Medlemsmöte den 3 april 2023

SPF Seniorerna Hjo har haft månadsmöte 3 april. Ett 70-tal medlemmar deltog. Ute sken solen men snön låg fortfarande i drivor efter helgens snöoväder, vilket Annika Boman Owren kommenterade inledningsvis.

Information gavs om Internationella äldre dagen 1 oktober. Dagen kommer att firas i ett gemensamt arrangemang mellan SPF, PRO och Hjo Kommun på Lilla Park.

Dagens föreläsare Ingvar Öhrn hälsades varmt välkommen till SPF Hjo Seniorerna.  

Temat för dagen var Ortnamn i allmänhet och ortnamn i Hjo-trakten i synnerhet. Varifrån kommer våra ortnamn? Hur gamla är de? Vad betyder de?  

Ingvar Öhrn är bosatt i Askersund, lärare i 40 år numera pensionär, som gärna är ute och föreläser om olika saker. Han har en bred repertoar, men huvudinriktningen är historia, språk och musik.

Inledningsvis presenterades en definition. Ortnamn är ett gemensamt ord för alla namn på geografiska objekt och områden, små som stora, gamla som unga. Ortnamn är namn på världsdelar, länder, städer, byar, gårdar och torp, på gator, broar, parker och torg, på hagar, åkrar och ängar, på sjöar, åar, berg, dalar, stigar, grindar, diken, stenar och mycket annat.

En bred exposé över många namn på orter i Västergötland gavs. Men även orter som fått namn efter kvinnor företrädesvis drottningar till exempel Mariestad, Ulricehamn, Dorotea, och Vilhelmina. Många orter bär namn med inspiration av djur eller träd som Älgarås och Lindesberg.

Vi använder ortnamn dagligen för att kunna benämna platser i vår omgivning. Ortnamn har även en annan roll – som historiska källor ”titthål ner i historien”. De äldsta namnen är troligen namn på stora sjöar och öar såsom Vättern och Tjörn. De fanns sannolikt redan på bronsåldern 1000 år f Kr då människan blev bofast och fick behov av att namnge för att kunna orientera sig.

Men Hjo då som ortnamn? Välkänd för många är munken som fann frid i Hjo (Hic Jacet Otium på latin). Förvisso sant, men Ingvar Öhrn lät oss veta att orten benämndes Hyo år 1327. Ortnamnet har äldst fungerat som namn på Hjoån. Ånamnets betydelse är snarast 'den oklara, grumliga'.

Föreläsningen gav många tankar och nyfikenhet att få veta mer. Lästips: Svenskt Ortnamnslexikon som behandlar mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, sjöar, berg och andra platser i Sverige.

Mötet avslutades med fika och information om Sommardagar på Piperska, Lundsbrunn, pågående studiecirklar, information från Hjo Energi 24 april, måndagspromenad 17 april och Hemliga resan 12 juni. Bengt Stener, föreningens digitaliseringsombud, informerar om att SPF Seniorerna Hjo nu finns på Facebook. Bengt kommer att finnas tillgänglig för ”digitaliseringsfrågor” 1 timme före och 1 timme efter månadsmötena fr o m majmötet.

Nästa medlemsmöte i Församlingshemmet är måndag 8 maj kl. 14 då det bjuds på musik under medverkan av Björn Bergling, sångsolist född och uppvuxen i Tibro.