Skår/Örgryte innan inkorporationen mars 2023
Månadsmöte mars 2023
Skår och Örgryte innan inkorporationen
Jenny Schaub, sångpedagog och utbilda guide ledde oss kunnigt och trevligt genom Örgrytes historia. Tilläggsnamnet på hennes föredrag var ”från herrgårdar till trädgårdsstad och funkis.” Och det bjöds vi verkligen på.
Jenny berättade för oss att Örgryte var ett vidsträckt område som sträckte sig från Partille till Kungsladugård och Majorna. Det sträckte sig även ner till Haga, som för övrigt var Göteborgs första förort. År 1922 införlivades Örgryte med Göteborg.
Hon berättade om kyrkstrejken, som troligen resulterade i att fler kyrkor byggdes. Det var på den tiden, slutet av 1700-talet, som kyrkplikt rådde och eftersom Örgryte gamla kyrka skulle betjäna hela Örgryte hade många lång väg att ta sig. Att inte gå till kyrkan vid tiden med kyrkplikt bestraffades med böter på 10 silvermynt eller 4 dagars fängelse.
Kungsladugård fick, som ett resultat av kyrkstrejken, en egen kyrka 1788.
Jakobsdal var på 1800-talet rena landsbygden. Där låg Örgryte Stomgård som köptes av Hans Jacob Cavallin och fick därför namnet Jakobsdal. Cavallin var apotekare och lät anlägga ett kemiskt-tekniskt laboratorium ett mindre bränneri och han lät även anlägga en park på egendomen. Idag finns ryska konsulatet på den tomten.
År 1834 lät han anlägga Sveriges första brunnshus i Paradiset som sedan kom att heta Brunnsparken. Han ville från början att alla skulle ha tillgång till parken, men han tyckte att den missbrukades och beslutade sig sedermera för att endast de som skötte sig och köpte polletter i hans apotek skulle få utnyttja brunnshuset.
Många av gatorna runt Jakobsdal har namn som kan härledas till händelser och personer. Sankt Sigfridsgatan har fått sitt namn efter den engelske biskopen S:t Sigrid som var här och missionerade. Laboratoriegatan efter det kemiskt-tekniska laboratoriet som låg där och Påskbergsgatan fick sitt namn efter påskeldarna på berget. Jakobsdalsgatan fick sitt från Cavallin själv.
Mitt på Sankt Sigfrids gatan står fortfarande ett antal Fontellare, som lyser upp övergångsställen. De är uppkallade efter polisen Ernst Fontell som ”importerade” dem från England. De som står där idag är kopior, endast ett original finns kvar och står vid polishuset.
Pepparkaksbageriet denna institution startade1924 vid Kapellplatsen, men ligger sedan 1940 på Sankt Sigfridsgatan och har fortfarande sin originalinredning kvar.
Skårs kyrka från 1959 byggdes med insamlade medel från församlingsmedlemmar. Det var önskan om att ha en mindre distriktskyrka nära folket som initierade byggandet.
Det var en intressant, spännande och lärorik resa Jenny tog oss med på. Åhörarna gav henne en ordentlig applåd och önskade att hon skulle återkomma och berätta mer.
Renée Lernestam
Sekreterare