Tro inte på bedragarens lena stämma - dina pengar är i fara

Lägg på luren, släng misstänkta mejl! Råden att skydda sina bankaffärer var många när Johan Östling berättade om bedragarnas slughet.

 

Johan Östling är it- och säkerhetschef på Sörmlands Sparbank. Han gästade onsdagsmötet den 8 september för att berätta om lurendrejerier och hur man kan skydda sig mot dem. Han tog bland annat upp vishing - ett sätt att med bluffsamtal och manipulation få en person att  exempelvis lämna ut sitt bank-id. Bedragaren inger förtroende, den lurade blir stressad, rädd och så plötsligt har han eller hon lämnat ut precis det bedragaren vill ha.

 - När du får ett sådant samtal, be dem fara åt… och lägg på luren, rådde Östling. Ring själv din bank och be dem kolla att allt är som det ska.

          Lurar med romans

Han gav flera exempel på hur äldre och ofta ensamstående blir lurade. Romansbedrägerier är inte ovanliga, de förekommer bland annat på Facebook, Instagram och Messenger - eller med sms.

En person kan utge sig för att ringa från Microsoft, varnar för att virus håller på att förstöra datorn och erbjuder teknisk support.

 - Lägg på luren, var hans handfasta råd.

         "För bra för att vara sant"

Skumma mejl kan man avslöja genom att hålla muspekaren över avsändaren så ser man hela adressen.

Den som får ett erbjudande som är så bra att man tänker “det här är inte sant” har alldeles rätt - det är inte sant. Så lägg på luren eller släng mejlet.

Text: Eva Dalin