2022-10-11 Berättarcafé med Sverker Olofsson

En mycket uppskattad Sverker Olofsson besökte oss i Norsjö 2022-10-11

Föreningsliv Norrwan 2022-10-19

● Nyligen inbjöd SPF Norsjö till ett berättarcafé. Den inbjudne gästen var Sverker Olofsson.

Ordföranden Kjell Andersson hälsade de närvarande välkomna. Det visade sig att drygt 60 personer hade slutit upp. Speciellt hälsade han Sverker välkommen.

Sverker började fråga publiken om de hade hört att pensionärer "aldrig hade tid". Vilket var en klar lögn enligt honom. Rent generellt så har pensionärer hur mycket tid som helst, med vissa undantag. Det gäller att rannsaka sig själv och prioritera.

Sedan detta med digitalt utanförskap. Vi äldre måste lära oss att använda sociala medel via internet. Som bankärenden, beställa varor, biljetter, umgås med andra vänner och bekanta via olika chattar, eftersom vi blir mer och mer isolerade. Söka på nätet efter fakta. Är man osäker så finns hjälp på nära håll. Fråga frun, bekantskapskrets, men framför allt barn och barnbarn. För problemet är många gånger dataspråket. Som mejl, google, facebook med mera.
Det tjatas på oss män att vi inte hjälper till i köket. Men det är nog så att köket är helig mark för kvinnorna. Vi ställer bara till det.
Sverker berättar om när PLUS började. Det var 1987. Då dök soptunnan upp. Det fanns ju inga plåttunnor. Men i Lycksele kommuns förråd fick de tag i en.

I början var det oklart hur man skulle lägga upp det. Tanken var att ta upp konsumentfrågor och privatekonomi. Det blev mer ett program om hur folk hade drabbats av bluffmakare. De papperen hamnade då i soptunnan. Det blev också ett testprogram om olika produkter. Det första de testade var stekpannor. Det visade sig att ICA:s billigaste stekpanna var bäst. De dyraste var sämre. ICA menade att man skulle ha förvarnat dem för de sålde slut på allt de hade i lager. Övriga var naturligtvis lite sura förstås.

De gjorde även en test på falukorv. Sju personer fick testa de vanligaste tillverkarna. Korven från Bastuträsk ansågs som bäst.

Annars är det viktigt med att ha en uppgift. Som att samlas, gå med i en bokcirkel för män, att träffas och diskutera vad man läst.Man ska se möjligheten inte hindren. Engagemang ger ett rikt liv.

Kjell Andersson tackade Sverker Olofsson och publiken som applåderade friskt. Det blev sedan ett gemensamt fika.

Reidar Lindberg