Övriga aktiviteter

Här kan du läsa om andra aktiviteter som skett i Örebrodistriktets regi.

2023

Seniordagen i Kungsträdgården.

Tisdag 9 maj anordnades Seniordagen i Kungsträdgården i Stockholm. Jag fick distriktsstyrelsens uppdrag att besöka evenemanget, och här är min rapport i ord och bild.
Kungsträdgården i början av maj är en underbar plats där körsbärsträden står i full blom.

I år var även vädret gynnsamt och solen lyste och värmde hela dagen. Jag anlände med tåg från Hallsberg och tog en promenad genom city till festivalområdet. Jag kom fram kvart i 10, och då pågick finslipningen av de flesta montrarna. Men någon publiktillströmning syntes inte till ännu. Det var först framåt kl 11 som området blev befolkat med glada pensionärer, men det var långt ifrån de 16 000 besökare som arrangörerna hade uppgett från 2022.

Med den siffran i bakhuvudet hade jag förväntat mig en oerhörd trängsel och framträdanden från den stora scenen. Istället blev upplevelsen att vara på en marknad eller mässa. Formatet var mycket mindre än jag föreställt mig, men det kändes bra och jag hann prata med de monteransvariga som kändes angelägna.
Förutom mängder av intressanta montrar med inriktning på seniorer arrangerades också föredrag av intressanta personer. Själv hade jag störst behållning av att lyssna till äldreminister Anna Tenje som berättade om vad som är på gång och som även svarade bra på mötesledarens frågor.

Seniordagen pågick ända fram till kl 16, men jag tror inte att någon besökare stannade så länge. Ett par två – tre timmar kändes lagom för att få tillräcklig behållning av dagen. Men titta igenom hela programmet så att du inte missar ett föredrag som intresserar.


Slutsats: För den som orkar gå från Järnvägsstationen till Kungsträdgården (c:a 900 m) är tåget ett utmärkt alternativ. Väljer man istället att åka buss bör man kombinera ett besök på Seniordagen med en annan aktivitet eftersom en heldag på festivalområdet skulle kännas långt. Dessutom är det få busschaufförer som vill leta parkeringsplats i närheten av Kungsträdgården en dag som denna.
För den som vill läsa mer hänvisar jag till seniordagens egen hemsida https://seniordagen.com/

Tomas Hagenfors
Ordförande i SPF Seniorerna  Hallsberg