2022-08-01 Där vildmarken börjar --- Finnmarkstur i norra Orsa

Guidad Studiedag på Orsa Finnmark
med Anders Björklund

Regnet det bara öser ner ….. en resa till Orsa finnmark 2022-08-01

Guidad studiedag med Anders Björklund

Ett trettiotal SPF-pensionärer klev på bussen i Mora respektive Orsa. Laddade med matsäck, regntåliga kläder och stövlar. Det behövdes väl för det regnade hela dagen.

Vår chaufför var Mats Dölfors, så vi var i trygga händer.

När vi passerat Oreälven, norr om Orsa tätort, passerar vi det som en gång utgjorde gränsen mot den stora vildmarken. Norr om älven finns skog och natur fylld av en dramatisk och spännande historia som spänner över nästan 400 år. Här finns mäktiga berg, milsvida skogar, oändliga våtmarker, strida forsar och trolska tjärnar. I skogarna finns både björn, älg, örn och mycket mer. Under dagen kommer vi att få en inblick i finnmarkens historia och natur.

Vi åkte raka vägen upp mot Koppången som är Dalarnas största myrområde, cirka 60 kvadratkilometer stort och sedan genom Rosentorps finnby.

Anders tar oss med på en resa genom århundraden. Det var här som finnarna slog sig ner i början på 1600-talet. På resan får vi möta färgstarka finnar, råbarkade flottare och andra original som levt ett liv i de stora skogarna.

Det blev förmiddagsfika vid Mellansjön, sen vidare mot Värmderåsen.

Bussen snirklade sig fram på en väg som nästan inte fanns men det var inga problem för Mats.

Värmderåsen är ett fantastiskt naturskogsområde med det största beståndet av jättetallar i Skandinavien. Blåbär fanns det gott om också.

Lunchstopp blev det vid Oravalampi, en av finnmarkens många tjärnar, här finns en slogbod och brygga för de som är fiskesugna.

Vår resa fortsätter vidare längs Sandsjöån.

Nästa stopp blir vid Råbergs kvarn och stamp som byggdes på 1860-talet. Här sägs det att det spökar. Vi tittade närmare på hur säden maldes och hur man stampade sitt ylletyg för att det skulle bli tåligare, varmare och stå emot väta bättre. Både stampen och kvarnen brukas fortfarande på visningsdagar.

Vi åker vidare till Pilkkalampinoppi – Sveriges första brandbevakningstorn, därifrån kan man se ut över en stor del av Orsa besparingsskog. Under promenaden upp till tornet hade Anders gjort en tipspromenad för att kolla om vi lyssnat på hans berättelser. Trots allt blev det prisutdelning, fast det var svårt att minnas allt som Anders berättade, och eftermiddagsfika innan vi vände ner till bussen igen.

Nästa stopp blir Finnberget längst västerut på finnmarken. Vi besöker jordkällaren och ser husrester, går sedan uppför backen till det som finns kvar av kyrkogården som sista anhalt innan vi ställer kosan hemåt.

Trötta, lite våta och väldigt nöjda lyssnade vi vidare på Anders berättelser – så mycket information vi har fått idag och så intressant. Tack!

Text: Karin O-H
Foto: Bengt H