K-G har ordet

Mina vänner,

Pengar, pengar, pengar.... Detta eviga tjat om pengar vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Och nu drar det ihop sig till jul med tillhörande julklappsinköp och då är det också pengar det handlar om. Samt en hel del fantasi så klart för att hitta "rätt" julklapp. Men det är en annan historia.

Det jag vill peka på just nu då det gäller pengar (för oss pensionärer) är att det är valår nästa år. Samtliga partier har försökt, och försöker, överglänsa varandra om bättre villkor för flertalet pensionärer. Och det är ju inte fel om det blir förverkligat. Men vi är ju "årsrika" och har således varit med om många val genom åren...

Då det lovas något som sticker ut jämfört med hur tongångarna varit under den pågående mandatperioden så brukar det kallas "valfläsk" och nu sticker det ut på många sätt då det t ex gäller förbättrade pensioner. Vi får se hur det blir hösten 2018...

Från regeringen finns det "extra stödpengar" för äldrevården i kommunerna. Dock öronmärks inte alltid dessa pengar utan de går in i kommunens ekonomi. Från Äldrerådet trycker vi på genom KPR att pengarna verkligen ska hamna där ansvarig minister menar att de ska hamna. Emellertid känns kampen abstrakt och märklig. Detta bl a eftersom Vård- och Omsorgsnämnden fortsatt budgeterar alldeles för lågt jämfört med behovet hos de äldre i kommunen och nämnden tillåts att gå med ett underskott på ca 20 MSEK per år. För att kompensera detta underskott tillskjuter man pengar från kommunens "centrala kassa". Varför budgeterar man inte så man slipper de röda siffrorna?

Kommunledningen nämner gång efter gång att man ska få "budgeten i balans" inom Vård- och Omsorgsnämnden. Hur ska det gå till om man går med ett underskott och fortfarande (?) har målet att bli en av de bästa kommunerna inom äldreomsorgen.

Vi signalerar till Vård- och Omsorgsnämnden att vi tror att enda sättet att få "budgeten i balans" är nerdragningar inom äldreomsorgen. Men då kan man ju inte bli bland de bättre kommunerna, som är ett uttalat mål, när kommunen nu ligger lååångt ifrån den placeringen. Tilläggas bör att skatteintäkterna ökar i kommunen tack vare inflyttning och man får heller inte glömma bort att vi äldre också betalar skatt.

Nu kanske du undrar om jag snart ska citera Leif Östling som uttryckte "Vad fan får jag för pengarna" apropå hans skatteplanering. Jag gör inte det men visst funderar jag på hur det kommer sig att en av Sveriges främsta kommuner, beläget mellan Stockholm och Arlanda som är Sveriges hetaste område, inte kan anse sig ha råd att budgetera i paritet till de äldres behov. På kommunens hemsida står att läsa: Sollentunas äldre ska kunna leva ett bra och meningsfullt liv i trygghet. Kommunen
erbjuder många olika former av stöd och service för dig som är äldre.

I planen för Äldrerådet nästa år ingår att ha politikerutfrågningar som vi haft tidigare år. Om inte förr så förväntar vi oss att kunna påverka dem då att ge rätt möjligheter för en bra äldreomsorg.

Ett sätt att hålla sig uppdaterad på kommunens ambitioner då det gäller oss äldre är att besöka Kommunfullmäktige. Fritt inträde högst upp i Turebergshuset och det finns tillgång till fika och frukt. Att sitta längst bak på åhörarstolarna är både trevligt och nyttigt. På kommunens hemsida och i lokalpressen annonseras alltid datum och tid för mötena. Gå dit!

Vad händer på Förbundet? Ja då jag går in på Förbundets hemsida finns det en del att läsa. Bl a att man tillskrivit Finansinspektionen i ett Öppet brev, och för kännedom till statsrådet Peter Eriksson, att man ogillar det nyligen framlagda förslaget om hårdare amorteringskrav. Det "stänger in" oss pensionärer i det boende vi nu har och omöjliggör för oss att t ex kunna flytta till en mer tillgänglig bostad. Man skriver att många av oss pensionärer bor i äldre bostäder med brister i tillgängligheten.

Bra att man agerar men personligen vill jag att Förbundet sätter större fokus på reavinst-skatten. Den är "dyr" då vi säljer vårt hus vi haft i många år och ska köpa något annat vare sig det är ett hus eller en lägenhet. Här "knycker" staten 22% av vinsten som behövs för att kunna köpa huset med bra tillgänglighet. Men lyckas Förbundets "kampanj" med att få in fler (många fler...) seniorer i Riksdagen så kanske det löser sig med ekonomin kring boendet.

Hur sköter vi oss själva med vårt ideella föreningsarbete? Kan ju vara bra att "titta sig i spegeln" ibland. Jag skrev i förra numret hur bra våra duktiga funktionärer är och de blir bara duktigare och duktigare! Månadsmötena, resorna, studiebesöken, utdelningen av medlemsbladet, styrelsearbetet mm fungerar alldeles utmärkt. Stort tack till er alla!

I början av min text fanns julen nämnd och jag avslutar min text med det temat.
Styrelsen önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År
K-G Holmgren