Nya hyss med Hjalmar & gänget

Nya hyss med Hjalmar & gänget, 23-24 februari 2019 i Örebro/Brevens bruk

Hjalmar är en, minst sagt, seg gubbe och om hängslena håller, sandalerna inte klämmer och med välkammad tofs i håret så står han på scenen på Bruksteatern i Brevens bruk.

På lördagen reste ett femtontal SPF:are från Orsa tillsammans med SiljanBuss-resenärer alltså till Örebro i nästan full buss.
Vädret var grått och tråkigt så det kändes bra att ha något roligt att se fram emot. Vi plockade upp fler resenärer runt om i Nedansiljan och fick uppleva en spännande tur från Söderås ner mot Rv 70 på smala, vinterhala osandade "genvägar". Ett äventyr i sig men vår chaufför Magnus klarade det galant.

Fikarast blev det i Ludvika. Vid sen lunchtid kom vi till hotellet som låg lite utanför centrala Örebro. Där stod fika framdukat som vi intog innan vi intog våra rum.

Vid pass klockan 16.00 avgick bussen mot Breven, en resa på nästan en timme.

Brevens bruk eller Breven är en småort med ett före detta järnbruk i södra delen av Askers socken i Örebro kommun, nära Kilsmo i sydöstra Närke. Där finns en bevarad bruksmiljö med herrgård från 1700-talet, brukskyrka och ett bruksmuseum.
Järnhanteringen vid Brevens bruk är nu nedlagd sedan 1980-talets mitt men bruksmiljön består och är till stora delar orörd (Källa Wikipedia).

Väl framme väntade en god middag på oss och ett hundratal andra gäster. Det blev trångt och varmt men maten smakade fantastiskt.

Revysupé:
– Gravlaxcanapé med hovmästarsås
– Helstekt fläskfilé med calvadossås, varma grönsaker, pommes de risolé
– Apelsin- och passionsfruktparfait med hallonsås

När alla var mätta och nöjda förflyttade vi oss till teaterlokalen som låg vägg i vägg.
Hjalmar började med ett kåseri om lite allt möjligt, både nytt och gammalt. Sen var det fullt ös tills ridån gick ner. Många slagfärdiga repliker och sketcher som lockade oss till skratt, sång- och dans-nummer och en orkester som backade upp artisterna strålande. Som avslutning kom kungen och drottningen på besök.

Nöjda med kvällen klev vi på bussen för att åka tillbaka till vårt hotell i Örebro. Några slappade lite i hotellbaren innan läggdags.

Efter en god natts sömn var det dags för hotellfrukost med en hel del att välja på. Sen var det dags att packa ihop sitt pick och pack och checka ut. Bussen avgick klockan 11.00. Vädret såg ut att bli bättre, molnen var inte så grå och tunga som dagen innan.

Lunchpaus blev det vid Kupolen i Borlänge innan sista etappen mot Ovansiljan, Mora Orsa. I Färnäs hamnade vi i Vasalopps- och sportlovstrafikkaos. Det tog oss ungefär 45 minuter att åka från Färnäs till lasarettet. Kö, kö och kö igen från alla håll.

Ett stort tack till vår chaufför Magnus som körde oss lugn och tryggt hela vägen och inget trassel hade vi med bussen heller.

Text: Karin Olmås-Hållén
Foto: Bengt Hållén