Månadsmöte jan

  • : Gunnar Josephson tackar Jan-Olof Nilsson för ett fängslande föredrag
  • Berit Rydberg, Stig Öhrngren och Margareta Dahlbäck
  • Agneta o Jan Brunström bredvid Siv Abrahamsson
  • : Vinnaren av 1 pris i lotteriet, Håkan Magnusson, flankerad av Ketty Magnusson och Berit Rydberg
  • fr.h. John-Erik Svensson, Helen Kinhult, Bodil och Torsten Johansson
  • Bengt Sjöstrand och Fleming Brunnhage tar sin en pratstund
  • Kent o Margareta Johansson, Florence o Henry Olsson
  • Birgitta och Leif Höglind, Meta och Gunnar Lundqvist
  • : Gunnar Josephson tackar Jan-Olof Nilsson för ett fängslande föredrag
  • Berit Rydberg, Stig Öhrngren och Margareta Dahlbäck
  • Agneta o Jan Brunström bredvid Siv Abrahamsson
  • : Vinnaren av 1 pris i lotteriet, Håkan Magnusson, flankerad av Ketty Magnusson och Berit Rydberg
  • fr.h. John-Erik Svensson, Helen Kinhult, Bodil och Torsten Johansson
  • Bengt Sjöstrand och Fleming Brunnhage tar sin en pratstund
  • Kent o Margareta Johansson, Florence o Henry Olsson
  • Birgitta och Leif Höglind, Meta och Gunnar Lundqvist

Månadsmöte den 17 januari 2018

Januari är en opålitlig månad med ständig risk för halka och benbrott. Trots detta hade dryga 70-talet medlemmar infunnit sig från Skaftös alla hörn för att delta i årets första månadsmöte på Folkets Hus i Grundsund. Julfesten förra året kändes avlägsen, och man gladde sig åt att återse gamla vänner.

Föredragshållare denna gång var Jan-Olof Nilsson, dokumentärfilmare och författare. Rubrik för föredraget var "Lucky Strike", ett namn vi så småningom skulle få förklaring på. Jan-Olof hyser ett passionerat intresse för andra världskriget, och har under många år sökt upp och intervjuat människor som deltog i det, militärer såväl som civila.

För att försätta publiken i 40-talsstämning visade han upp en gammal ransoneringsbok, välkänd för den äldre publiken, liksom ett paket av Triangelns E4 surrogatkaffe. Svängig Glenn Miller-musik gjorde oss nostalgiska – men hur var det egentligen under dessa dramatiska krigsår?

Jan-Olofs pappa var ung pojke då och intresserade sig mycket för flyget. När ett amerikanskt stridsplan – en B-24 Liberator - nödlandade utanför hans hemort Falkenberg var det en stor sensation, och killarna letade efter vrakbitar och plexiglas – riktiga statusprylar på den tiden! Detta hände den 17 januari 1945, och det var förvisso ingen enstaka incident. Omkring 300 främmande stridsflygplan nödlandade i Sverige under krigsåren.

Jan-Olof växte upp med faderns historier från kriget och fattade själv ett stort intresse för andra världskriget. Han började forska kring nödlandningen 1945 och lyckades få tag på namnen på den tio man stora besättningen, alla unga män. Det visade sig att samtliga hade överlevt kraschen tack vare sina fallskärmar. Nu var hans nyfikenhet väckt, och han uppsökte den ene efter den andre, intervjuade och filmade dem. Idag är de gamla män, dock med kriget fortfarande i starkt minne. Under hela livet har de hållit kontakt och träffats vid olika jubiléer.

1943-44 skedde en enorm upprustning i Amerika, och tusentals amerikaner skickades i sina plan till England för att hjälpa till med försvaret mot Tyskland. Jan-Olof berättade livfullt om hur "hans pojkar" flugit över Hamburg och bombat ett oljeraffinaderi och samtidigt själva blivit utsatta för attacker från tyskarna. Planet skadades och piloten styrde norrut med läckande motor och utan kartor. Det blev nödlandning utanför Falkenberg, och man visste inte i vilket land man befann sig. Senare hittade en av flygarna en tidning, i vilken namnet Gunder Hägg förekom, och då förstod han: man var i Sverige!

Flygarna i Falkenberg blev väl omhändertagna i sitt "interneringsläger", bjöds på restaurang första kvällen och lärde sig trivas väl under den tid de vistades i Sverige. De levde som kungar; pengar saknades inte, pojkarna var avlönade av amerikanska myndigheter och kunde unna sig allt de önskade. Skidor och cyklar blev snabbt inköpta. Pojkarna gjorde succé bland flickorna och lärde dem dansa jitterbugg och bjöd frikostigt på alla nöjen. En del blev kära och gifte sig, och några blev pappor till barn de aldrig lärde känna.

Sammanlagt kom ungefär 1300 amerikanska och brittiska flygare till vårt land och förlades i olika städer. De hade tur – 40000 av de amerikanska soldaterna kom aldrig hem från Europa...

Jan-Olof hade många rörande och roliga historier att berätta om "pojkarna" som han hållit kontakt med. En mängd foton, filmsnuttar och tidstypisk musik beledsagade han föredrag, och han lyckades verkligen levandegöra en spännande och samtidigt fasansfull tid i vår historia.

I hans bok "Lucky Strike" kan man fördjupa sig i hans möten med flygarna och deras familjer, och där får man också förklaring till bokens titel. Den syftar inte bara på de kända cigaretterna utan även på ett gripande livsöde med lyckligt slut. Enligt författaren handlar hans roman huvudsakligen om möten, kärlek och vänskap.

Efter J-O Nilssons framträdande vidtog kaffe med läcker smörgås och kaka, samtidigt som ordförande Berit Rydberg informerade om Kaprifolens vårprogram. Lotteriet innehöll ovanligt många vinster, varför lottdragningen tog sin tid. Dagens värdgrupp avtackades, och av en slump råkade samtliga i gruppen vinna var sin vinst – välförtjänt!

Agneta Bager-Josephson