Flemmings berättelse del 10

HEJ! Nu har solen lyst på oss några dagar och det är lugnt i luften!

Besvärjelse
En sann optimist hämtar glädje och kraft
av att börja sin dag med att säga som så:
“Denna dag är den bästa som världen har haft,
och morgondagen blir bättre ändå”.
Är detta dumt?
Ödet står stumt.
Tänk om det är sant?
Det är obekant.

HISTORIA:
Idag för 226 år sedan – den 9 mars 1796 gifte sig Napoleon. Hans brud hette Joséphine och hade varit gift meds vicomte de Beauharnais. Nu var hon änka sedan några år, efter det att vicomten hade mist huvudet 1794 under skräckväldet- Hon var kreolska och född på Marttinique. Med sin första man hade hon två barn, Hortense och Eugène, som alltså blev styvbarn till Napoleon. Eugène blev i sinom tid far till en flicka som fick namn efter sin farmor Joséphine. Denna dam gifte sig 1823 med kronprinsen av Sverige-Norge, sedermera Oscar I, och försvenskade då sitt namn till Josefina.
Napoleons äktenskap blev inte speciellt lyckligt, men de höll ihop ett bra tag, och när Napoleon 1804 krönte sig själv till kejsare, krönte han Joséphine till kejsarinna. Det störst problemet med äktenskapet var att Joséphine inte födde Napoleon någon arvinge. Inte utan sorg i hjärtat bestämde han sig för att skiljas och gifte sig i stället med ärkehertiginnan Marie-Louise av Österrike, och halkar därmed in i den habsburgska kejsarfamiljen. Marie-Louise var bara 18 år när hon blev vigd i Wien med Napoleon – genom ombud! Dock icke genom ombud blev hon snart med barn. Joséphine fick behålla sin kejsartitel och erhöll en stånds-mässig bostad i slottet Malmaison.
Vi högtidlighåller bröllopsmåltiden med en karibisk romdrink till Joséphines åminnelse, följer “Kökets Napoleon”, Antonin Carême, kejsarens egen kock:
Ägg Carême, Morkulla Carême och Carêmes skinka.

Hälsningar från ett soligt Skaftö + 2 gr.
Fleming