Måmadsmöte mars 2018

Kungliga representationsmåltider.

Hovlakej och sommelier Henrik Fredriksson.

  • Henrik Fredriksson med Nobelservisen

På medlemsmötet i mars hade ett 75 – tal personer infunnit sig för att lyssna till Henrik Fredriksson, född och uppvuxen i Skövde, som föreläste om kungliga representationsmåltider. Henrik är utbildad sommelier och även kunglig hovlakej. Han har studerat vid Restaurang och Hotellhögskolan i Grythyttan, som sorterar under Örebro Universitet. Sedan 2017 har han en fil. kand. examen i ämnet, så han vet verkligen vad han talar om.

På ett mycket proffsigt sätt berättade han till bilder om kungliga representationsmåltider, dukning, bordsplacering, traditioner, statsbesök hemma och utomlands och gav dessutom åhörarna ett historiskt perspektiv på måltidens betydelse genom tiderna.


Den första bilden var "Nattvarden" av Leonardo da Vinci, förmodligen världens mest kända målning av Jesu sista måltid. Kristendomen är f.ö. den enda religion i världen som har måltiden som sakrament, i nattvarden! Vad som alltid genom hela historien, ända från biblisk tid, har funnits på borden är bröd, salt och vin. Och än idag har de kungliga familjemedlemmarna sitt eget personliga saltkar vid stora middagar med representation.

Vid en representationsmiddag handlar det inte bara om mat, utan måltiden har ett högre syfte: Produkten ( maträtterna, porslin, dukning), Rummet (Karl XI galleri, Vita Havet ,Stockholms stadshus vid Nobelmiddagarna o.s.v.) Mötet mellan gäster, Styrsystemet (t.ex. brandskydd) och sist men inte minst Stämningen. Så det är många parametrar att ta hänsyn till om syftet skall uppnås!

På 1700-talet införde Gustaf III publik taffel, folket fick komma och titta på när de kungliga åt. Vi kan idag tycka det är lustigt, men jämför med Nobelmiddagarna, som 200 miljoner människor via TV får ta del av även idag!

Karl XIV Johan införde under 1800-talets början många helt nya maträtter till Sverige med influenser från det franska köket. Vi känner igen aladåber, mousser, pajer, omeletter för att bara nämna några rätter, som vi än idag tycker om att äta.

Vid en kunglig representationsmåltid kan det vara upp till ett 90-tal personer involverade runt själva måltiden och hushållet, förutom all annan personal, så det är en stor apparat som skall fungera logistiskt perfekt.

Visste ni att det tog ett år att ta hand om bara linnet och dukarna vid fataburen efter kronprinsessan Victorias bröllop!   

Henrik avtackades med blomma och lång applåd efter ett mycket intressant och lärorikt föredrag om en värld, som vi vanliga dödliga bara får ta del av via medierna.

Efteråt blev det kaffe och semlor och diverse information som man kan ta del av på hemsidan.

Vid nästa månadsmöte, den 9 april, kommer Gillis Edman och föreläser om "Livet, Kärleken och Döden".

Ulla Nyström Ohlén