Fullmakt

Vem vill du ska företräda dig om du blir sjuk?

I år har överförmyndare, politiker och tjänstemän haft sin årliga länsträff . De fick information om den nya lagen om framtidsfullmakt, som infördes i somras.

Framtidsfullmakt – viktigt att tänka på.

Lagen om framtidsfullmakt träder i kraft den 1 juli 2017. Här får du information om det som är viktigast att tänka på, till exempel vem som kan och inte kan upprätta en framtidsfullmakt och vem som kan/inte kan bevittna fullmakten.

Tanken med en framtidsfullmakt är att det ska vara möjligt att själv bestämma vem som ska fatta beslut åt dig i framtiden, om och när du själv inte längre är beslutskapabel. Behovet av någon form av framtidsfullmakt har diskuterats i Sverige till och från under ett antal år. Framtidsfullmakten är i första hand tänkt att vara ett komplement till god man och förvaltare och vanlig fullmakt.

Vem kan upprätta en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt kan upprättas av den som fyllt 18 år och är beslutskapabel. OBS! Framtidsfullmakten ska i likhet med ett testamente bevittnas av två samtidigt närvarande personer, vilka ska känna till att det är en framtidsfullmakt de bevittnar.

Vem får inte bevittna en framtidsfullmakt?
Den som är under 15 år eller på grund av psykisk störning saknar insikt om betydelsen får inte bevittna en framtidsfullmakt. Ingen får heller bevittna ett förordnande till honom/henne själv, en make eller sambo eller någon som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till honom/henne.
Inte heller fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren eller hans/hennes syskon får vara vittne. En fullmaktsgivare, förmyndare, god man eller förvaltare för någon får inte bevittna ett förordnande till den juridiska person som han eller hon företräder. Inte heller ledamot av styrelsen för ett bolag, en förening, ett trossamfund eller en stiftelse får bevittna ett förordnande till den juridiska person som han eller hon företräder.

Vad omfattar framtidsfullmakten och vad omfattar den inte?
Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter, som att ansöka om särskilt boende eller att kunna bistå fullmaktsgivaren vid vårdkontakter. Den kan även omfatta försäljning av fast egendom och bostadsrätt, men detta ska då framgå av fullmakten. Fullmakten omfattar inte vård eller tandvård. Familje- och arvsrättsliga ärenden, såsom till exempel äktenskapsskillnad och upprättade av testamente, omfattas inte heller.
Det är fullmaktshavaren själv som avgör när framtidsfullmakten träder i kraft med möjlighet att få frågan prövad av domstol. Återfår fullmaktsgivaren sin beslutsförmåga får framtidsfullmakten anses ha förlorat sin verkan. En framtidsfullmakt kan återkallas av fullmaktsgivaren så länge denne är beslutskapabel. En framtidsfullmakt ska kunna lämnas till fler än en person. Överförmyndaren ska vid missbruk av framtidsfullmakten kunna förbjuda fullmäktigen att använda densamma.

Generalfullmakt.
Vem som helst kan utfärda en fullmakt d.v.s. upprätta dokumentet. Sedan ska fullmakten så klart undertecknas av fullmaktsgivaren som givetvis är den som bestämmer huruvida en fullmakt ska upprättas eller inte. Bevittning är inte nödvändig om det inte gäller försäljning av fast egendom eller bostadsrätt. Ibland finns det en övertro på att en sådan fullmakt fungerar i alla sammanhang. Banker t.ex. kräver detaljerade fullmakter på deras egna fullmaktsformulär.
OBS! För att en generalfullmakt ska vara giltig vad gäller försäljning av fast egendom eller bostadsrättslägenhet, måste det framgå att fullmakthavaren har givits rätt att sälja huset/lägenheten. Även fastighetens/lägenhetens beteckning måste framgå av fullmakten.

Länk till tidningen Senioren där finns mer att läsa om framtidsfullmakten.

Svensk författningssamling Lag om framtidsfullmakter