Ordföranden har ordet

Snö och husbil med sommardäck är ingen bra kombination, det vet Britt-Marie Rönnbäck. Läs hennes ordförandekrönika..

 
Det är faktiskt vår även om man inte tror det när man möts av snö i maj. Det var vad som hände mig när jag for med husbilen i Småland. Husbil med sommardäck och snö går inte särskilt bra ihop så det var bara att vända och invänta lite bättre väder.

        Höstplanerar redan nu

Just nu håller vi på att planera för hösten. Lite kan jag avslöja redan nu. Vi kommer att få besök av Miss Winter, countrytrion från Nyköping som sjunger stämsång och med sitt skandinaviska touch tagit Countryvärlden med storm. Kommunala politiker från Nyköping som arbetar med äldrefrågor kommer till oss. Elever från folkhögskolan kommer att spela musik från olika länder.

       Seniorgympa och handarbete på gång

Vi kommer att starta seniorgympa tillsammans med Friskis och Svettis. Och en cirkel för handarbetsintresserade. Det är några av alla de mycket intressanta saker som vi kommer att ha på våra onsdagsträffar och som studiecirklar. Som tidigare fortsätter vi med träffar varje onsdag och jag hoppas verkligen att Du ska komma på flertalet av dem. Men för att de ska fungera behöver vi vara flera som hjälper till. Så ring gärna vårt kansli och tala om ifall Du kan hjälpa till vid någon eller några av träffarna.

        Motverka ensamhet

En annan fråga som vi kommer att intressera oss för är äldre som sitter ensamma. Den 11 september inbjuder vi till en särskild träff. Där kommer vi att berätta om hur det har varit förr i Nyköping och vi inbjuder till samtal i mindre grupper för att man tillsammans ska kunna diskutera och berätta. Kanske kan det leda till fler träffar där man fortsätter att prata med varandra. Sociala kontakter är otroligt viktiga för att vi ska kunna leva ett bra och långt liv. Därför måste vi också öppna själva för andra som vi kanske idag inte känner. Så ta gärna med Dig någon som Du vet sitter ensam hemma och behöver kontakter. Den här träffen kommer att vara öppen för alla.

       Skönt ha andra att prata med

När man blir äldre är det lätt att gamla bekanta och vänner försvinner av olika anledningar. Särskilt jobbigt kan det vara om man förlorar sin livskamrat. Många blir tyvärr sittande och behöver hjälp att ta sig ut och få prata med andra människor. Därför är det otroligt viktigt att vi som klarar att ta oss ut också tar med andra och uppmärksammar andra som kanske inte har så lätt att ta för sig.

Nu går vi mot en sommar. Många av oss hoppas att det inte blir så varm som förra sommaren samtidigt som vi givetvis hoppas på vackert väder så man kan vara ute så mycket som möjligt. Men vi behöver regnet också. Ibland brukar jag lite skämtsamt säga att det går bra om det regnar på natten. Fast vi bestämmer inte över vädret och tur är väl det. Det gäller att anpassa sig och samtidigt ta vara på de dagar som vi får. De går så otroligt fort förbi. Så gör det Du vill och kan så länge Du kan.

       Jag och Cindy tar husbilen

Själv kommer jag att försöka åka med min husbil så länge det går tillsammans med min hund Cindy. Hon tycker inte riktigt om att sitta fast i ett bälte men jag har försökt förklara för henne att hon måste. Annars tar polisen henne. Men hon gillar poliser också så hon tar mig inte riktigt på allvar utan skäller till med jämna mellanrum för att tala om att hon finns och att jag måste uppmärksamma henne.

Ha´ det nu riktigt skönt i sommar och njut av de fina dagarna. Vi räknar med att vårt program kommer ut i augusti.

Britt-Marie Rönnbäck