Bussresa till Norge 2023

Bussresa till Norge med SPF Seniorerna Örebrodistriktet


SPF Seniorerna distriktet Örebro arrangerade tillsammans med reseföretaget Resaren och Götlunda Buss, en vacker och omväxlande femdagars rundresa till Norge i juli månad. 44 deltagare från de olika föreningarna i Örebro län, fick uppleva en fantastisk resa med trevlig guidning av Lars Sköld och SPF’s reseansvariga Lotta Gustafsson och en trygg körning av chauffören Per Jonsson.

Resan gav upplevelser från både norska fjäll, serpentinvägar, fjordar, glaciärer, fjällplatåer och frodiga slätter i de vidsträckta dalgångarna. Varje dag serverades bussfika på både för- och eftermiddag och även möjlighet att välja något valfritt att dricka.
Första dagen gick resan genom den vackra Gudbrandsdalen till Hafjell och Norges största sjö Mjörna, OS-städerna Hamar och Lillehammar kunde beskådas.
Resan gick sedan vidare genom Gudbrandsdalen till Otta och genom Raumadalen mot kusten.
Det gjordes ett fotostopp vid ”Kyllingbroa”, som är med i boken ”Brobyggarna” av Jan Guillou och vid Trollväggen, som är Europas högsta lodräta bergvägg på 1700 m!
Nästa upplevelse under dagen blev resan på slingrande serpentinvägar, både på Trollstigen och vidare ner mot Geiranger, med en fantastisk utsikt över Geirangerfjorden, där stora kryssningsfartyg låg. Övernattade på ett hotell med en fascinerande utsikt över fjorden och omgivande berg.
Färden gick sedan vidare med omväxlande fjäll- och fjordlandskap med stora vyer utmed Fjaerlands- och Sognefjorden, som är Norges längsta fjord på 200 km och ett största djup på 1300 m. Besökte Norges och Europas största glaciär Jotedalsbreen som är 105 km lång och cirka 15 km bred med en topp på 2083 möh. Passande besöktes även Norsk Breemuseum
(Bree = Glaciär), där intressant information gavs om hur viktiga glaciärerna är för vår överlevnad. På kvällen blev det övernattning i Sogndal.

Under resan fanns det en mängd tunnlar med olika längd, som nu underlättar landsvägskommunikationerna, speciellt på vintern. På resan från Sogndal, gick resan genom världens längsta tunnel ”Laerdalstunnelen” som byggdes mellan åren 1995 till 2000 och är 24,5 kilometer lång!
Nästa stora upplevelse blev en tågresa på Flåmsbanan, som också beskrivs i boken ”Brobyggarna”. Järnvägen går från Flåm vid Aurlandsfjordens innersta del till Myrdal på fjället. Järnvägen byggdes mellan åren 1924 till 1940 och uppvisar en fantastisk ingenjörskonst. Den är en av världens brantaste järnvägar och på en sträcka på 20 km är det en höjdskillnad på 864 meter. Tack vare tjugo tunnlar kan den gå genom kullar och berg! Efter halva tågresan stannade tåget till vid Kjosfossen, där en huldra sjöng och dansade högt uppe intill forsen. Tågresan tog en timma i vardera riktningen.
När vi kom åter till Flåm gick bussresan sedan vidare längs Aurlandsdalen till Geilo.
Hemresan gick via Kongsvinger och besök på Norges mest kända glasbruk ”Hadeland Glassverk” och vidare mot Charlottenberg, Värmland och Närke. En fantastisk resa på ca 185 mil, fylld med vackra vyer och upplevelser!

Text & bild: UP/MP