Det gamla Haga november 2023

Gerd Riccius sedan tidigare bekant för oss i SPF-Skår kom denna gång och berättade om Skansen Kronan och området Haga.

Skansen Kronan uppfördes av Erik Dahlberg som fått uppdrag av kungen, Karl XI att se över befästningen av staden. Själva bygget tog endast två år.

Kanske denna fantastiska skapelse gjorde intryck på fienden för Skansen Kronan har aldrig varit utsatt för något fiendeangrepp.

Skansen Kronan har ibland haft och ibland varit utan krona. En av kronorna snidades av Marcus Jäger, den var stor så tolv personer fick plats i den. Femtusen guldblad gick åt att förgylla den. Kronan kom dock att ruttna sönder. 1900 ritades en ny krona som satt uppe till 1930-talet. Den krona som idag sitter på plats är från 1996 och förgylldes då med åttatusen guldblad. Endast stadshuset i Stockholm har en mäktigare förgyllning.

1854 inledde Oscar I en försvarsallians med Frankrike och då beslutades att Karlstens fästning behövdes i den alliansen. Det resulterade i att fångarna på Karlsten flyttades till Skansen Kronan.

På 1870-talet var det stor bostadsbrist. Skansen Kronan fick återigen en ny funktion. Det blev bostäder. Väggar sattes upp, en spis placerades mitt i byggnaden. Planlösningen var inte optimal. Människor fick klättra på stegar utifrån för att komma till sina rum.

Skansen har också under en period varit militärmuseum. Nuförtiden är där restaurangverksamhet.

Haga
Haga är Göteborgs första förstadsområde och därmed dess äldsta. Namnet kommer av att här var många trädgårdar runt husen, hagar. På 1600-talet var det en liten trädgård, ett litet enkelt trähus som snabbt skulle kunna rivas om det blev en invasion. På 1700-talet blev bebyggelsen permanent och det blev en grönskande idyll.

När Rosenlunds spinneri och Kielers mekaniska startades behövdes mycket arbetskraft då blev det återigen bostadsbrist och trångboddhet. 1880 bodde 80% av befolkningen i 1 rum och kök.

Det var låg standar i lägenheterna med utedass och därtill dålig hygien med sjukdomar som följd och med anledning av det beslutades det på 1920-talet att Haga skulle rivas. På 1930-talet strandade ekonomin vilket resulterade i att det projektet avstannade.

1962 bestämdes det återigen att Haga skulle rivas. Göta Lejon, det halvkommunala rivningsbolaget hade uppdraget. Många hus revs, det blev vilda protester vilket till slut resulterade i att Haga ansågs vara av allmänintresse.

Länsstyrelsen beslutade till sist att 60 hus skulle bevaras och byggnadsminnesförklarades.

Idag tycker många att Haga är juvelen i Göteborgs krona.

Renée Lernestam
Sekreterare SPF-Skår