2023-03-02 Björn Skifs på Hamburger Börs

SPF Seniorerna Orsa, resa till Stockholm och
”En värld av Skifs” på Hamburger Börs

SPF Seniorerna Orsa, resa ”Björn Skifs på Hamburger Börs” 2-3:e mars 2023.

Vi lämnade ett kallt och isigt Orsa arla om morgonen torsdagen den 2:a mars. Resan hade organiserats av Tobbes Resor, vi for med Sälen Buss och blev glada när vi förstod att vår duktige chaufför visade sig ha spelat trummor i skolorkestern där Björn Skifs hanterade trumpet i sin ungdom. Lunchrast vid Dalahästen i Avesta och vidare till Elit Hotel Adlon intill centralstationen i Stockholm. Härligt vårvinterväder med sol, så många av oss passade på att promenera i omgivningarna efter att ha suttit i bussen så många timmar. Själva passade vi på att se Observatorielunden med ett av väldens första observatorier, Gunnar Asplunds imponerande Stadsbibliotek och Stockholms blåa Konserthus med Carl Milles staty av Orfeus i underjorden.

Dags för avfärd till Hamburger Börs, uppkallat efter en nysvensk (har alltid funnits sådana i Sverige) från Hamburg som startade utskänkning där år 1654. Tror för övrigt att Björn har stamtavla från Savolaxfinnarna som flyttade hit under Klubbekriget i slutet av 1500-talet. Vi gladde oss åt att inredning, ljud och ljussättning samt köket hade förbättrats avsevärt under de sista 370 åren. Vi bjöds på en gravlaxkomposition, hjortinnanlår och Valrhonamousse med blåbär, inte så illa. Vackert dukat var det också.

Ja, sedan kom han…..Dalarnas egen Björn Skifs, som ju fyller 76 den 20:e april i år. Vilken kille! Anledningen att alla vi på bussen vet hans födelsedag, är att energiknippet Carina Conradson knåpade ihop en frågesport, som vi genomförde under resans gång. Hans show detta år heter ”En värld av Skifs” och det var det verkligen. Alla fyra melodifestivalsångerna, inklusive de två där han vann och företrädde Sverige i Eurovisionsfestivalen, dessutom naturligtvis ”Hooked on a Feeling” olika sketcher och mycket mer som hans scen-kompsar 12 personer starkt, hjälpte honom att framföra med stor bravur. Förutom att han sjunger otroligt bra är Björn en entertainer av stor kaliber.

Nästa dag åt vi en riklig frukost på hotellet, satte av mot Dalahästen i Avesta och sade farväl till olika trevliga SPF-are vi träffat från olika hållplatser utmed Dalälven innan vi kom tillbaka till Orsa, lyckliga och glade över det vi varit med om.

Text: Per R Foto: Per R och Bengt H