2024-01-29 Månadsträff med demensinformation och musik med The Young Ones

Månadsträffen den 29 januari 2024.

Ordförande Carina Conradson hälsade alla välkomna till årets första månadsträff på Orsa hembygdsgård. Therese Nordgren, Orsas demenssjuksköterska och Kristina Gunnars, anhörigkonsulent besökte oss denna dag och informerade oss hur deras kommunala uppdrag såg ut. Demenssjuksköterskans huvudsakliga uppdrag är att ge råd och stöd till anhöriga när någon i familjen blivit drabbad av demens. Hennes uppgift är också att stödja och handleda personal inom både kommun och sjukvården. Kristina Gunnars är också den som hjälper och stöder anhöriga, har även anhöriggrupper. Hjälper till att slussa vidare till rätt vårdinstans. Hon jobbar väldigt brett.

Demenssjukdom är en kognitiv svikt som påverkar hjärnan så att cellerna dör. Det sjukliga förloppet inleds med att man börjar glömma saker. T.ex. glömma bort tider, skriver onormalt mycket komihåglappar, svårt att hitta. Så småningom tappar man funktioner får svårt att äta, sköter inte sin hygien. Viktigt är att man i ett tidigt skede kontaktar sjukvården. Bra saker att tänka på för oss alla är att ha en bra kost, motion, aktivera hjärnan med t.ex. korsord, att ha en god sömn och att man är måttlig med alkohol. Per Rudfeldt passar på att informera om att det blir Hjärngympa i SPF-lokalen den 31 januari, kl.13. Ett bra sätt att stimulera hjärnan på för oss alla.

Underhållning för dagen är The Young Ones från Mora som är kända för sin Shadows-musik från 60-talet. Det är ett gäng karlar som träffas varje vecka och spelar i Gunnars garage. Musiken gör att de fortfarande känner sig unga. Ett härligt gäng som spelar medryckande musik som flera av deltagarna känner igen från sin ungdom.

I pausen serveras det kaffe och goda smörgåsar till 55 betalande medlemmar. Ett tack till kökspersonalen. Månadsträffen avslutas med aktuell information och lotteridragning.

Text och foto: Sonja P.