Reserapporter

Besök i Luleå kommuns trädgårdsanläggning i Björsbyn
  
Den 29.5 gjorde ca 25 SPF:are från Mjölkudden besök i Luleå kommuns trädgårdsanläggning i Björsbyn . Anläggningen togs i bruk 1999. Där sker all tillhandahållande av växter till parker, kyrkor och till all blomsterutsmyckning. De har 3 heltidsanställda och när allt skall ut så är de fler.
I de olika växthusen finns ca 40.000 plantor som skall skötas och bevattning och gödning sker automatiskt. Ingen ohyra finns.
Under vintermånaderna förbereds nästa års planteringar, man ritar upp hur planteringarna skall se ut i färg och formmässigt. Vi vandrade runt i alla växthus och fick beskrivet hur allt fungerar. Blomkrukorna fylldes av en maskin som fyllde 2000 krukor/timme med jord.
Luleborna skall vara glada och tacksamma att vi har dom som smyckar staden varje sommar, det är mycket arbete bakom.
Vi tackar för den fina rundvandringen.
________________________________________________________________________________
Resa till Heta Hyttan i Piteå och Klöverbergsgården i Klöverträsk26/4 2018
   
Vi var 29 seniorer från SPF Mjölkudden som åkte till Piteå den 26/4 2018 för ett besök på Heta Hyttan glasbruket som startade sin verksamhet redan år 2005 och är beläget i gamla bryggeriet intill Furunäsets gamla hospital byggt 1890 och numera nedlagt sedan många år tillbaks och är nu företagsby.

Linnea som tog emot oss och som visade hur glasblåsning går till hade 17 års erfarenhet av glasblåsning och formgivning. I hyttan fanns en ugn med smält glas som ständigt var på så att glaset ej stelnade, allt som misslyckades vid blåsning återanvändes. Glas spill fick de även från glashyttan i Målerås.

Linnea tillverkade ett dricksglas och ett hjärta under vårt besök. Två av oss fick prova på den ädla konsten som de fick erfara kräver stor erfarenhet och kunskap. Vi kunde sedan handla av de fina konstverk som fanns i butiken och många gjorde inköp.

Efter besöket där intog vi en välsmakande lunch i Borggårdens matsal även den belägen i gamla Furunäsets lokaler.

Därefter fortsatte bussresan till Klöverbergets hönseri där vi togs emot av ägaren Viktor Boman och hans mentor Peter Georgson. Vi fick höra hur företaget expanderat sedan starten 2012. Man har 4 stallar med c:a 3000 höns i varje. Numera köper man produktionen från Banafjäll utanför Örnsködsvik och från Jörn. I dag säljs Klöverbergs ägg av ICA och Coop i Norrbotten och Västerbotten och flera butikskedjor är på gång. Flera av oss passade på att köpa ägg efter rundvandringen och titten in i hönsgården.

En intressant och trevlig dag med tack till alla medverkande.
_________________________________________________________________________________
Besök på Länsstyrelsen i Luleå den 6/112017





Vi var ett 30-tal seniorer från
SPF Mjölkudden som på
Gustav Adolfsdagen den 6.11
gjorde ett besök på Länsstyrelsen
Norrbotten. Det passade bra den
6:e eftersom det under Gustav II Adolfs
regering av rikskanslern Axel Oxenstierna
landet delades upp i 23 landdömen som
nu är länsstyrelser.

Vi började med en god lunch på
J&J Restaurang som finns i Länsstyrelsens
lokaler. Därefter togs vi emot av chefen
för kommunikationsavd. Fredrik Hedlund.
Han gav oss en lärorik information om
länsstyrelsen. En statlig myndighet
som finns i varje län, en länk mellan
människor och kommuner och en länk
till regering, riksdag och andra myndigheter.



Chef är landshövding Sven-Erik Österberg, som har 250 medarbetare. Länsstyrelsen är en myndighet med ansvar för tillsyn och förvaltning
och med expertis som spänner över hela samhället.

Frågor som rör djur och natur, miljö och klimat, lantbruk och landsbygd, näringsliv och föreningar, människa och samhälle, samhällsplanering och kulturmiljö, integration, krisberedskap handläggs. I oktober betalades 53,7 miljoner ut till stöd för länets bönder. I oktober beviljades också drygt 24 miljoner i stöd för byggandet av 102 lägenheter bl.a. i Malmberget och Lulebo.

Länsstyrelsens vision är: "Tillsammans för Norrbottens bästa" genom en hållbar utveckling. Mycket samlad kunskap finns innanför Länsstyrelsens väggar och en del av det fick vi ta del av. Vi sänder ett hjärtligt tack till Fredrik Hedlund.
Tyvärr lämnar Sven-Erik Östberg landshövdingeposten från 1 februari 2018 och blir chef för Stockholms län.
Text Eila Pettersson

_________________________________________________________________________________

Studiebesök på Nordchark den 18/10 och 25/10 2017
   

SPF Seniorerna Mjölkudden besökte under oktober månad i två grupper NordChark AB på
deras produktionsanläggning ute på Storheden. Platschefen Kent Brännholm tog emot oss och informerade om företagets verksamhet och produktsortiment. Därefter genomförde vi en rundvandring i deras produktionsanläggning där vi fick följa tillverkning av korv från råvara till färdig produkt men vi fick även ta del av deras övriga omfattande matproduktion. Företagets råvaror kommer till stor del från lokalt producerande underleverantörer och förutom matproduktion driver företaget egen lunchrestaurang i anslutning till sin fabrik. Slutligen fick vi testa på en del av deras färdiga produkter som smakade mycket gott. Vi tackade Brännholm för ett intressant och välsmakande besök.

Kenth
_________________________________________________________________________________

Spf Mjölkudden har under september besökt Kustbevakningen i Luleå
Det är en egen civil statlig myndighet under justitiedepartementet med ansvar för miljön till sjöss. De skall även ha befogenheter inom tull, polis, fiskeriverket och sjöfartsverkets områden. De kan t.ex. preja, stoppa och borda fartyg. Luleå kustbevakning sträcker sig från Skellefteå till Haparanda alltså ca 25 mil. Till sin hjälp har de en svävare med en toppfart på 40 knop som ofta används vid akuta sjukdomsfall i skärgården. Vi fick även se ett övervakningsfartyg med högklassig teknik och med utrymmen som kan ge personalen en bra standard ombord vid längre perioder ute till havs. Vattenskoter är med på övervakningsfartyget. Allt detta och mer om deras utbildning fick vi höra av Fredrik Gustafsson och Lars Näsman som tog emot oss och visade oss ombord på övervakningsfartyget och svävaren. De har även varit på uppdrag av EU i Medelhavet och räddat flyktingar som kommit i överfyllda båtar.
Vi tackar personalen för en fantastisk visning och trevligt bemötande.
________________________________________________________________________________

Tornedalsresan med Tornedalsgillet

I Tornedalen sol. Det får man ofta höra
på väderleksrapporten. Tornedalsgillet i
Luleå tillsammans med SPF Mjölkudden
och PRO Södra med Tomas Välimaa
bakom bussratten åkte för att kolla
om det är sant. Jo, det är sant.

Det var nog sommarens första varma dag.
Solen sken både ute och inne.

Deltagarna startade resan från Loet
klockan 08.00 på morgonen.
Första stoppet var hos Monika och
Bengt Pohjanen på Sirillus gården i
Överkalix.

Bengt berättade bland annat om hur
de byggt upp gården och Monika
visade och berättade om sina ikonmålningar.
Mycket intressanta berättelser.

Färden gick vidare till Sattajärvi och Keros läderfabrik och butik. Emma, som tillsammans med kusinen Eric driver den tredje generationens företag vidare, guidade resenärerna i fabriken.
De fick se hur skor sys och höra hur företagets utvecklats sedan starten på 1920-talet.

Efter det gick turen till Pajala. Där mötte Alf som bjöd in sällskapet i kolmilan där det bjöds på en god lunch bestående av sallad, bröd och en köttsoppa serverad i en matkåsa. Det var mörk och mysigt ner i kolmilan som ledigt rymde de 50 deltagarna. Eftersom Alf är god vän med tomten visade han oss även Tomtemagasinet. I december varje år kommer över tio flygplan från Storbritannien med besökare. En välorganiserad aktivitet.

Resan fortsatte till Vassikavuoma som startade 1999 som ett EU-projekt. Man skulle restaurera lador och slåtterkojor. Man ville bibehålla den gamla traditionen med myrslåtter och samtidigt bevara något åt eftervärlden. Absolut värt ett besök, speciellt när det är fint väder.

Färden fortsatte söderut. Några berättade var de hade sina barndomshem och var några i Tornedalsgillet hade sina sommarhus. Resenärerna fick även se var Bengt Pohjanen har sitt barndomshem i Kassa. I Svanstein blev det en titt på konst av Suup i Dränglängan. Kaffesuget blev sedan så stort att deötagarna stannade till i Kattilakoski och fick begäret uppfyllt.

Sista anhalten var på Hietalas handelsträdgård där Hans bland annat berättade om växthusen och gurkodligen. Även det företaget drivs nu av tredjegenerationen Hietala.

Allt var så trevligt och som det brukar går tiden alltför fort. Åter i Luleå klockan 22.00 och de flesta somnade nog med sol i sinne.