2022-04-12 Samhällsinformation

  • Per Lindberg
  • Per Lindberg

SPF Seniorerna Norsjö

Den 12 april 2022 anordnades en informationsträff med polisen, Studieförbundet Vuxenskolan, Handelsbanken och SPF Norsjös hemsida, om hur den fungerar och kommande event.

Per Lindberg tillförordnad chef för Norsjö, Malå med omnejd berättade om sig själv och det arbete han egentligen sköter om. Det allmänna som händer i bygden. Nu hade han som uppdrag att informera och varna för de bedrägerier som förekommer, på nätet och via SMS. Att tex en bank uppmanar en att uppge våra bankuppgifter, som konton och BankID. Som de dessutom menar att det är bråttom. Ett exempel var: En kund skulle uppge sitt konto för det var hackat och föra över de       60 000 kr hon hade till sitt säkra konto där hon redan hade 30 000 kr. Den uppringande mannen uppgav sig för att ringa från banken och sa han skulle hjälpa henne. Sen försvann pengarna. Ett annat sätt är att få SMS från en bank med logga och allt för att visa att man är seriös. Ofta för att få hjälp med eventuella bedragare. Först och främst. Bankerna utför inga sådana ärenden annat än på bankkontoren! Likadant om man handlat något på nätet så uppmanas man att betala extra frakt eller tullavgift på småsummor, men ändå. Betala inte. Även om de hotar med att stoppa leveransen. Om man undrar så ta kontakt med försäljaren. Det är inte bråttom som bedragarna vill påskina. Vi tackade per för informationen med en applåd.

Nästa information var från Vuxenskolan. De informerade om det närmaste som sker. Ett café för insamlingen till Ukraina kommer att ske just nu. Coronan har ju rubbat allting så det har stått stilla med kurser. De jobbar nu för att få igång verksamheten igen. Är det nu någon/några som har idéer om kurser, ledare så hör av er. Vuxenskolan finns på hemsidan eller ring.

Handelsbanken med Greger Holmström informerar om olika fullmakter. Enklaste fullmakten är mellan makar som man lämnar på banken. Vid eventuellt frånfälle av den ena maken så får den efterkommande tillgång till bankaffärerna. Om man inte är gift så kan man ge något barn fullmakt att ta hand om tex räkenskaperna. Sen finns det en framtidsfullmakt för framtida händelser. Tex om man har en fastighet, jordbruksfastighet tillsammans så skriver man en fullmakt att den ena parten får sköta om affärerna om den andre blir tex dement. Men fullmakten kan även skrivas på barn, bror eller annan betrodd person. Har ni frågor om fullmakter. Tala med banken så hjälper de till.

SPF Seniorerna Norsjös hemsidan presenterades av Gun-Britt Forsberg. Hon visade hur den var upplagd. Med olika flikar man kan öppna och få den information man önskar. Olika länkar till aktiviteter som tex, bowling Boule, E-café, Fiske, Motionstävlingar, musikkvällar på fiket, seniorluncher, utflykter, resor, kalender, planerade månadsträffar mm. mm. Googla på SPF seniorerna Norsjo då hittar ni både hemsidan samt Facebooksidan.

Ordföranden Kjell avslutade och tackade de medverkande och åhörarna. Det bjöds på godfika till alla. 

Text Reidar Lindberg