Saltstänkt månadsmöte

Stora salen i S:t Larsgården var fullsatt till sista plats när TV-meteorologen Pia Hultgren gästade Grindslanten den 5 november för att berätta om sitt stora äventyr: en långsegling från Mallorca till Brisbane, Australien.

Den 30 000 nautiska mil långa färden startade i februari 2016 och varade i tio månader. Makarna Hultgren seglade sin topprustade 57 fots Baltic tillsammans med två vänner och passerade platser som alla långseglare drömmer om: Kanarieöarna, Karibien, Galapagos och Franska Polynesien.
Det mesta gick bra. Fördelen med en meteorolog ombord är förstås att man får expertbedömningar av väderprognoser och möjlighet att i tid styra bort från illavarslande fronter. Vi nordbor gillar värme, men ibland kan det kanske bli lite förmycket av det goda: under fyra månader i Stilla havet hade man oavbrutet en vattentemperatur på 30 grader.  
Ett missöde hände: en natt hörde Pia ett okänt ljud och snart visade det sig att vattnet strömmade in i båten. Det var propelleraxeln som lossnat och öppnat en glipa mot havet. Den kunde dock snabbt tätas, men sedan var det slut med motorgång till dess man nådde nästa land.
Pia Hultgren, uppvuxen i Sollentuna, är inte född i farstun. Hon har en sportig bakgrund sedan barnsben och gedigen selglingserfarenhet, bland annat som instruktör i Kryssarklubbens seglarskolor och från egna långa färder.