Besök på Medicinhistoriska museet feb-24
Vilken tur att vi lever nu och inte innan mitten av 1800-talet, då amputerades och opererades det utan bedövning. Det var vi den tiden narkosen upptäcktes. Tur för oss.
Vår guide Robert lotsade oss på ett trevligt och lättsamt sätt genom Göteborgs 400-åriga medicinhistoria.
Huset på Östra Hamngata, som är en gåva från grosshandlaren Aron Otterdahl har härbärgerat såväl sjukhus som tidningsredaktion men även polismyndigheten innan det blev museum 1986. Det har varit stängt under fyra år för att renoveras och grundförstärkas. 23 maj 2023 öppnades det på nytt.
Fältskär förekom inte bara i krig utan är det tidiga namnet på en kirurg. Benämningen fanns kvar ändå in på 1900-talet fick vi veta.
Apoteket Kronan berättade Robert fick sitt namn efter att apotekaren ryckt ut från Göteborg till Uddevalla och balsamerade Karl den Xll vars likfärd höll på att sluta riktigt illa. Liket luktade så hemskt och de som bar vägrade att fortsätta. Apotekarna hade stor kunskap och åtnjöt stor respekt.
När Niclas Sahlgren direktör för Ostindiska Companiet dog 1776, donerade han en stor summa pengar som enligt testamentet skulle gå till något bra. Göteborg, som då hade en sjunkande befolkning var i stort behov av sjukvård, därför bestämdes att ett sjukhus skulle byggas.
På den tiden användes åderlåtning och blodiglar som ett sätt att hjälpa den sjuka. Man ansåg att det sjuka skulle följa med blodet ut. Men även vaccinering användes redan på 1800-talet mot smittkoppor, kokoppor infekterades på patienterna och det visade sig lyckosamt, det var den första vaccineringen.
Museet ligger på Östra Hamngatan, som tidigare hette Östra Hamnkanalen. Från kanalen hämtades vatten till hushållen, det var inte så lyckat eftersom där slängdes sopor och annat skräp. Man levde efter principen, det som inte syns finns inte. Tyvärr uppstod och spreds epidemiska sjukdomar på grund av det.
Det tog långt in på 1800-talet innan renlighet förknippades med god sjukvård.1929 upptäcktes antibiotikan och på 1950-talet slog användandet igenom i stor skala.
Det är verkligen mycket som hänt och stora kunskaper som finns idag.
Tack för det!
Renée Lernestam
Sekreterare SPF-Skår