Europaresan genom Tyskland och Österrike till Toscana, Schweiz och Frankrike 24 maj - 2 juni

Försommar, dags för en resa!
Det var precis vad ett 40-tal seniorer i SPF Seniorerna Örebrodistriktet tyckte och gav sig iväg på en 10 dagars bussresa genom Europa. Researrangör var Resare AB, Götlunda Buss AB och koordinator var vår researrangör Lotta Gustafsson.

  • Utsikt över alperna från Innsbruck
  • Naturbild fråm Biberwier i Österrike
  • Bron Ponte Vecchio över floden Arno i Florens
  • Klocktornet vid Katedralen Santa Maria del Fiore, packat med Florensbesökare runt katedralen
  • Utsikt över alperna från Innsbruck
  • Naturbild fråm Biberwier i Österrike
  • Bron Ponte Vecchio över floden Arno i Florens
  • Klocktornet vid Katedralen Santa Maria del Fiore, packat med Florensbesökare runt katedralen

Resan runt Europa började på bästa sätt med väl uppdukad buffe och sköna sovplatser på Kielfärjan.
En liten varning! Färjan färdas på internationellt vatten bitvis och då kopplar er mobil upp mot en satelit. Med satelituppkoppling och Roaming påslagen slår ni snart i maxspärren för utlandssurf som ni förhoppningsvis har i ert abonnemang. Fort går det – jag vet!
Efter båtfrukost begav vi oss till Schweinfurt, en medeltida stad i Bayern som var både intressant och lite spännande att utforska. Dagen avslutades med ankomst till Innsbruck och Österrike.
Ny dag! Mot Italien! Vi reser via Brennerpasset på den nu mer gamla men på 60-talet supermoderna Brenner Autobahn. En vacker resa genom passet och ner i dalen mot dagsmålet Montecatini Terme i Toscana. En välkänd kur- och uppladdningsort för idrottare.
Krångliga biljettautomater och parkeringsregler satte vår chaufför Per Jonsson på prov. Skicklig som han är redde han ut allt utan någon större dramatik. Ni som funderar på att bila i Toscana ska inte bli avskräckta men det är mycket krångliga regler för parkering och bilkörningen sker som vanligt i Italien med ena handen på tutan och den andra med knuten näve i luften.
Dag två i Toscana ägnades åt Florens -  Firenze på Italienska. Det kostade 4000kr att köra in bussen och släppa av oss resenärer. Väl på plats kunde vi konstatera att vi inte var de enda som vill se den berömda staden och dess sevärdheter, det var helt enkelt helt otroligt många besökare som trängdes på den relativt lilla ytan.
Dags att styra kosan norrut igen. Vi färdas genom det vackra Piemonte. Piemonte betyder litet berg på Savojen franska. Piemonte är ett välkänt vindistrikt. Den västra utstickaren av Alperna börjar också här. Dagen avslutas med ankomst till Alessandria där vi också övernattar.
Nästa dag börjar med en lång tunnelfärd från Italien in till Savojen som ju ligger i Frankrike. Ni som har åkt utför på skidor vet ju att Savojen är hemort för några av världens bästa skidorter; Val d´isere, Tignes, Meribel och Val Thorens. Grenoble och Albertville är välkända olympiska orter.
Vi anländer på eftermiddagen till den vackra alpstaden Annecy, vackert belägen vid Lac d´Annecy och med en mycket gammal bebyggelse och ett stort utbud av matställen så är det en mycket trevlig plats, väl värt ett besök!
Dagen efter åker vi igenom västra delen av Schweiz. Tyvärr är vädret inte med oss så vi njuter sevärdheterna inifrån värmen och komforten i bussen. Dagen avslutas med en gedigen och intressant inblick i vintillverkning i franska Colmar. Vill ni se vinstockar så långt som ögat når så är det hit ni ska ta er. Vita viner är det som gäller i den här regionen.
Näst sista dagen. Vi ska till Lübeck idag, cirka 95 mil. Att färdas på Autobahn och titta ut genom bussfönstret och ibland bli avbruten av kaffe- och lunchraster är inte alls tråkigt. Tyskland är ett överraskande vackert och kuperat land.
Sista dagen. Solen och värmen är tillbaka! Danmark är ett ”yndigt land”. Tycker man om lantbruk och välskötta hagar och ängar så är resan från Rödby upp mot Köpenhamn inte fel! En spektakulär bropassage mellan Falster och Själland ingår i turen.
Sista biten hem. Färja till Helsingborg och sedan upp mot sen lunch i Småland.
Som alla resor så har denna också ett slut. Bland deltagarna finns både längtan hem och en önskan att resan inte skulle vara slut. Hemma i Örebro är vi runt 21 – tiden.

Vi tackar för oss för denna gång, reseledare Per Nilsson och 40 pigga seniorer.