Månadsträff i mars

Uppdaterades: 27 april 2020

Kenneth Larsson, historiker berättade om grannlandet Finland

  • Kenneth Larsson tackades av Margareta Wittenstam
  • Emma Kristensson, anhörigkonsulent, informerade
  • Kenneth Larsson tackades av Margareta Wittenstam
  • Emma Kristensson, anhörigkonsulent, informerade

SPF Seniorernas marsträff


I fredags hade SPF Seniorerna Säfflebygden månadsträff i Kulturhuset Silvénska. När Carleric Schlegel hälsat 35 tal seniorer välkomna fick Emma Kristensson tillfälle att berätta om sin tjänst i kommunen och vad hon kan hjälpa till med. Emma är anhörig- och handikappkonsulent och hennes uppgift är att stötta personer som vårdar anhöriga och hjälpa dem till att få andningshål och information. Hon är också samordnare för Väntjänsten, som på ideell basis är ett samarbete med bl.a. Svenska Kyrkan, Röda Korset, Säffle Kommun. Genom väntjänsten kan ensamma människor få besök och det kan bli en fikastund eller en promenad eller något anat trevligt. Gun Wermstedt tackade Emma för informationen och överlämnade en blomma.
Kenneth Larsson, historiker och lärare berättade sedan om vårt grannland Finland. I december 2017 kunde Finland firat 100 år som en fri stat. Då hade de varit ett storfurstendöme under den ryske tsaren i drygt 100 år; 1809-1917. Den 6 december 1917, som numera är Finlands nationaldag, utropades självständighetsförklaringen. Men alla problem var därmed inte ur vägen. Året efter startades ett inbördeskrig som ledde till slaget vid Tammerfors. Sedan följde flera krig. Flera tiotusentals finländare dog. Också en svensk brigad på ca 1000 man deltog i något av krigen. Säfflebördige Johan Allan Hygerth blev flygvapenchef i Finland. Det blev kortvarigt chefskap, som varade endast tre veckor. Ett resultat av krigen och svårigheterna i Finland var de ca 90 000 finska barn som kom till Sverige på 1940-talet. En del kunde återvända medan många blev kvar i Sverige.
Det är intressant att lyssna till Kenneth, när han berättar. Han är kunnig och påläst och bilderna gör framställningen ännu mer levande. Som tack för det fina föredraget överlämnade Margareta Wittenstam en blombukett.
Efter servering och prat kring kaffeborden informerade Maude Schlegel om kommande program. Det blir olika studiebesök och en Dalslandsresa är planerad. På aprils månadsträff är det mannekänguppvisning. Eftermiddagen avslutades med dragning av försålda lotter. SPF Seniorerna samarbetar med studieförbundet Vuxenskolan, när det gäller kulturprogram och studier.
Gun-Britt Edvardsson

Publicerades: 25 mars 2018 Uppdaterades: 27 april 2020