Månadsträffar 2016


22 januari 2016

SPF Seniorerna Edsbyn har haft månadsträff i Smyrnakyrkans Festsal. Vår ordförande, Dan Hälsing, hälsade alla tappra som vågat sig ut i kylan välkomna. Han informerade om kommande årsmötet 19/2 Kl. 13.00. Därefter överlät han ordet till undertecknad. Jag berättade först att vår förening fått 7 nya medlemmar och fortsatte med att visa ett sammandrag av en
3-dagarskurs om bedrägerier mot äldre. 8 medlemmar har gått den intressanta kursen "Försök inte lura mig".
Sedan vidtog musikunderhållningen. Denna gång av Sören & Hubbe.
Två skojfriska musikanter som rev av ett antal låtar från vår ungdom.
Hubbe varvade med mustiga historier som drog ner skratt och applåder.
Kaffe och tunnbrödsrulle smakade fint under musikernas paus. Fortsatt underhållning tills sedvanlig dragning av Trisslotter och åror avverkades. Med många vinnare och glada miner avslutades månadsmötet för denna gång. Påminner återigen om det viktiga årsmötet 19 februari.
Christer Faberstedt

19 februari 2016 

SPF Seniorerna Edsbyn har haft årsmöte den 19/2 i Smyrnakyrkans Festsal. Trots det strålande fina vintervädret bänkade sig över 100 medlemmar till bords och bjöds på en mustig Gulaschsoppa och ostsmörgås. Efter den lukulliska måltiden förrättades parentation för de medlemmar som lämnat jordelivet. Vi tände ljus och höll en tyst minut till deras minne. Kören ledde oss i unison sång av psalmen "Härlig är jorden".

Den till årsmötesordförande valde Åke Jonsson höll, med ackuratess, i de sedvanliga årsmötesförhandlingarna. Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut godkändes. I enlighet med revisorernas förordan beviljades styrelsen ansvarsfrihet. Årsavgiften för 2017 beslutade mötet att vara oförändrade 250 Kr/år.
Till ny styrelse valdes: Ordförande Dan Hälsing, Sekreterare Karin Lindbäck, Kassör Gunnar Gudmundsson, Ledamöter: Christer Faberstedt, Marita Jakobsson, Gun Mårtensson, Maj-Britt Jonsson, Inga Bäckström och Laila Östmans. Vi avtackade vår kassör Ulf Jonsson med blommor och, inte blader men fläsk. Han verkade i 3 år hos oss.

Vid dragningen av årorna vann undertecknad ett par raggsockor, stickade av vår fina handarbetsgrupp. Där finns kärlek i varje maska, må ni tro! Många andra vann också fina handarbeten.

Den delvis "nygamla" styrelsen samlades efter årsmötet till konstituerade möte. Dess uppgift blir nu att verka enligt den handlingsplan mötet beslutat; Delta i och vara aktiva i samhällsdebatten om äldres villkor, verka för friskvård och hälsa och inte minst se till att vi har roligt på våra möten och fester. Tack till er alla som kom och var med! Och som omvald ledamot får jag tacka för förtroendet att åter få företräda er.
Christer Faberstedt

18 mars 2016

18/3 höll SPF-Seniorerna/Edsbyn månadsmöte på Smyrnakyrkan/Festsalen. Kanske på grund av den isande nordanvinden, som fick vår vårvärme att få kalla fötter och åtra sig för en stund, var vi inte lika fulltaliga som vanligt. Den luttrade, tappra skaran fick dock höra vår ordförande Dan Hälsing välkomna dem lika varmt välkomna, som alltid.
Christer Faberstedt informerade om medlemsutvecklingen. Den är positivare än årsmötessiffrorna visade. Vi är i dagsläget 458 ungdomliga, glada pensionärer i vår förening!
Christer informerade vidare om Studieförbundet Vuxenskolans vårprogram. Vi som medlemmar i SPF har 10 % rabatt på alla de kurser SV anordnar. Programmet finns att hämta på sv.se När det gäller datakurser har vi dessutom en subventionering på 300Kr + 10%. Kurser finns närmast i Bollnäs men kolla priset då! Billigare kan det knappast bli!
Nästa informationspunkt var MiljonKlubben, EIF:s satsning på Bandyn! Mötet beslutade att SPF-Seniorerna/Edsbyn skall stötta den satsningen med 1.000Kr Glädjande och viktigt för våra ungdomar!
Nu inledde KGB sitt 3:dje gradens förhör om våra insikter i rock-and-roll-eran! Putin var förhindrad att leda förhören så det blev en alltigenom mysig stund med "KGB-officerarna", Karl-Gunnar Karlsson, Nianfors och Ingvar Bergkvist, Harmånger. De förhörde oss varligt om allt från Pärleporten, Dan Andersson, Jan Sparring och Norrbottnisk dialekt. Ända in i Jonny Cash gick vi ograverade, ingen hamnade i Gulag!
En riktig "favvo" för alla var Ägg och Anjovismackorna som köket bjöd på. Efter lite Trissdragning återupptog KGB sitt musikaliska förhör tills de spänt väntade på Årorna. Som avslutning exekverade de en pinfärsk och på stunden komponerad hyllningskantat till SPF Seniorerna Edsbyn och vårt engagemang i MiljonKlubben!
Ta mig sjutton, gick inte KGB hem med en vinst på årorna dessutom, men det var ändå vi som var där som drog den största vinsten! En mysig eftermiddag med gemenskap, skratt och värme trots vädrets försök att dämpa oss!
På mötet låg listor ute för anmälan till Vårfesten på Grängsbo Bygdegård 29/4 med dans till Junix orkester. Då inte vi var fulltaliga denna gång på månadsmötet vill vi gärna att ni anmäler deltagande till oss. Det är så tråkigt, för att inte säga dyrt att avboka lokal och orkester för att vi inte får ihop festsugna till tillställningar vi försöker arrangera!
Vid tangenterna Christer Faberstedt 

15 april 201
Ingen rapport från denna månadsträff.

20 maj 2016
Friluftsdag på Kygelvallen.

Sommarlov.

19 augusti 2016
Månadsträff med surströmming. Folkets Hem.

16 september 2016

Fredagen den 16 september hade SPF-Seniorerna/Edsbyn månadsträff i Smyrnakyrkans Festsal. 96 förväntansfulla medlemmar fick, förutom de sedvanliga rapporterna, informationerna och vår sångkör, se en parad av våra egna duktiga mannekänger Marianne Olsson, Inga-Lill Larsson-Jägerros, Inga-Lisa Karlström och Elisabeth Runds. De visade kläder från Linnéas och Skoaffären i Edsbyn. Bejublad och köpstimulerande uppvisning! Ägarna Linnea Englund och Skoaffärens Annelie Larsson skrev lyckligtvis manus om kläderna, skorna och väskorna till en inte alltför i damkläder bevandrad konferencier, nämligen undertecknad.
Vi passar på här att informera om att Julfesten i år kommer att hållas på Grängsbo Bygdegård. Förra året kunde vi inte bereda plats för alla hugade besökare på grund av platsbrist då Smyrnakyrkans Festsal inte rymmer så många. I år kommer detta inte vara något problem och dessutom kommer vi att ordna med busstransport från Byn.
Christer Faberstedt

21 oktober 2016

Den 21 oktober höjde hösten ett varnande finger i luften och påminde om att sommaren nu är förliden. Hösten har ändå sin charm, färgexplosionerna i trädens kronor, dofterna av multnande löv och den klara luften. Undertecknad hälsade 7 nya medlemmar välkomna i vår gemenskap och passade också på att informera om nästa månadsmöte. Då skall vi låta hjärtat va me. Docent Mikael Hultström från Uppsala Universitet föreläser i samarbete med Hjärt och Lungfonden och hjärtrytmstörningar. Utrymme kommer att ges för frågor runt hjärtats problem, inte alltför ovanligt hos oss lite äldre. Dan informerade redan här att vi i år kommer att ha Julfesten vid Grängsbo Bygdegård och att vi ordnar med bussar dit. Förra året kunde vi inte ta emot alla som ville vara med på grund av platsbrist. Detta skall inte bli ett problem i år men håll er ändå framme med bokning i tid! Festen är väldigt populär!
En annan begivenhet hösten för med sig är SPF-Seniorerna/Edsbyns årliga Skördeauktion, en uppskattad tradition. I år inleddes den med en, av vår eminenta köksgrupp tillagade, mustig grönsakssoppa. Den värmde gott denna kylslagna dag! Efter att kören värmt upp oss ytterligare vidtog auktionen. Vår utropare, Dan Hälsing, hade ett rikt och varierat bord att erbjuda ivriga spekulanter. Soppor, sylter, bröd i alla dess former, bakverk, kinesisk citrusfrukt och flera, flera objekt gick under klubban. Eftermiddagens clou var nog ändå de sex handsydda dockor Kerstin Jonsson f. Bomark gjort. Kerstin finns ju inte med oss längre men jag tror att hon log i sin himmel när hon såg hur vi beundrade hennes verk! Kanske till och med skrattade lite åt Dans och undertecknades ivriga lyftande på kjolar för att riktigt noga beundra vad som fanns under dem. Fantastiska kreationer! Underklänningar med spetsar och mamelucker. Till och med handsydda läderskor hade de vackra flickorna! Den enorma behållningen 5.968 kronor går till verksamheten för att ordna trevligheter för oss unga pensionärer. Mörkret faller tidigare och tidigare så här års och då passade det bra att erbjuda alla, med auktionsfynd tyngda glada hemgående vänner en reflexbricka. En bra livförsäkring i trafiken!
Christer Faberstedt.

18 november 2016

Referatet från SPF-Seniorerna/Edsbyns möte den 21/10 måste jag inleda med en rättelse. På grund av ett missförstånd råkade jag ta livet av Kerstin Jonsson f. Bomark! Hon lever i högönsklig förmåga och kan därmed ta åt sig vår beundran över de fina dockorna som auktionerades ut förra mötet. Dessutom kan hon nu använda Mark Twains träffande uttryck: "Ryktet om min död är betydligt överdrivet!"

Nu till månadsmötet 18/11. Även här måste jag inleda med en ursäkt. Vi annonserade ett föredrag om hjärtsjukdomar, och säkert hade många förväntat sig detta. Nu blev föredragshållaren hastigt sjuk kvällen före och vi fick improvisera. Undertecknad har kanske gjort sig förtjänst av epitetet "ordbajsare" men ibland kan det vara bra att ha tillgång till en sådan! Jag visade ett bildspel och kåserade om barndomens Borgen. Tror och hoppas på att besvikelsen inte var alltför stor över programändringen. Ny kontakt har tagits med Hjärt&Lungfonden för att få hit föredragshållaren igen någon gång efter årsmötet i februari.
Listorna till julfesten 12/12 på Grängsbo Bygdegård börjar fyllas men ni kan fortfarande ringa våra festansvariga för bokning. (Nota Bene detta inlägg publiceras innan Midsommarafton!)
Vid tangenterna Christer Faberstedt

16 december 2016

SPF-Seniorerna/Edsbyn hade 16/12 Julfest. Trevligt fladdrande marschaller vägledde våra deltagare till Bygdegården i Grängsbo. Där väntade varm glögg och pepparkakor. Vår kör inledde festen med några av de kära julsångerna. Gemytligt samlades vi runt borden och avnjöt all den fina julmaten som vår, alltid lika duktiga, köksgrupp ordnat. Edsbyns Lucia med sina tärnor kom och förgyllde festen ytterligare. Sedan vidtog Ore Durspelare med sin show, en blandning av härlig musik och "mustiga" historier. Ett stort och fint lotteri gav glada lottköpare och ännu gladare vinnare. Som en extra grädde på Ris á la Maltan gjorde Byn 6-0 mot Kalix trots att vi inte var på Ön och hejade fram dem. Goda vänner direktrapporterade till mig på FB så jag kunde sprida glädjen! En alltigenom fin fest och så fina deltagare! Tack alla!
Vid tangenterna Christer Faberstedt