Resa till Holland 2023

48 årsrika människor från olika delar av Örebro län åkte buss till Holland för att beskåda dess blomsterprakt, främst Blomstertåget och parken Keukenhof.

  • Ett av alla ekipage i blomstertåget
  • och ännu ett
  • Tulpaner i Keukenhof
  • Bussfika på vägen hem
  • Ett av alla ekipage i blomstertåget
  • och ännu ett
  • Tulpaner i Keukenhof
  • Bussfika på vägen hem

Torsdag 20 april gick resan via Lübeck för övernattning.
Nästkommande dag besöktes Bremen, där vi såg stadsmusikanternas staty och njöt av den gamla stadens torg i solsken. Över Nordsjövallen gick resan innan vi landade för några dagars övernattning i Almere, strax utanför Amsterdam. Härifrån gjorde vi utflykter till en ost- och träskotillverkning samt tog en tur med båt på Amsterdams kanaler och floden Amstel. Båtresan föregicks av bussfika med avec, serverat ogenerat bland cyklister på gatan helt jämte Heineken Bryggeriers byggnad.
En av resans höjdpunkter var Blomstertåget, en procession av fordon som räckte i 45 minuter. Lokala företag och producenter hade ägnat oerhört mycket tid och resurser på att pryda allehanda fordon med ett överdådigt utbud av blommor i alla färger och former.
Sedan gick färden till den andra höjdpunkten, Keukenhof, den berömda blomsterparken. Som en följd av intresset kring Blomstertåget var alla biljetter slutsålda, blott vi med förköpta biljetter kunde komma in denna helg. Inne i parken tävlade tulpaner med pärlhyacinter i oändliga färgkombinationer. Inte heller orkidéerna gick av för hackor. På grund av den ganska kyliga våren var blomsterprakten bedövande, både inne på Keukenhof och på alla de åkrar runt omkring där tulpaner odlas.
Ingen bussresa utan bussbingo, busskaffe med avec och goda måltider i glada vänners lag. Tur med vädret ska man ha, både vid Blomstertåget och i Keukenhof njöt vi av uppehållsväder och en strimma sol. Reseledare Lotta tog åt sig äran av detta. Guide Ragnar och chaufför Per höll god min.
Via övernattning i Lübeck tog vi oss hem. Trötta efter en lång bussresa men uppfyllda av minnen kom vi hem till ett svalare och regnigt Örebro län.

Text och bilder Johan Strandberg