2022-08-16 Politikerträff

En mycket trivsam träff med våra politiker som gjorde sitt bästa för att få oss pensionärer (29% av Norsjös befolkning) att rösta RÄTT

Artikel i Norran av Lennart Enqvist

Norsjöpolitiker ställdes mot väggen om äldreomsorgen

Mikael Lindfors, Hans Klingstedt, Jennie Thorgren, Lars-Åke Holmgren och Håkan Jansson deltog i utfrågningen och debatten i pingstkyrkan.
Foto: Lennart Enkvist
Behovet av aktiviteter på de särskilda boendena, de anställdas arbetsmiljö och vikten av att rekrytera och behålla personal var några ämnen som kom upp när äldrefrågorna debatterades i Norsjö. ”Det är inget att hymla om att personalrekryteringen kommer att bli den stora utmaningen de kommande fyra åren”, sa Mikael Lindfors (S).
 
NORSJÖ 16 AUGUSTI 2022 20:30
Kommentera 
På tisdagen anordnade SPF i Norsjö en utfrågning av lokala partiföreträdare i pingstkyrkan. SPF:s ordförande Kjell Andersson höll i utfrågningen och fördelade ordet, dessutom fick publiken möjlighet att ställa politikerna mot väggen inför valet.

Även om utfrågningen handlade om seniorernas situation i stort kom mycket att handla om äldreomsorgen i allmänhet och de särskilda boendena i synnerhet.

 
Bakom arrangemanget stod SPF Seniorerna i Norsjö.
Foto: Lennart Enkvist
Lars-Åke Holmgren (KD), vars mamma bor på ett av kommunens särskilda boenden, tog upp flera exempel som han upplevt som anhörig. Och det var inga goda exempel.

– Jag tycker att det är upprörande hur det fungerar. Det får inte enbart vara förvaring men det är det som sker, sa han.

Det väckte en fråga från publiken: går det inte att anställa trygghetsvärdar på de särskilda boendena, så som har skett på trygghetsboendena?

Det nappade Mikael Lindfors på.

– Du har absolut rätt. Det tar jag med mig. Om du vill ha det som vallöfte så får du det, sa han, och fick medhåll av Lars-Åke Holmgren:

– Jag tar Mikael i hand, det ska införas fortast möjligt.

Även Håkan Jansson (M) var inne på samma linje:

– Vi vill förverkliga det man har i Skellefteå, en hjälpande hand.

Flera som tog till orda ansåg att äldreomsorgspersonalens arbetsmiljö måste bli bättre. Inte minst borde de få mer att säga till om kring scheman och annat.

– Vi måste lyssna på folket på golvet. Det är oftast de som vet vad som funkar och inte funkar, sa Jennie Thorgren (L).

 
Mikael Lindfors, Hans Klingstedt, Jennie Thorgren, Lars-Åke Holmgren och Håkan Jansson tog plats på scenen.
Foto: Lennart Enkvist
Ett annat ämne som avhandlades var vikten av att de som jobbar inom äldreomsorgen behärskar svenska språket. 

Där hade partierna lite olika åsikter om hur det ska gå till – Håkan Jansson förordade språktester, medan Mikael Lindfors slog ett slag för det introduktionsprogram som kommunen nyligen har satt i sjön.

Däremot var politikerna eniga om att det är ett problem som måste lösas.

– Vi kan inte stänga ute någon som vill jobba i vården. Vi kommer att behöva varenda en. Och då måste de lära sig svenska, sa Mikael Lindfors.

Hans Klingstedt (V) betonade också att kompetensförsörjningen måste lösas.

– Vi måste se över personaltillförseln och höja kvaliteten, sa han.

Överhuvudtaget var det ont om partiskiljande frågor. Men de fanns.

Den ena gången det hettade till var när Lars-Åke Holmgren än en gång tog upp frågan om matserveringen på Gästis och Klockarbo. Den andra var när Moderaterna och Socialdemokraterna hamnade i en ideologisk debatt om utförare.

– Vi vill titta på privata alternativ. Det är inte alltid kommunen som är bäst på att lösa saker, sa Håkan Jansson.

– Vi vill inte ha vinstdrivande bolag i vården. Vård, skola och omsorg ska drivas kommunalt, replikerade Mikael Lindfors.

I en avslutande fråga från publiken fick politikerna svara på vad de tycker är den viktigaste frågan för de äldre i kommunen de kommande fyra åren:

Mikael Lindfors: Att klara personalförsörjningen, få inflyttning och att de har någonstans att bo.

Hans Klingstedt: Personalförsörjningen och någonstans att bo.

Jennie Thorgren: Samma som ovan och att man får ha det bra de sista åren.

Lars-Åke Holmgren: Trygghet, delaktighet och värdighet i omsorgen.

Håkan Jansson: Att bryta ensamheten. Den dödar, det syns i självmordsstatistiken.
Äldre i Norsjö kommun
Vid årsskiftet var 29 procent av kommuninvånarna i Norsjö 65 år och äldre. Den enda åldersgruppen som har ökat i kommunen de senaste fem åren är gruppen 65-84 år.

Av varje hundralapp i kommunalskatt gick i fjol 24,69 kronor till äldreomsorgen, vilket gör det till den största verksamheten i kommunen. Därefter följer grundskola (15,68 kr), förskola och skolbarnomsorg (9,59 kr), funktionsnedsättningsomsorg (8,50 kr) och gymnasieskola (6,28 kr).

Källa: Norsjö kommun årsredovisning 2021.