Hemlig resa juni 2017

I vacker försommartid gick 2017 års hemliga resa. Spänningen är alltid stor – vart ska det bära hän i år? Busschauffören styrde söderut och efter Falköping gick färden genom den vackra och kulturrika Ätrandalen mot Ulricehamn.

En mycket kunnig och trevlig guide från Ulricehamn anslöt utefter vägen och guidade oss suveränt hela dagen.

Förmiddagskaffe fick vi på Timmele Gästgivaregård, som har anor från 1600-talet. Dalgången är en gammal färdled och vi fick berättat för oss om gästgiveriförordningen som gällde förr. Det fick då inte vara längre än två mil mellan gästgiverierna och hästskjuts måste kunna erbjudas. På väggarna kunde vi läsa om gamla tider ända från Jägarstenåldern år 9000 - 3500 f.Kr. till 1800-talet.

Utanför gästgiveriet finns Timmele miniby uppbyggd i skala 1:10. Den visar hur byn såg ut före Laga skiftet, vilket genomfördes på 1800-talet.

När vi närmar oss Ulricehamn och sjön Åsunden får vi en karta! Vi ska göra turen "Gårdarna runt sjön"

Författarinnan Birgit Th Sparre har i sina romaner skildrat sin hemtrakt kring Åsunden, där hon växte upp på gården Sjöred, älskad och bortskämd av sina adliga adoptivföräldrar.

Nästa stopp var Torpa Stenhus. Det byggdes under 1400-1500-talet och fungerade under 300 år som en försvarsanläggning. Striderna mot danskarna var många, men efter freden i Roskilde 1658 användes Torpa Stenhus som ett sädesmagasin mellan åren 1700-1900. Det är i privat ägo sedan 16 generationer. Nuvarande ägare är Pehr Zethelius. I Barockkapellet, Riddarsalen och Kungssalen, med vackra tak- och väggmålningar. kunde vi känna historiens vingslag, när guiden berättade om släkterna Stenbock och Sparre och om Gustav Vasa som där förlovades med den unga Katarina Stenbock.

Lunch, på råvaror från Sjuhäradsbygden, intar vi på den vackra gården Hofsnäs.

Vi åker vidare runt sjön i den ljuvliga försommaren med dignande syrénbuskar, förbi vackra gårdar och stannar vid Källebacka Säteri, från 1700-talet. Det är privatägt och ägarfamiljen bor i det omsorgsfullt renoverade och bevarade huset med sin gamla interiör. Byggnadsminnesförklarat på 1980-talet. Inspelningar till filmen Änglagård gjordes i trakterna kring Ulricehamn, bl.a. på Källebacka Säteri.

Innan vi lämnar Åsunden får vi en sightseeing per buss genom Ulricehamn. Ulricehamn har varit handelsstad sedan 1300-talet och trakterna var längre tillbaka kända för sin textilindustri och sina västgötaknallar. Den vackra staden klättrar på sluttningarna vid sjön. Vi ser de stora idrottsanläggningarna vid Lassalyckan och ser en stad i utveckling. Invånarantalet har passerat 24000.

Eftermiddagskaffet avnjuter vi vid Basta kvarn, vackert beläget vid Ätrans strand.
Vid 19-tiden är vi tillbaka i Hjo. 50 personer deltog i resan och enbart nöjda och glada kommentarer har hörts under dagen.

                                   Se bilder från resan