Flemings berättelser del 18

Hej, det är onsdag, som började med regn men slutade i solsken. Det är dags för en liten vers+ historia:


 
ÄLVABRUS:
“Jag går snaskig på sniskan”,
sa Ätran till Viskan.
“Lämna lorten ¨åt sidan”
sa Lidan till Tidan.
“All vår fisk är i gungan”,
sa Ljusnan till Ljungan.
“Här finns orsak till klagan”,
sa Nissan till Lagan.
 
HISTORIA
Sankt Valentinus dag 275.
För inte alls så många år sedan lyckades de smarta svenska affärsmännen introducera firandet av “Alla hjärtans dag” även här i landet, vilket går till så att man ska sända små fåniga kort till varann och förhoppningsvis också en eller annan nyinköpt gåva. I Storbritannien var det på medeltiden sed att unga människor den här dagen drog lott om ve,m man skulle muppvakta under året – höviskt och ridderligt förstås. (Som en kuriositet kan nämnas att den engelske ambassadören i Stock-holm, Bulstrode Whitelocke, drog drottning Kristina som sin “valentine” 1654. Men det blev ju ingenting med det ...)
    I själva verket torde den här seden ha sitt ursprung i det gamla Rom, där ,man i februari firade festen “Lupercalia” till den paniske guden Lupercus ära, då präster, omgjordade med bockfällar, men f. ö. nakna, sprang omkring i stan. Att möta dem ansågs vara lyckobringande för gifta kvinnor-. För övrigt lär de romerska ynglingarna också genom lottning valt unga damer, som skulle hålla dem i handen och sådär under festandet, som stundom övergick till sannskyldiga
orgier. I England finns den folktron att fåglarna just den här dagen väljer sig en maka. Någon vettig koppling mellan flörtlekarna och den gamle biskopen Valen-tinus i Interamna, som blev martyr den 14 februari 275, är svår att finna.
   men märkligt nog så led ett antal gangsters en våldsam död just på Saint Valentine´s Day 1929 i ett garage i Chicago, nedmejade av Al Capones hyrda mördare,
iförda polisuniformer.
    Men en sådan otäckhet ska vi inte tänka på nu. Vi firar”Alla hjärtans dag”med “Canapé d`Amour, Coeur de Filet Provencal och Småländsk Hjärtansfröjd!!
mvh
Fleming