Frilufsarna vid Källbyravinen onsdagen 22:a september

Höstdagjämningen var påtaglig och kändes in i märgen när de spänstiga frilufsarna i SPF Seniorerna på onsdagen samlades för en 5-kilometerstur.

  • Morgonkylan kändes avlägsen efter bara ett par minuters promenad.
  • Inte samling vid pumpen, men väl samling vid en källa (som inte syns på bilden).
  • Tvärs över Kälbyravinen tågade SPF-gänget på fina träbroar.
  • Morgonkylan kändes avlägsen efter bara ett par minuters promenad.
  • Inte samling vid pumpen, men väl samling vid en källa (som inte syns på bilden).
  • Tvärs över Kälbyravinen tågade SPF-gänget på fina träbroar.

Höstdagjämningen var påtaglig och kändes in i märgen när de spänstiga frilufsarna i SPF Seniorerna på onsdagen samlades för en 5-kilometerstur i historiska marker vid Kälbyravinen i Skogstorp. Men så snart man fått upp farten glömdes höstvädret och det blev en väldigt fin dag.

Stora delar av dessa marker utgjorde förr ett innanhav. Redan på bronsåldern fanns bebyggelse i området och kända fornfynd har gjorts. Wikimedia berättar att en vapensmedja anlades på 1590-talet och sedan dess har verksamhet funnits på platsen.

Genom dessa marker guidades frilufsarna av Maj-Britt Besterman, som varit ledare sedan gruppen bilades 2014. Det var ett gäng som var påtagligt positivt och som dessutom utökats med några nya frilufsare, och deltagarrekordet kändes nära men för rekord fattades två!

Promenaden vid Kälbyravinen var den tredje för säsongen sedan aktiviteterna återupptagits. Några hade lyckan att komma hem med fina, gula kantareller.

Nästa promenad förläggs till naturreservatet Stengärde mellan Kungsör och Alberga onsdagen 13 oktober.

Vid Stengärde finns ännu mera historia att ta del av, till exempel hemskheter som en varggrop, men även riktig urskog och skönheter i form av öppna källor med rent vatten. Kanske går det också att plocka lite trattkanareller på bergsåsen när vi bara har en liten bit kvar att promenera.

Avfärd i bilar från Skogsängens IP klockan 10:00.

Leif Korsman vet mera om promenaden i Stengärde, telefon 070 283 20 20.

Text: Roger Stark, foto: Leif Korsman och Roger Stark