Kändisar från Säffle

Uppdaterades: 27 april 2020

Inga-Stina och Sven Åkerblom berättade om personer som blivit kändisar och dessa härstammade på olika sätt från Säffle med omnejd.

  • Inga-Stina och Sven Åkerblom samtalar med intresserad besökare. foto:Gun-Britt Edvardsson

Intressant att höra om kändisar med Säffleanknytning

Ett Sextiotal personer var intresserade av att få lyssna till Sven Åkerbloms fantastiska föredrag om kända personer med rötter i Säffle med omnejd. Han började med att påstå att utan Säffle skulle vi sakna en hel del som t.ex. telefonen, den numera ogiltiga sedeln, som vi kallade "Selma" och Kalles Kaviar, i varje fall bilden på den glada pojken och kanske också någon nobelservis. Sedan följde bildspelet, som Claes Åkerblom hade sammanställt. Inga-Stina Åkerblom skötte bildvisningen och Sven berättade om ett sjuttiotal personer, vilka på olika sätt har anknytning till Säfflebygden. Några var födda i Säffle men ibland kunde man få gräva djupt för att finna rottrådar, men som Sven sa, om inte dessa rottrådar och Säffle hade funnits, så hade inte heller dessa olika personligheter funnits.

Karin Björquist keramisk formgivare som har formgivit bland annat Nobelservisen är född i Säffle liksom TV-personligheten Karin Falck. När hon en gång besökte Säffle lär hon ha sagt: "Det var roligt att bli ihågkommen i den stad där jag är född och har så många barndomsminnen. Det spelar inte någon roll hur länge man varit borta, man har alltid en förankring och en hemkänsla kvar."

Att hembygden är viktig och betydelsefull förstår vi av vad förre dramatenchefen Lars Löfgren gjorde och sa, när han besökte Knappa i Ölserud, där mormodern var född. Han tog av sig skorna och gick barfota i förfädernas spår. "Ja, det var en trevlig påminnelse nu när vi kan börja gå barfota igen", lär han då ha sagt.

I raden kändisar med ursprung i Säffle finns idrottsmän och kvinnor med guldmedaljer, författare, politiker och skådespelare och många fler. Vår nuvarande statsminister var stolt över att har rötter i de östra delarna av Värmland. Han blev inte mindre stolt när det visade sig att han har rottrådar också ur Säfflebygdens mylla, ett torp i Kila.

Efter det uppskattade föredraget var det dags för servering och flera ville prata vidare med Sven och Inga-Stina.

Detta var årets första månadsträff för SPF Seniorerna. Som vanligt hölls den i Kulturhuset Silvénska. Information om kommande studiebesök och cirklar meddelades. Det blev dragning på lotteriet. Månadsmötet i februari är också årsmöte. Samlingen var ett samarrangemang med studieförbundet Vuxenskolan.

Gun-Britt Edvardsson

Publicerades: 12 februari 2019 Uppdaterades: 27 april 2020