Föreläsning Peter Börjesson

Föredrag med trekaffe hos SPF Seniorerna , Kungsätersbygden.

Söndagen den 17 november inbjöds till en virtuell vandring i Varberg tillsammans med Peter Börjesson , känd för sin kunskap om denna. Drygt sextio medlemmar kom och verkade trivas gott. Flera är väl de, som varit med på hans stadsvandringar sommartid. Nu tog han oss med via bilder på bioduken . Dessutom hade han gott om intressanta kommentarer med lokal anknytning, dels privat dels genom Birger Svensson, som han kunde berätta mycket målande om. Densamme byggde ju sitt sommarparadis vid Agnbäck, ett för den tiden ståtligt och välutrustat ställe. Tyvärr avled Birger Svensson i sin middagslur 1944 och därmed var sommarställets saga all. Familjen skänkte Agnbäck till kommunen, som hade det bl a som barnkoloni för varbergsbarn.

Vi fick vidare en resa genom Kungsäters historia med fredsfördraget 1471 i Prästgården mellan danskar och svenskar, Fredsstenen, som restes under krigsåren , samt den åttakantiga kyrkans tillblivelse.

Efteråt smakade eftermiddagskaffe med hembakt gott. Vid borden reflekterades över :

Vi är inte en bygd utan anor utan viktig kugge i gränslandet mellan då och nu . Fortfarande västgötar men invånare i Hallands län.