Dagsresa

Uppdaterades: 27 april 2020

Dagsresa norrut i Värmland

  • Fika i solen uppe på Tossebergsklättern!

Sensommarresa med SPF Seniorerna i Säfflebygden

SPF Seniorerna hade tur med vädret. Sommarens näst sista dag bjöd på sol hela dagen. Ett trettiotal glada förväntansfulla Seniorer reste norrut i Värmland. Första stoppet blev på Tossebergsklätten. Med en bedårande utsikt och skönt väder intogs medhavd förmiddagsfika.
Färden gick vidare. Josef Kjellgren och Roland Einarsson tog emot oss på Fordonsmuséet i Torsby. Efter en kort presentation fick vi se en film om bärgningen av Frykenbilen. Alla imponerades av hur man lyckats bärga och återställa en Scania Vabis anno 1928 i kördugligt skick. Lastbilen med snöplog hade vid plogning gått genom isen. När den bärgades på 80-talet hade den legat på sjöbotten i 50 år. Duktiga entusiaster har i iordningställt den och 80 % utgör original bl.a. motorn. Därefter blev det rundvandring i muséet. Där fanns mycket att välja på om man ville förnya bilparken. Skinande, välpolerade stod veteranbilarna på rad.
Så fortsatte resan norrut till Sahlströmsgården. Drängen Håkan berättade om gårdens sällsamma historia. Efter guidad visning av huvudbyggnaden intogs en god lunch i matsalen, som är den ombyggda ladugården. Välgjorda hantverk av olika slag fanns till försäljning. En Torsbyängel vakar över vårt köksbord.
En dryg kilometer från Sahlströmsgården och tvärs över Sirsjön ligger Bovilgården. Där kunde vi beskåda mästertecknaren Bo Vilsons mästerverk. Sonen Björn berättade med stor inlevelse om fadern och allt han hunnit med under de sex år han levde sedan de flyttat in i Bovilgården. Bo Vilson dog 1949 endast 39 år gammal. Många mindes hans teckningar till bl.a. tusen och en natt.
På hemvägen blev det ett stopp vid Stamfrändesmonumentet Nils Holgersson. Det var dags för kaffe och lottdragning innan resan fortsatte hemåt. Chauffören Lennart rattade bussen lugnt och säkert. Glada, nöjda och tacksamma Seniorer berikade med berättelser och minnen återvände till Säffle.
Gun-Britt Edvardsson

Publicerades: 04 september 2017 Uppdaterades: 27 april 2020