Bankomaten tillbaka

Bankomaten i Norrahammar togs bort innan jul. Efter insändare i JP (läs i tidigare nyheter!) kommer den nu tillbaka!

Bankomaten kommer tillbaka!

Jubel i Norrahammar! (JP 2024-02-01)

Från Jönköpings-Postens ledare 2024-02-03:

Norrahammar får åter en bankomat. Den som tidigare fanns, och drevs av Bankomat AB, lades ned i slutet av förra året.

Bankomatfrånvaron gick knappast obemärkt förbi. I tidningen har frågan lyfts på insändarplats av SPF Tabergsdalen, vilket ledde till både repliker och medhåll.

Bankomat AB svarade att ”hur mycket automaterna används och hur långt det är till andra automater i området” var avvägningar som låg bakom nedläggningen.

Många andra, däribland kommunen och länsstyrelsen, har engagerat sig i frågan.

Nu står det alltså klart att en ny bankomat installeras i Norrahammar – redan nästa vecka. Det handlar om företaget Nokas som driver Kontanten Uttagsautomater.

”Vi har sett att det verkar vara en efterfrågan så vi gör ett försök och hoppas att det ska göras tillräckligt många uttag” sa Nokas representant Marcus Liljeblad till tidningen.

För Norrahammar som lokalsamhälle är detta definitivt ett glädjebesked. Utan tvekan kan det kännas bra att ha en bankomat någorlunda i närheten av sitt bostadsområde. Det handlar om både faktisk och upplevd lokal serviceinfrastruktur.

Framför allt lär det betyda mycket för många äldre, som inte alltid är bekväma med digitala betalmedel. Även för Norrahammarbor som inte ens använder kontanter kan förekomsten av bankomat vara betryggande. Om mataffärens system tillfälligt slås ut, går det fortfarande att ta ut pengar utan omaket att först ta sig till Taberg.

Mellan Norrahammar och Taberg är det nästan en halv mil. Det är knappast tal om en snabbpromenad alltså.

Däremot kan inte Norrahammars invånare andas ut helt i och med den nya vändningen.

Som Marcus Liljeblad, Noka, själv är transparent med bygger bankomatens framtid på att den används tillräckligt mycket framöver.

För oavsett vad man tycker om det, står det klart att kontantanvändningen minskar. Sverige är ett av de länder där flest gör betalningar digitalt.

Nyligen tillsattes en statlig utredning som ska titta just på kontanternas roll i samhället. I ett pressmeddelande tryckte finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) dels på den digitala klyfta som finns, dels det viktiga beredskapsperspektivet.

I denna kan förslag om specifika regler eller mål för kontanttillgången tänkas föreslås.

Det går att diskutera var ansvaret ska ligga, ska staten – om ingen annan utväg finns för en ort – handgripligen gå in och börja betala företagen för driften av bankomaterna?

Här är det viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Om utvecklingen fortsätter kan ännu fler bankomater hotas.

I det läget vore det rimligt att staten garanterar och betalar för möjligheten att ta ut kontanter.

Rent krasst kommer det emellertid inte vara motiverat med exempelvis statliga, bindande krav på att varje ort ska ha en egen bankomat. Det skulle snarare kunna handla om att det behöver finnas en inom varje radie på ett visst antal kilometer (eller mil, när det gäller landsbygd.) Då skulle det gå att ta ut kontanter, om än kanske inte dagligen för alla.

Förmodligen kommer även större orter påverkas på sikt. Det är inte ens säkert att Jönköpings innerstad kommer att ha mer än en bankomat i framtiden.

Kontantvärnandet är förståeligt, men det får inte rent politiskt slå över mycket åt andra hållet. Många använder kort för att det känns praktiskt. För många näringsidkare handlar det också om säkerhet att inte handskas med kontanter.

Max Eskilsson
max.eskilsson@jp.se