bekanta oss med livsmiljöer och spännande djur och fiskar från hela världen som var färgrikare än regnbågen. Överväldigade kunde vi konstatera att havet är full av vibrerande energi  
 
Vi fick berättelser om skepp, dramatiska händelser till havs, kryssningar och kryssningsfartyg, krigshändelser, vardagsliv ombord. 30 fartygsmodeller gav oss möjlighet att nörda ner oss i fartyg, fint hantverk och fantastiska fakta. Världshaven utan gränser var på alla sätt i fokus. 
 
Det största akvariet Korallhavet, rymmer 30 ton korallsten, två ton sand, drygt 400 000 liter vatten och bjöd på spännande undervattensvärldar med tångskogar, fiskar och ett framväxande korallrev. Ninna satte oss på första parkett för att åskåda naturens egen tavla och visade oss att havet är en mångfacetterad historia. 
 
Sjöfartsmuseet och Akvariet blev för en stund en projektionsyta för de tankar och känslor som man inte ens visste att man hade. Havet blev för en stund vår värld. Vi måste vara rädda om den världen. Vi får inte glömma vilka vi är och varifrån vi kommer – nämligen Vattenplaneten. 
 
Renée Lernestam 
Sekreterare SPF Skår